SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Taliban'ı Satın Alma Planı

A- A+ PAYLAŞ

Londra’daki Afganistan Konferansı’nda 70 ülke Taliban militanlarının topluma kazandırılması ve Afgan siyasi sistemine entegre edilmesi sürecini hızlandırmak için toplandı. Konferansta konuşulan üç ayaklı plana göre, Taliban üyelerini kazanmak için yaklaşık 500 milyon dolarlık yardımfonu toplanacak. Silahlarını bırakan Taliban üyeleri affedilecek ev ve tarla verilecek, eğitim imkânı sağlanarak topluma kazandırılmaları sağlanacak. Yaklaşık 25 bin Taliban militanın en azından yarısının topluma kazandırılması hedefleniyor. Pakistan’daki Taliban liderlerinin de “entegrasyon süreci” için ikna edilmesi planlanıyor.

Planda, Taliban liderlerine siyasi bir rol verilmesi de öngörülüyor. Üçüncü adımolarak da Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, Afganistan’daki farklı grupların liderlerini bir araya getiren geleneksel milli meclisi
“Loya Jirga”nın barış için toplanması çağrısı yapacak.

TERÖRİST DENMEYECEK

Taliban’ın BM terör örgütü listesinden de çıkarılması gündemde. Konferansta Türkiye, Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanları arasında dört görüşme yapıldı. Bakan Ahmet Davutoğlu, “Her desteğe hazırız’’ dedi. Taliban ise “Propaganda” diyerek konferansı eleştirdi.

PARA IRAK'TA İŞE YARAMIŞTI

Amerikan ordusu, militanları ‘satın alma’ planını daha önce Irak’ta da uygulamış ve militan gruplara karşı etkili sonuç almıştı. Başta El Kaide olmak üzere terörist örgütlerden ayrılmayı kabul eden kişiler, ‘Sünni Uyanış’ hareketine bağlı olarak, yaşadıkları bölgelerin güvenliğini üstlenmiş, ayrıca Irak ve Amerikan ordu güçleriyle militanlara yönelik operasyonlara
katılmışlardı.

1 MİLYON DOLARA AŞİRETİ BAĞLADI

Amerikan ordusu, 1 milyon dolarlık yardım karşılığında, 400 bin üyeli Peştun aşireti Şinvari’yi, Taliban saflarından ayırmayı başardı. Aşiret şimdi Taliban’a karşı savaşacak, örgütü destekleyenlerin evleri yakılacak.

KORUCULUK SİSTEMİ GELİYOR

Örgütten aldıkları yevmiye nedeniyle ‘10 dolarlık Taliban’ olarak adlandırılan militanlar, köylerine döndükten sonra ‘koruculuk’ benzeri bir sistem içinde görevlendirilecek. Taraf değiştiren asker ve polis de olabilecek.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız