SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Tamamen Adliyenin İşi..'

A- A+ PAYLAŞ

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Yemen'e gönderilen Türk malı silahlarla ilgili olarak üretimin yapıldığı fabrikada incelemelerin sürdüğünü belirterek, "Gönderilmiş olan silahların, tabancaların suç niteliğinde bir silah olup olmadığı araştırılıp, üretimi yapan fabrikada da yapılan incelemeler çerçevesinde elde edilmiş olan silahlar değerlendirilecek" dedi.

Vali Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'ın ziyareti sırasında basın mensuplarının gündeme dair sorularını yanıtladı. 1 Mayıs ile ilgili sorular üzerine Mutlu, geçtiğimiz yıl Taksim'de kutlamalar yapıldığını hatırlatarak, "Bu konuyla ilgili şu anda bize resmi bir müracaat ulaşmadı. Ancak resmi müracaatlar mutlaka olacak ilgili kuruluşlar tarafından. Bizim bu konuyla ilgili öncelikli beklentimiz iyi bir işbirliğidir. Bu işbirliğini geçen yılda ilgili kuruluşlar valiliğimizle en üst düzeyde sürdürdüler ve bunun sonucunda da 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanması noktasında bir işbirliği gerçekleşti ve yıllar sonra Taksim tekrar 1 Mayıs'ın kutlandığı bir alan haline dönüştürüldü. Bu yılda bu çalışmalarımızı sürdüreceğiz" diye konuştu.

"Her zaman ki gibi bir işbirliği bekleyeceğiz" diyen Mutlu, bu konuyla ilgili kendilerine güvenlik noktasında gelecek bilgilerin değerli olduğunu söyledi.

Mutlu, "Bunları değerlendirmeye devam edeceğiz. Her şeyden önce İstanbul'un huzuru bizim için değerli. Şüphesiz ki 1 Mayıs'ın da anlamı itibariyle sivil toplum kuruluşlarımız tarafından en iyi şekilde kutlanmasını destekliyoruz. Bu konuda her türlü işbirliğini en iyi şekilde sürdüreceğiz. Dolayısıyla şu anda bulunduğumuz nokta bu. Önümüzdeki günler itibariyle bu konuyu daha gündemde sıcak bir şekilde takip edeceğiz" şeklinde konuştu.

Vali Mutlu, Zirve Yayınevi katliamıyla ilgili soruşturma kapsamında dün yapılan aramaların hatırlatılması üzerine de, "Bu emniyetimizin kendi inisiyatifinde yürüttüğü bir çalışma değil. Emniyetimizin doğrudan doğruya kendisinin yürüttüğü bir çalışma değil. Dünkü ifadelerimde de izah ettim. Bu tür soruşturmalar adli makamlarımızın bilgisi dahilinde ve onların direktifleri noktasında yürüyor. Dün adli makamlardan emniyetimize verilen talimatlar arama kararı şeklindeydi. Bu arama kararları İstanbul'da bir
noktada, ülkemizde de farklı şehirlerde toplam 6 kişiyle ilgili yapıldı. Bundan sonrasını da adli makamlarımız değerlendirir. Emniyet teşkilatlarımıza, güvenlik birimlerimize ilave herhangi bir ihtiyaç hissedilir, talep gelirse emniyet teşkilatımız kendisine ulaşan tabii ki adli makamların emri doğrultusunda adli görevleri çerçevesinde değerlendirilir. Şu aşamada bununla ilgili adli makamlar adına söyleyecek herhangi bir şey yok. Tamamen adliyemizin yürüttüğü bir soruşturmadır" dedi.

Mutlu, bir soru üzerine de, "Zirve yayınevi soruşturmasıdır. Onun devamı mahiyetinde sürdürülmekte olan bir çalışma. Adli makamlar bunu Malatya'daki Zirve yayınevi soruşturması kapsamında yürütmektedir" şeklinde konuştu.

Yemen'de yakalanan Türk malı silahlarla ilgili soruşturmanın ne aşamada olduğunun sorulması üzerine de Mutlu, "Gönderilmiş olan silahların, tabancaların suç niteliğinde bir silah olup olmadığı, tabii ki burada üretimi yapan fabrikada da yapılan incelemeler çerçevesinde elde edilmiş olan silahlar değerlendirilecek. Laboratuar tetkikleri yapılacak. Bu da bir adli soruşturma konusudur. Kendilerine verilmiş olan imalat ruhsatı doğrultusunda bir imalat mıdır, yoksa bunun dışında bir imalat mı gerçekleştirmişlerdir ve ihraç ettikleri bu ürün kendi imal ruhsatlarının dışında bir üretim midir, bu da adli inceleme ile ortaya çıkacaktır. Adli makamların emri altında teşkilatımız tarafından da sürdürülür" dedi.

Mutlu, dün bu konuyla ilgili üretimin yapıldığı Ümraniye'deki fabrikada inceleme yapıldığını belirterek, fabrikanın çalışma izninin bulunduğunu vurguladı. "Orada üretilmiş olan silahlardan bu konuyla ilgili laboratuar tetkiklerinin yapılması noktasında çalışmalar devam ediyor" diyen Mutlu, "Orada silahlar var. Ama bunlar tabii ki kendilerin verilen imalat izni çerçevesinde mi yapılmıştır yoksa imalat dışında bir üretim modeli midir, bunu yapılacak incelemelerden sonra adli makamlarımız
değerlendirecektir" diye konuştu.

Vali Mutlu ise son olarak yanlış yere park edilen araçların çekilmesiyle ilgili bir soru üzerine, "Bu konuyla ilgili İçişleri Bakanlığımız, Emniyet Genel Müdürlüğümüz tarafından valiliklerimize gönderilmiş bir genelge var. Araç çekmeyle ilgili uygulanacak kuralları içeren genelge. Araçları çekilmiş olan vatandaşlarımıza 24 saat içerisinde aracının nerede olduğu, daha önce ilan edeceğimiz internet adresi ve kişilere yönelik göstereceğimiz SMS mesajı şeklinde aktarılacak. Dolayısıyla aracı çekilmiş olan vatandaş aracının nerde bulabileceğini bilecek. Bu konuda yeni düzenlemeler var. Bunlarda genelge hükümleri çerçevesinde hassasiyetle, vatandaşımızın mağduriyetine sebebiyet vermeyecek, çekme hizmetlerini yapacak özel veya resmi kurumlarında daha düzgün bir şekilde işleyişini sağlayacak tarzda yeni bir düzenlemedir" dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız