SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Tam Kapasiteye Ulaşamadık'

A- A+ PAYLAŞ

Geçen yıl ihraç edilen kuru kayısılardan Türkiye ekonomisine 350 milyon dolar gelir sağlandığını ifade eden Tarım İl Müdürü Hamit Aygül, "Kayısı, Malatya'mızın adeta can damarıdır. 35 bin çiftçi ailesi 700 bin dekar alanda kayısı yetiştiriciliği yapmaktadır. Bunun yanında yüzlerce esnaf, tüccar, fabrikatör ve ihracatçı bu üründen para kazanmaktadır. Türkiye kuru kayısı üretiminin yüzde 90'ı, dünya kuru kayısı üretiminin ise yüzde 70'i Malatya'da üretilmektedir. 2010 yılında 90 bin ton kuru kayısı ihraç edilerek Türkiye ekonomisine 350 milyon dolar civarında ihracat geliri sağlanmıştır. 80'den fazla ülkeye kayısı ihraç etmekteyiz.Malatya kayısısı artık uluslararası düzeyde tanınmış ve Türkiye için stratejik bir ürün haline gelmiştir. Kayısımızın dünya genelinde tanınması ile birlikte Malatya'mız da tanınmaya ve marka şehir olmaya başlamıştır. Bunda, ilgili tüm tarafların yanı sıra İl Müdürlüğümüzün de önemli katkısı bulunmaktadır.

Tarım kuruluşlarımızca, geçmişte Malatya'ya has kayısı çeşitleri derlenmiş, bazı yeni çeşitler geliştirilmiş, bunların fidanları çoğaltılarak dağıtılmış ve uzun emekler harcanarak çiftçilere benimsetilmiştir. 50 yıldan fazla süren bu çalışmalar sonucunda bugün 7,5 milyon kayısı ağacı sayısına ulaşılmıştır" dedi.

'HAVA KOŞULLARI ETKİLİYOR'

İlkbahar mevsiminde yaşanan olumsuz hava koşulları nedeniyle tam kapasiteye ulaşılamadığını söyleyen Aygül, İlimizin yaş kayısı üretim kapasitesi 700 bin tona, kuru kayısı üretim kapasitesi ise 170 bin tona ulaşmıştır. Ancak her yıl yaşanan ilkbahar geç donları nedeniyle bu kapasiteyi tam olarak yakalamak mümkün olamamaktadır. Buna rağmen bu sene geçmiş tüm yılların rekorunu kırmaktayız, yaş kayısı üretimimizin 545 bin ton, kuru kayısı üretimimizin ise 122 bin ton düzeyinde gerçekleşeceğini tahmin etmekteyiz. Geçen yıl yaşanan kuvvetli donlardan dolayı, ilimizin kuru kayısı rekoltesi 51 bin 210 ton civarında gerçekleşmişti. Ancak Hükümetimizin sağladığı yaklaşık 90 milyon liralık destekle üreticilerimiz rahat bir nefes almış ve ürünleri iyi para etmişti. Bu yıl rekolte yüksek olmasına rağmen dolu yarası ve çilden dolayı 122 bin tonluk üretimin ancak yarısının çok yüksek kaliteli olacağı tahmin edilmektedir. Bu nedenle kayısının değerinin fazla düşmeyeceği kanaatindeyim. Ancak üreticilerimizin bu konuda dikkatli olmaları ve hasattan hemen sonra, pazara aşırı şekilde ürün taşımamaları gerekmektedir. Başlangıçta sınırlı düzeyde ve sadece acil ihtiyaçları kadar ürün satmalarını tavsiye etmekteyiz." ifadelerini kullandı.

 Malatya genelinde 30'dan fazla merkezde tasnif, paketleme ve soğutma işlemleri yapılarak yurtiçi ve yurtdışına yaş kayısı gönderildiğine dikkat çeken Aygül, "İl Müdürlüğümüzce Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı kapsamında inşa edilen soğuk hava depolarının önemli bir kısmı, bu amaçla kullanılmaktadır. Hedefimiz; kayısının yaş, kuru, işlenmiş ve türev ürünlere dönüştürülmesi suretiyle, kayısıdan sağlanan yıllık toplam gelirin 3-4 yıl sonra 500 milyon dolara çıkarılması, 10 yıl sonra ise 1 milyar dolara ulaştırılmasıdır" şeklinde konuştu.

Bu arada, bu yılkı kayısı sezonunda 30 bin ton dolayında yaş kayısının satıldığının tahmin edildiği kaydedildi.

 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız