SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Tam Bir Sinema Şöleni Olacak"

0
Güncellendi - 2015-12-28 04:59:30
A- A+ PAYLAŞ

Bu yıl 6-12 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 6. Uluslararası Malatya Film Festivali için İstanbul’da basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıda Ulusal Uzun Metraj, Uluslararası Uzun Metraj, Ulusal Kısa Metraj film dalında yarışacak filmlerin yanı sıra festivalin film programı kapsamında gösterilecek filmler ve belgeseller hakkında ayrıntılı bilgi verildi. 

Ceylan İnterContinental Otel’de düzenlenen basın toplantısına Vali Yardımcısı Ömer Dağdeviren, Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ertan Mumcu, Yeşilyurt Belediye Başkan Yardımcısı Murat Türksoy, Battalgazi Belediye Başkan Yardımcısı Yaşar Karataş, Festival Başkanı Hüseyin Namık Yıldırım, sinema sanatçıları, sinema yazarları ve eleştirmenleri, davetliler ve basın mensupları katıldı. 

Basın toplantısında konuşan Vali Yardımcısı Ömer Dağdeviren, festivale ilişkin kısa bir bilgi verdi. Bu yıl 6. gerçekleştirilecek olan Uluslararası Malatya Film Festivali’nde, ulusal, uluslararası seçkiler, belgesel gösterimleri, bağımsız sinema örnekleri ve dünya panoraması adı altında gösterilecek 140’a yakın film ile Malatya’da tam bir sinema şöleni yaşanacağını söyledi.  Festival boyunca görme, işitme ve fiziksel engelli vatandaşlar için özel film gösterimi yapılacağını kaydeden Dağdeviren, ilçelerden festivale etkin katılım sağlamak için kaymakamlıklar emrine ücretsiz sinema bileti gönderileceğini ifade etti. Vali Yardımcısı Ömer Dağdeviren, Türkiye’nin geçirdiği sıkıntılı süreç nedeniyle festivalin açılış ve kapanış gecesinde müzik, konser gibi etkinliklerin iptal edildiğini belirtti. 

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ertan Mumcu da, 8-10 bin yıllık tarihinin yanı sıra, Türk siyasi hayatında yetiştirdiği 2 cumhurbaşkanı, 2 başbakan, onlarca kültür ve sanat adamı ile Malatya’nın kültür ve sanat hayatına önemli katkılar sağlayan bir il olduğunu söyledi. Mumcu ,“Rahmetli Cumhurbaşkanı ve Başbakanlarımız İsmet İnönü, Turgut Özal, Türk müziğinin önemli bestecisi Fahri Kayahan, Udi Nevrez, sanatçıları Sami Kasap, Zehra Bilir, Belkıs Akkale, Selahattin Alpay, Oktay Kaynarca, Yasemin Yalçın, Ahmet Kaya, Ünal Küpeli, Allah’tan acil şifalar dilediğimiz Kenan Işık, ismini sayamadığımız fikir adamlarıyla, deyiş ve türkülerin merkezi Arguvanıyla Malatya, aynı zaman bir kültür ve sanat şehridir. Bu festivale emeği geçen herkese teşekkür ediyorum ve burada bulan misafirlerimizi Malatya’da ağırlamaktan büyük mutluluk duyacağımızı ifade etmek istiyorum” dedi.

Festival Başkanı Hüseyin Namık Yıldırım ise, bu yıl Malatya Uluslararası Film Festivali’nde Ulusal Uzun Metraj ve Ulusal Kısa Film Yarışması kategorisinde yarışacak filmlere ilişkin bilgiler verdi.

Yıldırım festival ile ilgili olarak ise şu bilgileri verdi: 

"6 Kasım’da başlayacak olan ve bu yıl 6. yaşını kutlayan Malatya Film Festivali, Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin ana sponsorluğunda ve Kültür ve Turizm Bakanlığı, Başbakanlık Tanıtma Fonu Kurulu, Battalgazi Belediyesi, Yeşilyurt Belediyesi, Fırat Kalkınma Ajansı ve İnönü Üniversitesi’nin destekleri ile düzenleniyor. 40’a yakın ülkeden 140’a yakın film izleyicilerle buluşurken, film gösterimlerinin yanı sıra ücretsiz olarak söyleşiler, imza günleri, atölye çalışmaları ve sinema dersleri düzenlenecek.

Malatya Film Festivali’nin film ve etkinlik programları, onur ve emek ödülü alacak isimler, yarışmaların ön ve ana jürileri, Festival Danışma Kurulu’nun görüşleri alınarak belirlendi. Bu yıl danışma kurulunda: Sinema Yazarı Kerem Akça; TV yapımcısı Mehmet Çam; Roma Türk Filmleri Festivali’nin kurucusu Serap Engin; senaryo doktoru ve akademisyen Özgür Şeyben ve oyuncu İpek Tuzcuoğlu yer aldı.  

Malatya Film Festivali’nin Açılış Töreni 6 Kasım Cuma akşamı, DoubleTree By Hilton Malatya Oteli’nde gerçekleştirilecek. Açılış konuşmalarının ve festival yarışma filmlerinin tanıtımının ardından, onur ve emek ödülleri takdim edilecek. Festival Ödül Töreni ise 12 Kasım Perşembe akşamı, DoubleTree By Hilton Malatya Oteli’nde gerçekleştirilecek. Gecede, Ulusal ve Uluslararası Uzun Film Yarışması ile Kısa Film Yarışması’nda ödül kazananlara ödülleri takdim edilecek. Açılış ve Kapanış Törenlerinin sunuculuğunu, tiyatro ve sinema oyuncusu, yazar ve seslendirme sanatçısı Yekta Kopan üstlenecek.

Malatya Film Festivali tarafından her yıl sinemaya büyük hizmetler vermiş olan isimlere verilen Onur Ödülleri’ni, bu yıl, oyuncu Perihan Savaş ve Serdar Gökhan alacak. 

Sinemaya hizmet etmiş uluslararası isimleri de unutmayan Malatya Film Festivali, Yabancı Onur Ödülünü, bu yıl, Gürcü sinemasının usta yönetmeni Eldar Shengelaia’ya verecek. 

Malatya Film Festivali kapsamında, ilk kez geçtiğimiz yıl verilmeye başlanan Sinema Emek Ödüllerini, bu yıl: Sinema Yazarı ve Tarihçisi Agâh Özgüç ile birçok tiyatro topluluğu ve film ekibinde makyaj uzmanı olarak yer alan Suzan Kardeş alacak.  sinemalarındaki tüm gösterimler öğrenci 2 TL, tam 3 TL olacak. Bu yıl ilk kez uygulanacak olan FestivalKart ile filmlere sınırsız giriş hakkı sağlanacak. 15 TL karşılığında alınabilecek. Malatya Film Festivali’nde, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışma kategorisinde filmler; En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Senaryo Ödülü için yarışacak. Bu ödüllerin yanı sıra halk oylaması sonucunda belirlenecek en iyi filme de Kemal Sunal Halk Ödülü verilecek. Filmlerin destekleyici unsuru olan film müziklerinin de yarışacağı festivalde Fahri Kayahan En İyi Müzik Ödülü de sahibini bulacak." 

Yarışma kategorileri ve dereceye giren filmlere Kristal Kayısı Ödülü’nün yanı sıra verilecek para ödülleri şöyle:

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması

En İyi Film :75.000 TL 

En İyi Yönetmen :15.000 TL

En İyi Kadın Oyuncu :10.000 TL

En İyi Erkek Oyuncu :10.000 TL 

En İyi Senaryo Ödülü :10.000 TL 

Fahri Kayahan En İyi Müzik Ödülü: 10.000 TL

Kemal Sunal Halk Ödülü (En İyi Film): Kristal Kayısı Ödülü

SİYAD Ödülü (En İyi Ulusal Film): Plaket

Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması 

En İyi Film :12.000  dolar 

Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması

En İyi Film :7.500 TL”

YARIŞACAK ULUSAL UZUN METRAJ FİLMLER..

6. Malatya Film Festivali, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’na 2014-2015 sezonunda çekilen, toplam 32 film başvuru yaptı. Görüntü yönetmeni Feza Çaldıran, akademisyen Burcu Yasemin Şeyben ve sinema yazarı Yeşim Tabak’tan oluşan Ön Jüri, Ana Jürinin karşısına çıkacak 14 filmi belirledi. 3 filmin Türkiye Prömiyerini yapacağı yarışma filmleri şöyle:

- Abluka / Frenzy / Emin Alper, 2015

- Sarmaşık / Ivy / Tolga Karaçelik, 2015

- Kar Korsanları / Snow Pirates / Faruk Hacıhafızoğlu, 2015 

- Nefesim Kesilene Kadar / Until I Lose My Breath / E. Emel Balcı, 2015

- Yarım / The Half / Çağıl Nurhak Aydoğdu, 2015

- Çekmeceler / Drawers / Caner Alper, Mehmet Binay, 2015

- Eksik / Lack / Barış Atay, 2015

- 91.1 - Mustafa Haktanır, 2015 (TR Prömiyer)

- On Adım / Ten Steps / Fatih Hacıosmanoğlu, 2015 (TR Prömiyer)

- Yeni Dünya / The New World / Caner Erzincan, 2015

- Kasap Havası / Kasap Dance / Çiğdem Sezgin, 2015

- Misafir / The Visitor / Mehmet Eryılmaz, 2015

- Memleket / Homeland / Murat Saraçoğlu, 2015 (TR Prömiyer)

- Saklı / Secret / Selim Evci, 2015

ULUSAL KISA METRAJ FİLM YARIŞMASI KATEGORİSİNDE YARIŞACAK FİLMLER;

Malatya Film Festivali’nin ilk yılından bu zamana düzenlenen Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması, bu yıl da devam ediyor. Rekor bir başvuru ile 200’e yakın filmin başvurduğu, Ünal E. Güzel, Nagehan Uskan ve Özlem Sarıyıldız’ın ön jüri olduğu bu bölümde, toplam 10 film, Ana Jürinin karşısına çıkacak.

- Günah - Gülistan Acet

- Sonuç - Hakan Sümer

- Allı Yeşilli - Seyit Mehmet Yıldız

- Bir Zamanlar Bir Köyde - Rıdvan Yavuz, Mustafa Koçoğlu

- Wong Kar Wai Üzerine Kısa Bir Film  - Serdar Önal, Ömer Çapoğlu

- Körler Müessesesi - Damla Güçer, Dilara Balcı

- Salı - Ziya Demirel

- Zilan - Mahsum Akyel

- Mucize Aynalar - Metehan Şereflioğlu

- Ukde - Oğuz Turan.

Bu arada, festival danışma kurulu üyesi ve sineme yazarı Kerem Akça ise, festivalde yarışacak uluslar arası uzun metraj filmlerini açıklayarak şu bilgileri paylaştı;

400’e yakın filmin müracaatta bulunduğu Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması’nda, toplamda 10 film yarışacak. Yarışma filmlerinin birçoğu, Türkiye Prömiyerini, Malatya Film Festivali’nde yaparak, sinemaseverlerle buluşacak. 

-Ben, Earl ve Ölen Kız / Me and Earl and the Dying Girl - Alfonso Gomez-Rejon, 2015, 105’, ABD 

-Birini Öldürmek / To Kill A Man / Matar a un Hombre -  Alejandro Fernández Almendras, 2014, 82', Şili, Fransa (TR Prömiyeri)

-Birleşme Noktası / Vanishing Point - Jakrawal Nilthamrong, 2015, 100’, Tayland (TR Prömiyeri)

-Boğulan Bir Adamın İzlenimleri / Impressions of a Drowned Man / Oi Entyposeis Enos Pnigmenou - Kyros Papavassiliou, 2015, 82’, Kıbrıs, Yunanistan, Slovenya (TR Prömiyeri)

-Fırtına Bulutlarının Altında / Under Electric Clouds / Pod Elektricheskimi Oblakami - Alexey German Jr., 2015, 137’, Rusya, Ukrayna, Polonya (TR Prömiyeri)

-Hazine / The Treasure / Comoara - Corneliu Porumboiu, 2015, 89', Romanya, Fransa (Anadolu Prömiyeri)

-Meleklerin Düşüşü / Those Who Fall Have Wings / Jeder Der Fällt Hat Flügel - Peter Brunner, 2015, 92’, Avusturya (TR Prömiyeri)

-Parabellum - Lukas Valenta Rinner, 2015, 77', Arjantin, Avusturya, Uruguay (TR Prömiyeri)

-Saul’un Oğlu / Son of Saul / Saul fia - László Nemes, 2015, 107’, Macaristan.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız