SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Tam 57 Yıl Öncesinindi Belgesi..

A- A+ PAYLAŞ

"..29 Kasım 2007 Perşembe günü yaşlı bir amca Meyvecilik Araştırma Enstitüsü’ne etrafına özlemle baka baka ve yavaş adımlarla geldi. Müdür Yardımcısı K. Uğurtan Yılmaz’ın kapısını çalarak görüşmek istediğini dile getirdi ve odadan içeri girerek önünde bulunan koltuğa oturdu. Geçmişin özlemi ve anılar bir bir hatırlara geldi, sözler dile döküldü. Amcanın adı Tahsin Arslan’dı.

Tahsin Amca 1937 doğumluydu ve Yakıncalı’ydı. Emekli öğretmendi ve Sıtmapınarı’nda bulunan Mustafa Necati İlköğretim Okulu’nun eski müdürlerinden birisiydi.

İçilen çayın sıcaklığı sohbet ortamına da yansımıştı. Tahsin Amca cebinden beyaz şeffaf bir poşete sarılmış eski bir evrak çıkardı. Evrak dörde katlanmıştı. Müdür Yardımcısı Yılmaz meraklı bir gözle Tahsin Amca’nın ellerinde yavaş yavaş açılan evraka bakıyordu. Evrak açıldı. Bu bir kurs belgesiydi. Belgenin üstünde “Malatya Bahçe Kültürleri İstasyonu Meyvecilik Kursu Belgesi” yazıyordu. Yazının devamında “3 / 7 / 1950 tarihinden 13 / 7 / 1950 tarihine kadar müessesemizde meyvecilik kursuna iştirak eden Arslan oğlu Tahsin Arslan kursu p.iyi (10) derece ile başardığından bu belgeyi almağa hak kazanmıştır.” yazıyordu.

14 / 7 / 1950 tarihli bu kurs belgesini o zamanın Kurum Müdürü Ridvan Turan, Asistan Vasfi İyiol ve Tekniker M. Sait Doğuç imzalamıştı ve belgeye 25 ile 5 kuruşluk iki adet damga pulu yapıştırılmıştı. Belgeyi Malatya’nın o zamanki matbaalarından Gayret Matbaası basmıştı.

Belgede dikkati çeken ilginç bir ayrıntı da, o zaman 13 yaşında olan Tahsin Amca’nın, Malatya Bahçe Kültürleri İstasyonu’nun 13. kuruluş yılında 13 No’lu kursiyer olarak eğitim görmüş olmasıydı. Tahsin Amca evde eski evrakları karıştırırken bu belgeyi bulmuş ve belgeyi cebine koyarak Meyvecilik Araştırma’nın yolunu tutmuştu.

Anıları tazeleme, eskileri anma ve ahde vefa adına enstitüye gelen Tahsin Amca’nın eskilerden bahsederken yaşadığı heyecan, emekli öğretmen olması münasebetiyle, geçmişi anlatırken kullandığı hitabeti ve tatlı dili, Müdür Yardımcısı Yılmaz’ı ve daha sonra Yılmaz’ın odasına gelenleri de etkilemiş, herkes Tahsin Amca’nın ağzından çıkanları sabırsızlıkla bekler hale gelmişti.

Müdür Yardımcısı Yılmaz’ın 2 yıl önce göreve geldiğinde ilk yaptığı işlerden birisi kurumun arşivlerini karıştırarak, kurumun geçmişiyle ilgili bilgiler edinmek olmuştu. İşte o incelemeler sırasında kuruma ait oldukça eski resimler ortaya çıkmıştı. Yılmaz bu resimleri çıkararak Tahsin Amca’ya uzattı. Eski resimleri içini çeke çeke inceleyen Tahsin Amca o zaman kurumda görev yapanların bazılarını hatırlamış, tanımıştı.

Tahsin Amca’yla aynı yaşta olan Meyvecilik Araştırma Enstitüsü tarih sahnesinde Malatya’ya güzel hizmetler ve yenilikler getiren bir kuruluş olarak hep yerini alacaktır. 1950’de Tahsin Amca ve diğer kursiyerlerin eğitim yeri olan kuruluş, bugün de yarının Tahsin Amcalarına eğitim vermeye devam etmektedir. Kısacası geleceği, geçmişinin aynası olacak bir tarihtir Meyvecilik Araştırma…"

KAYNAK: Meyvecilik Araştırma

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız