SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Talep Olursa Konut Yardımı"

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:21:03
A- A+ PAYLAŞ

AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Önce Vatan Şehit ve Gazi Aileleri Derneği Başkanı Muharrem Kıbrız'ı ziyaret etti.

Merkez İlçe Başkanı Osman Güder, İl Yönetim Kurulu Üyesi Emine Taşçı, Merkez İlçe Başkan Yardımcıları İbrahim Çığrık ve Ayhan Baran, Belediye Meclis Üyesi Metin Mandal’ın da katıldığı ziyarette konuşan milletvekili Öznur Çalık, Şehit ve Gazi yakınları ile ilgili torba yasası ile yapılan değişiklikler hakkında bilgi verdi.

Önce Vatan Şehit ve Gazi Aileleri Derneği Başkanı Muharrem Kıbrız ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Şehit yakınları ve gazilere sağlanan haklardan dolayı emeği geçenlere teşekkür ediyoruz” dedi.

Çalık, Şehit ve Gazi yakınları ile ilgili torba yasası ile yapılan değişiklikler hakkında şu bilgileri verdi:

“Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Emniyet Teşkilatı’nda bulunan patlayıcı maddelerin incelenmesi, muhafazası, nakli, imha edilmesi ve zararsız hale getirilmesi işlemlerinde görevlendirilenlerin Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun kapsamına alınması, patlayıcı maddelerin imhası, nakli, depolanması sırasında hayatını kaybedenler ile malul olanlara aylık bağlanması öngörülmektedir.

Harp ve vazife malullerine konut edindirmede faizsiz kredi desteği sağlandığını söyleyen Milletvekili Çalık, açıklamalarına şöyle devam etti:

“Harp ve vazife malulü olmaları nedeniyle aylık bağlananlara, bir konut ile sınırlı olmak kaydıyla Toplu Konut İdaresi'nce faizsiz olarak kredi verilebilmesi,

Harp veya vazife malullerinden hayatını kaybedenlerin eşleri ve çocukları ile harp ya da vazife malullüğü aylığı almaktayken faizsiz kredi haklarından yararlanamadan hayatını kaybedenlerin eşleri ve çocuklarının bir konut ile sınırlı olmak üzere aynı imkândan yararlanabilmesi,

Harp ya da vazife malulü sayılanlardan görev ya da sınıf değiştirerek çalışmaya devam edenlerin de faizsiz kredi imkanından yararlanabilmesi, öngörülmektedir.

Terör eyleminin ortaya çıkarılması, etkilerinin azaltılması ya da bertaraf edilmesinin sağlanmasında yardımcı olanlardan, bu faaliyetlerinden dolayı hayatlarını kaybettikleri, yaralandıkları ya da sakat kaldıklarının Nakdi Tazminat Komisyonu tarafından tespitinde ortaya çıkan farklılıkların giderilmesi için SGK'ya inceleme yetkisi verilmesi öngörülmektedir.

Harp malulleri ile nakdi tazminat ve aylık bağlanmasına ilişkin kanun kapsamında olan ancak hayatını kaybedenlerin yakınlarına 2, malul olanlara 1,

TSK, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın er ve erbaşlar da dahil askeri personeli ile emniyet teşkilatının vazife malullerinden hayatını kaybedenlerin yakınlarına 2, malul olanlara 1,

Bu kurumlar dışındaki vazife malullerinden hayatını kaybedenlerin yakınları ve malul olanlar ile aylık bağlanan terör mağdurlarına da 1 istihdam hakkı verilmesi,

Terörle Mücadele Kanunu kapsamında 45 yaşını doldurduğu için istihdam hakkından yararlanamayacak olanlara, yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içerisinde İçişleri Bakanlığı'na müracaat etmeleri şartıyla istisna getirilmesi, öngörülmektedir.”

“Ücretsiz seyahat hakkında yepyeni imkanlar sağlandı” diyen milletvekili Çalık, konuşmasına şöyle devam etti:

“Gazi, vazife malulü sayılarak aylık bağlananların kendileri, eşleri, evli olmayan 25 yaşını doldurmamış olan çocukları, anne ve babaları;

Harp veya vazife malulü sayılanlardan sınıf veya görev değiştirerek çalışmaya devam edenler ile vazife malulü sayılarak aylık bağlananlar;

Demiryolları ve denizyollarının şehir içi ve şehirler arası hatlarından, belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanacak.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kapsamında çalışmaya başlamaları nedeniyle ödenmekte olan aylıkları kesilenlerin kendileri ile eşleri, evli olmayan ve 25 yaşını doldurmamış çocukları, anne ve babaları;

Harp veya vazife malulü sayılacak şekilde hayatını kaybedenlerin ya da aynı kapsamda aylık almaktayken hayatını kaybedenlerin eşleri, evli olmayan ve 25 yaşını doldurmamış olan çocukları, anne ve babaları;

Engelliler için sağlık kurulu raporuyla yüzde 40 ve üzerinde engelli olduğunu belgeleyen Türk vatandaşlarının kendileri, ağır engellilerin kendileri ile birden fazla olmamak üzere birlikte yolculuk ettikleri refakatçilerin de bu imkandan faydalanabilmesi öngörülmektedir.”

Aylıklarda düzenleme yaptıklarını kaydeden Çalık, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun kapsamında aylık bağlama kriteri olarak çalışma gücü kaybı oranı yüzde 40 ve üzerinde olmasının şart olması öngörülmektedir.

Vazife malulü kamu görevlilerinden hayatını kaybedenlerin ana babalarına aylık bağlamada aranan muhtaçlık şartının kaldırılması bu kapsamda hayatını kaybedenlerin ana veya babasına bağlanan aylığın toplamının, 16 yaşından büyükler için tespit edilen bir aylık asgari ücretin net tutarından az olmaması öngörülmektedir.

Vazife malulü kamu görevlilerinden hayatını kaybedenlerin yakınlarına veya malul olanların kendilerine bağlanan aylıklarda intibak yapılarak iyileştirmenin sağlanmaktadır.”

Ek ödeme ve eğitim öğretim yardımının kapsamını genişlettiklerini aktaran milletvekili Öznur Çalık, Harp Malulleri, terörle mücadele ile güvenlik ve asayiş hizmetleri kapsamında hayatını kaybedenlerin yakınlarına veya malul olanların kendilerine ödenen ek ödeme ve eğitim ve öğretim yardımının, bu kapsam dışındaki vazife malullerine de ödenebilmesi, Harp veya vazife malulü sayılanlardan veya ilgili mevzuatına göre aylık bağlanan malullerden, görev veya sınıf değiştirerek çalışmaya devam edenlere de ek ödeme ve eğitim öğretim yardımı yapılabilmesi, Ayrıca; özel eğitim okullarında eğitim alanların da eğitim öğretim yardımından yaralanabilmesi öngörülmektedir” açıklamasını yaptı.

Çalık, ayrıca şehit ailelerinin talebi doğrultusunda konut yapımı da olacağını sözlerine ekledi.

MUHTAR ZİYARETİ..

AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık, don ve doludan zarar gören kayısı üreticilerinin kredilerinin ertelenmesinin Bakanlar Kurulu’nda kabul edildikten sonra yürürlüğe gireceğini bildirdi.

Beraberinde partililerle birlikte Kayısı Kent Muhtarlar Derneği’ni ziyaret eden Çalık, son çıkan Torba Yasası içerisinde yer alan ve muhtarların özlük hakları ve maaşlarının iyileştirilmesi konusuna temas ederek, “Yapılan artış yeterli mi? Değildir. Muhtarlarımızın temsili giderlerini dahi karşılamaya yetmez. Ancak hükümetimiz döneminde yapılan bu son maaş zammı ile muhtarlarımız biraz nefes alabilecek duruma geldiler” dedi.

Kayısıların don ve doludan zarar görmesi nedeniyle üreticilerin kredi borçlarının ertelenmesi noktasındaki çalışmanın son durumu ile ilgili olarak, “Pazartesi günü Merkez Karar ve Yönetim Kurulu toplantımız vardı. Ekonomiden sorumlu Sayın Başbakan Yardımcımız Ali Babacan ile görüşmemizi yaptık. Yüzde 40’ın üzerinde zarar gören çiftçimizin var olduğunu belirttik. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Mehdi Eker ile de görüştük. Hazineye yazıları yazıldı. Hazine Müsteşarlığı’ndan Bakanlar Kurulu’na gelecek. Ziraat Bankası ve Tarım Krediye olan borçlar ötelenecek. İlk bakanlar kurulunda görüşülecek diye ümit ediyorum” diye konuştu.

Kayısı Kent Muhtarlar Derneği Başkanı Erdal Yağlıcı, “Özlük haklarımızın iyileştirilmesi ve maaşlarımızın yükseltilmesinde milletvekillerimizin de emekleri ve payları vardır. Çabalarından dolayı milletvekillerimize teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

AKP Merkez İlçe Başkanı Osman Güder ise “Merkezi idare ile halk arasında çok önemli fonksiyonu icra eden muhtarlarımız, mahallenin sorunlarını merkezi idareye iletip, sorunların çözülmesine vesile oluyorlar” ifadelerini kullandı.

AKP il başkan yardımcılarından Murat Turgut ise konuşmasında, “Başkanımızın dediği gibi muhtarlarımız devlet ile halk arasında köprü görevi yaparlar. Muhtarlar seçildikleri bölgenin bir nevi sahibidirler” değerlendirmesini yaptı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız