SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Tanrıverdi Kızınca!..

A- A+ PAYLAŞ

Malatyaspor'da 4.5 yılı başkan olmak üzere 5 yıl süreyle görev yapan Hikmet Tanrıverdi, kongredeki konuşmasında kulübe kendisi tarafından sağlanan maddi destek, kulübün borçlarını açıklarken, bazı kişilere ağır eleştirilerde bulundu. Tanrıverdi, 4 milyon 216 bin dolar alacağının 2 milyon dolarını bağışladığını söyledi. Tanrıverdi, MEV eski başkanı Mustafa Başdemir'in, kongrede söz alarak, Malatyaspor'la ilgili hesaplar çıkarması, önerilerde bulunması, bazı iğneleyici sözleri ve sonunda da, Tanrıverdi'nin kulüpten olan alacağını da silmesi tavsiyesinde bulununca, Tanrıverdi, Malatya ile ilgili birçok konuda en önde görünen bu kişinin, 5 yıl içerisinde Malatyaspor'a toplam katkısının 2 bin 500 dolar olduğunu belirterek, ağır eleştiriler yöneltti. Malatyaspor'da, Tanrıverdi'nin yeniden görev almamasıyla sonuçlanan süreçte, İstanbul'dan bazı kişilerin, kulislerdeki olumsuz çabalarının önemli etkisi olduğu biliniyor.

MALATYASPOR BORÇ BATAĞINDA DEĞİL..
Salondakilerin yoğun alkışları ve tezahüratıyla mikrofona gelen Hikmet Tanrıverdi, kongreye gayet sakin bir şekilde konuşmaya geldiğini, geçmiş yılların özetini yapıp kapatacağını ama bir konuşma yapan eski Malatya Eğitim Vakfı Başkanı Mustafa Başdemir (alttaki fotoğrafta)’in suçlamaları üzerine bazı şeyler söyleyerek başlayacağını bildirdi.

Tanrıverdi, konuşmasında Malatyaspor’a alacağının 2 milyon dolarlık bölümünü bağışladığını söyledi. Başkan, Malatyaspor’un ileri sürüldüğünün aksine borç batağında olmadığını, varlıklarıyla 4 trilyon artısı olduğunu izah etti.

Tanrıverdi şunları söyledi:

“…Fakat bir sözüm vardı. Kim ne söylerse söylesin herkese verilecek cevabım var. Kim olursa olsun. Ben gerginlik hiç yaratmadan; yine de birçok şeyi konuşmadan burada ama Sayın Mustafa Başdemir’e bir şeyler söylemek istiyorum. (Araya giren İstanbul Üniversitesi Rektörü Mesut Parlak “o lafları ben söylemişim say, cevap verme, gerginlik yaratma” diye müdahale edince)…

Sayın rektörüm kusura bakmayın hiç olmazsa onu söyleyeyim. Çıkıp burada konuşmasaydı, kimseye bir şey söylemeyecektim. (Parlak ısrara devam etti, ama Tanrıverdi susmadı) Bir takım bilgiler verip konuşmamı tamamlayacaktım. Sayın Mustafa Başdemir ilk girdiğim yönetimde beni Malatyaspor’a sokan girmemi isteyen, yönetim kurulu üyesi yapan insandır. Sayın Mevlüt Aslanoğlu ve Mehmet Yaşar Çerçi buna şahittir. Necip Olgun Haşim Karadağ hatırlar. Güneş Otel’de oturuyorduk. Sayın Başdemir, biz girersek 3 bin dolar, bilemedin 10 bin dolar verebiliriz. Aynen bu şekilde söyledi. Yönetime girdik. O günkü şartlarda ben fazla veremem dedim. O kefilim dedi, 10 bin dolardan fazla verdirtmeyeceğim. Beni İstanbul’daki yöneticilerin başkanı yapmışlardı. Bir toplantı yaptık. Yöneticiler 10’ar bin dolar verecektik Başdemir 3 tane makbuz aldı. 3 kişiden, 1’i Zeki Baykal’dı, diğer 2 kişiyi hatırlamıyorum, 2.500’er dolar getirdi. Kendisi de verdi mi vermedi mi hatırlamıyorum, galiba verdi, 2.500 dolar verdi.

5 yıl geçti. Bu arkadaşımız Malatyaspor’un bulunduğu her ortamda da oldu. Sayın rektörümüz bu adam her yerde de konuşmadı mı? Her yerde de konuştu. Bugüne kadar bu 2.500 doların haricinde para vermemiştir. Malatyaspor gecesi yapıyorduk. Bir şartla alırım, öndeki masa olursa, dedi. Numarasını da kendisi söyledi. Ondan sonra çıkıp burada ahkâm kesmesiyle rahatsız oldum.

( Araya giren divan başkanı milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu “Sayın başkanım çok özür diliyorum sizden…” diyerek Tanrıverdi’yi kibarca susturmak istedi, ancak Tanrıverdi yine devam etti)

İçimde yara bunu söylemem lazım. Bu arkadaşlar gittiler Sümerbank’ı aldılar 5 milyon dolar verdiler. 5 milyon dolara makineleri sattılar şu anda 100 milyon dolarlık rantın üzerinde oturuyorlar. En büyük hissedarda Mustafa Başdemir.

Haşim Karadağ biliyor. Sayın rektörüm telefon açtı. Başdemir, 5 milyar piyango parası verecekti. Kaç saat beklediniz kapısında Sayın Haşim Karadağ? (Karadağ, 5 saat bekledim, diye teyit etti) . 5 milyarı aldın mı? (Karadağ, alamadım, diye yanıtladı). Ondan sonra da insanlar çıkıp konuşuyor, biz cevap vermeyince sizler bazı gerçekleri göremiyorsunuz, bilemiyorsunuz."

KİMSE BİZİ BAZI ŞEYLERİ SÖYLEMEYE MECBUR ETMESİN..
"Bugün geldiğimiz noktada hepinizden özür diliyorum. Kesinlikle gerginlik olsun diye söylemiyorum. Bazı şeyler var içimizde. Konuşmayacağız dedik söylemeyeceğiz dedik. Söylemek isteyip de söylemediklerimiz var diyorum. Ama kimse bunları bizi söylemeye mecbur etmesin. Bunlar hoş ortamlar değil.

Sayın Mehmet Yaşar Çerçi teşekkür 5 yıl önce bayrağı bize teslim etti. 5 yıllık süreç içerisinde aldığımız bayrağı, belki bugün geldiğimiz noktayı üzülerek belirtmek istiyorum ama, her zaman dik taşıdık. Sizin başınızı öne eğecek hiçbir kötü olayın içerisinde olmadık. Hiçbir zaman size Malatyaspor Kulüp Başkanı ve yönetimi hakkında dışarıdan, başka şehirden, sokaktaki insanlardan en ufak bir laf getirecek hiçbir hareketin içerisinde olmadık. Hep başım dik çıktım. Malatyaspor başkanı olmaktan dolayı hep gururla dolaştım. Bu gururu da bana siz verdiniz. Sizlerin sayesinde ben dik dolaştım. Malatyalılığın verdiği o güçle, o kuvvetle dik dolaştım. Bugüne geldik."

BİZİM DE VEBALİMİZ VAR AMA..
"Gönül isterdi ki Malatyaspor Süper Ligden düşmesin. Bunda bizim vebalimiz var. Yöneticiler olarak bizler hatalıyız. Ben hatalıyım. Hepinizden özür diliyorum. Bir söz söyledim: Yiğit düştüğü yerden kalkar dedim. Arkadaşlar gerçekten yiğit düştüğü yerden kalkar. Ben kaldırmak için şu 15 güne kadar, 10 güne kadar, hatta geçen Pazar akşamına kadar elimden gelen çabayı sarf ettim.

Hazırladığım takımla, yaptığım çalışmalarla bunu belli bir noktaya getirdim. Ama sizlerin de bilmediği, dışarıdan fark edilen-edilmeyen birçok şey oldu.

İkisi benle birlikte yöneticilik yapmış arkadaşlarımız aday oldular. 2 tane aday arkadaşımız varken benim tekrar devam etmem ne kadar doğru olurdu? Anlattığım bu hadiseleri yaşadıktan sonra, yarın yine birilerinin karşısına çıkıp, Sayın Mustafa Başdemir çok güzel bir şey söyledi, bu kadar para lazım dedi. Elbette lazım. Sayın Karadağ, Sayın Olgun çıkıp isteyebilirler. Çünkü yüzleri eskimedi. Ben çıktığım zaman insanlardan hem alamıyorum, hem de rencide oluyorum. O noktaya gelmiş adam olarak, Malatyaspor’a da çok faydalı olamayacağımı gördüm. İki tane genç arkadaşımız medeni cesaret gösterdiler. Kendilerine teşekkür ediyorum. Malatyaspor’un gerçek sahipleri (salondakilere hitaben) sizlersiniz. Onlar da yiğidi düştüğü yerden kaldıracaklar. Ben de elimden ne gelirse, ne yapmam gerekiyorsa bu 2 arkadaşımın emrindeyim. Çaycılık yap desinler, çaycılık yaparım. Yeter ki benden onu istesinler."

BİZİM ADAY OLMAMIZI ENGELLEYEN ŞEYLER..
"Bu aday olmama sürecinde birçok şey söylendi. Federasyonla kavgalı, şunlarla kavgalı dendi. Bunlar da bizim en azından tekrar aday olmamızı engelleyen şeylerdi. Çünkü bunların hepsi zaten konuşulacaktı. İlk günden beri bir şey söyledim: Ben Malatya’nın birlik ve beraberliğini, tüm sivil kuruluşların birlik-beraberliğini sağlayabileceksem aday olurum dedim. Bu geldiğimiz noktada maalesef birçok sebebi var. Maalesef bu geldiğimiz noktada, bunu bilenlerde var bilmeyenler de, o birlikteliği sağlayamadığım inancındayım. Bunu da yakın çevremdeki arkadaşlar çok iyi gördüler. Bu birlik ve beraberliği sağlayamadan gelip burada sizlerin önünde mahcup duruma düşmeyi de kendime yediremedim."

BUNLAR BİR GÜN YAZILACAK..
"Ben, 2. Lige düştüğümüzde, tekrar hepinizden özür diliyorum, tekrar hepinizin önünde saygıyla eğiliyorum, bir gün elbette bunları yazacaklar, birileri bu olayların şahidi, neler olduğunu yazdıklarında sizler de belki bazı şeyleri daha iyi anlarsınız. Bu 5 yıllık dönem içerisinde birçok arkadaşla çalıştık. Hepsine teşekkür ediyorum. Huzurunuzda hepsinden helallik istiyorum.

Biz kulübü aldığımız dönemde, Sayın başkanım Mehmet Yaşar Çerçi bilir, kulüp ankesörlü telefonla idare ediliyordu. Biz kulübü aldığımız zaman 20 yıllık hesaplar vardı. Bugün geldiğimiz noktayı bilenler, bilenler vardır, tesisleri 5 yıldızlı otel haline getirdik. Fitness centeriyla diğer faaliyetleriyle saunasıyla, eğlence alanlarıyla. Yanındaki Yudum Restoran olarak geçen yeri 300 milyar bedelle satın alıp tesislere kattık. Anadolu kulüpleri içerisinde en iyi tesislerden bir tanesine sahibiz.

Bu arada 2 taraftarımızı kaybettik. Görevimiz döneminde yöneticimiz, abimiz Timur Adıyaman’ı kaybettik. Kendilerini rahmetle anıyorum."

16 TRİLYONLUK BÜTÇEYE BELEDİYE KATKISI 1.5 TRİLYON..
Tanrıverdi, kongredeki konuşmasında mali konularla ilgili değerlendirme yaparken, Malatyaspor'un geçen yılki bütçesinin 16 trilyon olduğunu, 1 yılda belediye katkısının 1.5 trilyon lira dolayında bulunduğunu belirtirken, bu sözleri Malatya Belediyesi'nin kulübe desteği konusu sık sık gündeme getirilirken, bazı çevrelerce kulübün neredeyse tüm harcamalarının belediye tarafından karşılandığı gibi bazı çevrelerde ortaya çıkan "yanlış algılamayı" düzeltme olarak nitelendirildi.

Tanrıverdi şöyle dedi:

"Aldığımız dönem 2,5 milyon dolar piyasa, 2,5 trilyon vergi borcu olan Malatyaspor aşağı yukarı o günden bugüne kadar Süper Ligde mücadele eden bir kulüp oldu. Malatya Belediyesi o dönemden bu yana imkânları doğrultusunda her yıl 1,5 trilyon lira yardım yaptı. Bizler de 16 trilyon lira olan bütçemiz içerisinde 1,5 trilyonluk yardımla işleri götürmeye çalıştık.

Toplam borcumuz, Sayın Başdemir söyledi öyle değil, herkes kulaktan dolma konuşuyor, 2 trilyon 873 milyar lira. Karşılığında her an paraya dönecek 1 trilyon 5 milyarlık değer var. 841’i Malatyaspor AŞ’de, 100 milyar lirası kulüpler birliğinde ve sağda solda ufak-tefek hesaplar. Malatyaspor Sportif AŞ 2,5 yılda bu kulübe sıfır sermaye kuruldu. Tartışmaları yapıldı. Kendi şirketiydi de gibi şeyler söylendi. Şirketin yüzde 99’u Malatyaspor kulübünündür. Şirketin sermayesini cebimizden hallettik. Şirket, 3 trilyon 750 milyar lira katkı, Malatya Belediyesinin verdiği kadar neredeyse, yaptı.

Şirketin her türlü engellemeye karşı olduğunu da söylüyorum. Geçen seneki işletmelerin hiçbiri yok. Sadece billboardlar var. 3 ayrı sahibi olan billboardlar. Satmaya çalışıyoruz."

2 MİLYON DOLARI BAĞIŞLIYORUM..
"Malatyaspor’un 2 trilyon 873 milyar alacağı var. 1 trilyon burada aktif değer var. Malatya Güven Hastanesi’nde hissemiz yüzde 11. Şu anki değeri şirket sahiplerinin dediğine göre 500 milyar. Biz rapora 300 milyar koyduk. İsterlerse satabilir, devredebilirler. Geriye 1 trilyon 873 milyar net borcumuz kalıyor. Bana olan borç miktarı 4 milyon 216 bin dolar. 2 milyon dolarlık, yani 3 trilyon 400 milyarlık kısmını bağışlıyorum. Geri kalan alacağımda 2 milyon 216 bin dolar. Bizim kimsenin boğazına sarılıp bu parayı istediğimiz yok.

Ben bu kongreye gelmeden önce Bilal’ı, Toth’u, Emrah’ı, Bora’yı satar mıydım? İsmini hatırlayamadığım Effa, lisansı bizde olan Katatua’yı satar mıydım? Satardım.. Ondan sonra da insanlar çıkıp konuşuyor, biz cevap vermeyince sizler bazı gerçekleri göremiyorsunuz, bilemiyorsunuz.

Bunları sattığım zaman bu 2 milyon doları bağışlamadan tüm alacağımı alır mıydım? 30-31 tane oyuncu bırakıyorum.

Biz kulübü aldığımızda satılabilecek bir tek oyuncu var mıydı Sayın Necip olgun?_ Var mıydı? (Olgun onayladı) Bir tek oyuncu yoktu. Bugün Malatyaspor oyuncularının 10 trilyon lira oyuncu değeri var. Ben ne borç bırakıyorum? 10 trilyondan çıkardığımızda benim alacağımla birlikte 4 trilyon artıyla bırakıyorum. Bundan sonra siz de kontrol edersiniz, takipçisi olursunuz. Biraz önce Sayın başkanın dediği gibi öyle borç batağı filan da bırakmıyorum. Bugün bu hesapları yaptığınız aklıselim insanlar bu hesapları yaparlar ondan sonra konuşurlar."

"BEN BU PARAYI NASIL KAZANDIM?..."
"Bu göreve gururla geldim. Sizin bana verdiğiniz destek ve gururla taşıdım. Şunu çok iyi bilin: İyi niyetimle paramı, zamanımı her şeyimi Malatyaspor için verdim. 5 yıldır işimden ayrıyım. Ben bu bıraktığım parayı da 30 yılda kazandım arkadaşlar. Ben başkaları gibi öyle rant yaparak para kazanmadım. Beni tanıyanlar bilir. Ben 1 tane düğme, 1 tane fermuar satarak para kazandım. 1 milyon, 1 milyon kazandım bu paraları. Öyle birileri gibi 5 milyon dolar bir seferde kazanmadım. Verdiğim para, koyduğum para alnımın teriyle kazandığım, tamamen helal olan bir paradır. Bu helal paramı da Malatyaspor’a bağışlamaktan dolayı gurur duyuyorum, Malatya için harcamaktan dolayı gurur duyuyorum. Hiçbir zaman, sizler de biliyorsunuz, ben burada başkan olayım, başkan olarak kalayım diye bir mücadelem olmadı. Sayın Çerçi siz bana başkanlığı zorla vermediniz mi? Benim bir başkanlık için sizden bir talebim oldu mu? Sizden sonra, siz gittiniz, ben bu kongrede aday olmayacağım dedim gittim, gelip beni buraya zorla getirmediniz mi? (Çerçi'den onay) Ondan sonra biri çıkıp diyor ki, 4,5 milyon dolar alacağı var, başkanlık yaptı, bıraksın. Yok öyle bir şey! Ben helal paramı, kazandığım paramı harcadım."

"KİM MALATYA'YA YATIRIM YAPMIŞ?.."
Kim söylüyorsa, kim gelip Malatya’ya 2 milyon dolarlık yatırım yapmışsa o konuşsun. İstanbul’da para kazanıp da Malatya’da yatırım yapan birini gösterir misiniz? Ben geldim, paramla borca girdim, yatırım yaptım, Malatya’da istihdam yarattım. Var mı başka Malatya’da istihdam yaratan, Malatya’da iş yapan. Herkes konuşuyor. Siz bunu daha iyi takdir edersiniz. Ben bugüne kadar sizler için, taraftar için, sokaktaki insanlar için, Malatyalı hemşerilerimiz için, Türkiye’nin her yerinde kalbinde Malatya aşkı yatan hemşerilerimiz için, gecemi gündüzüme kattım, çalıştım. Buna şahit olan arkadaşlarım var. İşlerimi bıraktım. Malatyasporla ilgili her türlü olayın içerisinde bırakıyorum. Bugün de gönül rahatlığıyla bırakıyorum. 2 tane değerli arkadaşımız var. İnşallah onlar hem yiğidi düştüğü yerden kaldıracaklar hem de bu bayrağı tekrar yukarılara çıkaracaklar. Yorulduğum için kenara çekiyorum. Bu arkadaşlarımız yeni gelecek dinamizmle ve yakalayacakları sinerjiyle birlikte Malatyaspor’u en iyi yere götüreceklerdir. Biraz evvel de söyledim: Malatya için, Malatya’nın her dalında, ne zaman ihtiyaç olursa, olurum. Malatya için de burada söz veriyorum. Kapıcı desinler, gelir kapıcılık yaparım.

Borçların acil olan kısmı, 2 aylık kısımda 445 milyar gerisi uzun vadeli. Benim alacağım hemen ödenecek değil. Zaman içerisinde futbolcu satışından verirlerse verirler. Vermezlerse elimizden geldiği kadar, gerçi federasyon gelirleri de azaldı, federasyon paylarından alacağız"

"BİR TEK ÜZÜNTÜM VAR.."
"Ben hakkımı helal ediyorum Sizler de helal edin. Bir tek üzüntüm var. Aslında buradan giderken başım dik. İcraatlarım yaptıklarım kulüp yapısı ortada. Son olarak söylediğim sözleri tutamadığım için üzgünüm. Sebeplerini zaman içinde yaşayıp göreceksiniz. Bana hak vereceğinize inanıyorum. Yaşanan olaylar bizi bu noktaya getirdi. Tekrar hepinize teşekkür ediyorum. Seçim sonucu birbirimizi öperek sarılarak terk edeceğiz. Pazartesi sabahı her türlü konuda yeni yönetimin emirlerindeyim."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız