SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Talepler Başbakana İletildi

0
Güncellendi - 2015-12-27 21:34:08
Talepler Başbakana İletildi
A- A+ PAYLAŞ

Yaşanan don felaketi nedeniyle kayısı üreticisinin sorun ve taleplerini içeren dosyanın Adalet ve Kalkınma Partisi Malatya Milletvekili Öznur Çalık tarafından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sunulduğu bildirildi. Dosyada kısa vadede ve uzun vadede talep edilen konu başlıkları ile Malatya kayısı potansiyeli ile birlikte çiftçisinin içinde bulunduğu son durum hakkında bilgilendirme yer alıyor. 

Malatya Milletvekili ve AKP'nin MKYK Üyesi Öznur Çalık, partinin son yapılan MKYK Toplantısında sivil toplum kuruluşlarından, üreticilerden ve resmi kurum ve kuruluşlarından gelen sorun, öneri ve taleplerin bir dosya haline getirildiğini aktararak, “Hazırlanan ve kayısı üreticisinin taleplerini içeren dosyamızı MKYK Toplantısında Sayın Başbakanımıza takdim ettik ve yaşanan süreci MKYK’da sözlü olarak anlattık. Sayın Başbakanımız, çiftçilerimize yönelik olarak alınacak önlem ve desteklerin kesin hasar tespitinden sonra hızlı bir şekilde uygulamaya konulacağını belirttiler. Resmi kurumlarımız belirlenen süreçte kesin hasar tespitini bitir bitirmez, alınacak olan önlemler hızlı bir şekilde uygulamaya konulacaktır. Sayın Başbakanımız, kayısı ile ilgili olarak sın Maliye Bakanımıza ve Sayın Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanımıza konuyu yakından takip etmeleri hususunda talimat verdiler. Sayın Başbakanımız, Türkiye genelinde yaşanan don ve benzeri tabii afetlerde zarar gören çiftçilerimizin durumunu yakından takip ediyor. Hükümetimiz ve AK Parti Malatya Milletvekilleri olarak bizler ve Ak Parti İl Teşkilatımız don zararı ile ilgili süreci ve gelişmeleri yakından takip ediyoruz” dedi.

Bu arada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sunulan dosya içeriğinde, "Başta kayısı olmak üzere İlimizde yetiştirilen bütün meyve çeşitlerinde söz konusu don afetine bağlı olarak henüz oran belli olmamakla birlikte önemli oranda zarar meydana gelmiştir. Yaşanan bu afetten dolayı çiftçilerimizin mağduriyetini gidermek amacı ile; Kayısı üreticilerinin ÇKS kaydı esas alınarak alan bazlı destekleme yapılması, Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankalarına olan zirai kredi borçlarının faizsiz ertelenmesi, Faizsiz yada düşük faizli tarımsal kredi verilmesi ve Tarımsal sulamada kullanılan elektrik borçlarının faizsiz ertelenmesi” şeklinde kısa vadede talepler dile getirildi.

Başbakan Erdoğan’a sunulan dosyadaki uzun vadede talep edilen konu başlıkları ise şu şekilde:

“Miras Kanunu ve mülkiyet problemlerinden kaynaklanan ÇKS kaydının yapılamaması ile ilgili sorunların çözümü, Açık tarımsal sulama kanallarının kapalı sisteme dönüştürülmesi için proje ve mali destek sağlanması, Bütün tarımsal üretim dallarında olduğu gibi kuru kayısı piyasa değeri yıllık rekolteden birinci derecede etkilenmektedir. Rekoltenin yüksek olduğu yıllarda kuru kayısı birim fiyatının düşmesi, Tarım Sigortası primlerinin genel olarak yüksek olması gibi nedenlerle tarım sigortasını tercih eden çiftçi sayısı az olmaktadır. Tarım Sigortası primlerinin düşürülmesi talebi artıracaktır.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız