SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Tam Tersini Söylüyorum!.."

0
Güncellendi - 2015-12-27 12:25:22
A- A+ PAYLAŞ
İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği bölümü başkanı Jeolog Prof.Dr. Mehmet Önal, Malatya'nın depremselliği ile ilgili çarpıcı açıklamalarından sonra, Malatya'nın Gündüzbey Kasabası sınırlarında yer alan içmesuyu kaynağı ile ilgili tehlikelere dikkat çekti.
 
Prof.Dr. Önal, "Malatya’nın içmesuyu kaynağını oluşturan Gündüzbey’de taş ocaklarında zaman zaman dinamit patlatılıyor. Bunlar içme suyu zeminine bir zarar veriyor mu? Malatya’nın gelecekte suyu kaybolabilir mi?" sorusunu şöyle yanıtladı:
 
"Eğer Gündüzbey kısmını kastediyorsanız, ilk kez oranın 1/25 binlik haritasını da ben yaptım. Çat Projesi’ni yaparken. Malatya Çat Projesi’ni yaparken Malatya’nın suyu kaçabilir mi? Sorusundan hareketle bir çalışma yapmıştık. Geniş bir arazide çalışmıştık. Şimdi Gündüzbey’deki su, faya bağlı bir kaynak. Karstik erime. Faydan doğan bir su. Faylar aynı zamanda yer altında çok miktarda gözenek ve boşluklar oluşturur. Buralara su birikmesi olur. Kar ve yer altı suları bu boşluklarda birikir. Şimdi bu fayların üzerine yapacağımız bir mıcır ocağında patlatma yaparsak ne olur? Şimdi oradaki bir mıcır ocağının sahibi Fırat Üniversitesi’nden bir meslektaşımı götürmüş. Ve bir rapor hazırlamış. O raporda şu ifadeler yer alıyor: ‘Mıcır ocağında yapılacak patlamalar sonrasında faylar genişler yeni çatlaklar oluşur. Dolayısıyla su kaybolmaz, tersine daha çok su gelir’.
 
Şimdi ben de bunun tam tersini söylüyorum. Eğer siz bir fay üzerinde sürekli yeni patlatmalar yaparsanız, evet fay genişler, yeni kırıklar oluşur, ama yer altı suyu deposu var, onunda bir hacmi var. O birden boşalırsa, biter. Malatya’mızın İnekpınarı kaynağı var. Çok zaman Temmuz’da kurur. Eğer biz Gündüzbey pınarı kaynağında sürekli patlatma yaparsak, orada yeni çatlaklar oluşturursak, fayları hareketlendirirsek, fayları genişletirsek, suyunu birden boşaltma riskini yaşamamız yüksek ihtimaldir. Bu su kaynağı bir anda boşalırsa Malatya’nın durumu ne olur? Su birden boşalır ve Malatya bütünüyle susuz kalır.
 
Bu nedenle kesinlikle, mıcır ocakları, ana su kaynaklarımızın uzağında konumlandırılması lazım. Benim görüşüm bu. Malatya’nın tek içme suyu kaynağı Gündüzbey kaynağı. Bence bu açıdan korunmaya muhtaç ve korunması lazım." 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız