SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Taksim'de Canlı Bomba Saldırısı

A- A+ PAYLAŞ

İstanbullular Pazar gününe patlama haberiyle uyandı. Taksim Meydanı’nda 10:30 sularında şiddetli ve büyük bir patlama sesi duyuldu. Çevik kuvvet noktasına giren bir canlı bomba kendini patlattı. Patlama sonucu 15’i polis 17’si sivil olmak üzere 32 kişi yaralandı. İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın saldırının canlı bomba tarafından gerçekleştirildiğini doğrulayarak, olay yerinde patlamamış ikinci bir bombanın bulunduğunu açıkladı.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Taksim'deki patlamada toplam 32yaralının olduğunu ve olayın araştırılmaya devam ettiğini söyledi. Vali Mutlu, terör örgütlerine yönelik olarak, "Bu saldırılarla milletin birliği yıkamazsınız" dedi.

İlk belirlemelere göre yaralı sivillerden birinin İran birinin de Yunanistan vatandaşı olduğu ifade ediliyor.

ÜÇÜNCÜ CANLI BOMBALI SALDIRI

Bu sabah düzenlenen saldırı son 11 yılda Taksim Meydanı'nda polise yönelik gerçekleştirilen üçüncü canlı bombalı saldırısı oldu.

Taksim Meydanı'nda 27 Mart 1999 yılında Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğüne bağlı otobüsler ile bir panzerin beklediği yerde meydana gelen olayda, canlı bomba eylemcisi terörist üzerindeki bombayı patlatmıştı. Saldırıda 3'ü polis memuru 10 kişi yaralanmıştı.

Bir diğer canlı bombalı saldırı ise 10 Eyül 2001 tarihinde Gümüşsuyu Çevik Kuvvet bekleme noktasına meydana gelmişti. Bu saldırıda da 2 polis memuru şehit olmuş, 2'si ağır 13 polis memuru ve 7 vatandaş yaralanmıştı.

İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın da "Canlı bomba olduğu görülüyor. Ölenimiz, şehidimiz yok. Hepimize, ülkemize geçmiş olsun. Ağır olan 2 yaralı var gibi gözüküyor. Şimdilik söyleyebileceğim bunlar” dedi.

Çapkın, olayı kimin yaptığının sorulması üzerine, “Şu anda bir bilgimiz yok. Onlar şu anda araştırılıyor. Canlı bomba. Kendisi parçalanmış gördüğünüz gibi. Ceset erkek görünüyor” karşılığını verdi. Canlı bombanın polis otobüsüne girip girmediği yönündeki bir soruya da Çapkın, “Evet polis minibüsüne girmeye çalışmış” dedi.

MEYDANA GİRİŞ ÇIKIŞLAR KAPATILDI

Taksim'de meydana gelen patlama sonrasında birçok yol trafiğe kapatıldı.

Patlamanın ardından, The Marmara Oteli önünden Beşiktaş'a inen, Sıra Selviler Caddesi ile Gümüşsuyu'ndan Taksim'e çıkan bütün yollar trafiğe kapatıldı. Meydandaki otobüs duraklarında bulunan bütün otobüsler boşaltılırken, vatandaşlar ve basın mensupları bölgeden kontrollü bir şekilde uzaklaştırıldı.

Çevik Kuvvet polis noktasındaki otobüste büyük çapta maddi hasar oluşurken, çevredeki emniyet araçlarıyla, bazı iş yerlerinin camları da patlamanın şiddeti ve isabet eden şarapnel parçalarıyla kırıldı.

Öte yandan Olay yerinde üzeri gazete ile kapalı yerde yatan ve canlı bomba olduğu sanılan erkek kişinin fotoğrafları çekildi, cesedi kaldırıldı. Bu arada polis helikopteri Taksim ve çevresinde de uçuş yaptı. Olay yerine barikat kuruldu ve gazetecilerin yaklaşmasına izin verilmedi. Olay yerinde patlamayla ilgili parçalar uzman polis ekipleri tarafından toplanıyor.

İKİNCİ BOMBA ŞÜPHESİ

İstanbul Emniyet Müdürü Çapkın, canlı bombanın yanında patlamamış ikinci bir bomba bulunduğunu söyledi. Polis ekipleri ikinci bir saldırı ihtimaline karşı bölgeyi güvenlik çemberine alırken, meydana çıkan tüm yollar kapatıldı. Ayrıca gazeteciler de dahil hiç kimse bölgeye yaklaştırılmıyor.

İSTANBUL'DA KIRMIZI ALARM

Patlamanın ardından çevrede geniş güvenlik önlemi alan polis, kötü hava koşulları nedeniyle bugüne ertelenen Vatan Caddesi’ndeki 29 Ekim törenleri için de kırmızı alarm verdi ve görevli tüm polisler uyarıldı.

HELİKOPTERLİ OPERASYON

Patlama sonrası polisin düzenlediği operasyonlara 6 polis helikopteri de havadan destek veriyor.

SÖZDE EYLEMSİZLİĞİN SON GÜNÜ

Patlamanın PKK'nın daha önce açıkladığı "eylemsizlik" kararının bittiği güne denk gelmesi ise dikkat çekti.

EMNİYET MÜDÜRÜNÜN AÇIKLAMASI..
İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Taksim'deki saldırı ile ilgili olarak ilk resmi açıklamayı yaptı. Çapkın, canlı bombanın yanında patlamamış ikinci bir bomba bulunduğunu söyledi.

Yaşanan olayın çok üzücü olduğunu ifade eden Çapkın, “Canlı bomba olduğu görülüyor. 12'si vatandaş, 10'u polis olmak üzere 22 yaralımız var. Ölenimiz, şehidimiz yok” dedi.

Çapkın, patlamanın meydana geldiği Taksim Meydanı'nda incelemelerde bulunarak ilgililerden bilgi aldıktan sonra basın mensuplarına açıklama yaptı.

Olayın çok üzücü olduğunu ifade eden Çapkın, “Canlı bomba olduğu görülüyor. 12'si vatandaş, 10'u polis olmak üzere 22 yaralımız var. Ölenimiz, şehidimiz yok. Şu anda bildiklerimiz bunlar. Hepimize, ülkemize geçmiş olsun. Ağır olan 2 yaralı var gibi gözüküyor. Şimdilik söyleyebileceğim bunlar” dedi.

MİNİBÜSE GİRMEYE ÇALIŞMIŞ

Çapkın, olayı kimin yaptığının sorulması üzerine, “Şu anda bir bilgimiz yok. Onlar şu anda araştırılıyor. Canlı bomba. Kendisi parçalanmış gördüğünüz gibi. Ceset erkek görünüyor” karşılığını verdi.

Canlı bombanın polis otobüsüne girip girmediği yönündeki bir soruya da Çapkın, “Evet polis minibüsüne girmeye çalışmış” dedi.

YARALILARDAN 25'İNİN KİMLİĞİ BELİRLENDİ
Taksim Meydanı'nda meydana gelen patlamada yaralanan 32 kişiden 25'inin kimlikleri belirlendi.

Taksim Meydanı'ndaki patlamada Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünde görevli İlker Avat, Erkan Serbay Sığırcı, Mustafa Aslan, Halil Keskinbıçak, Muzaffer Aslan adlı polis memurlarının yanı sıra trafik polisi İdris Nergis ile Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğünde görevli polis memurları Savaş Ateş, Mehmet Kızıltop, Saim Yamanlı, Emre Yıldırım, Bilal Çalışkan ve Ahu Sunu'nun yaralandığı bildirildi.

Patlamada yaralanan 17 vatandaştan 13'ünün kimlikleri ise şöyle:

Nuri Yılmaz, Gülden Güngör, Süleyman Karanlık, Recep Langin, Yeter Ünsal, Hüseyin Sarı, Hıdır Aydoğdu, Ahmet Eftada, Ayşe Elemeç, Saliha Aygördü, Sami Özverel, Sami Gürsel ve Ragıp Batur.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız