SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Tanrıverdi'yle Hesap Bitmemiş!..

A- A+ PAYLAŞ

Malatyaspor'un eski başkanı Hikmet Tanrıverdi, sarı-kırmızılı takımın ligden düşmesiyle sonuçlanan sezonun ardından Star Televizyonundaki Telegol Programı'nda yaptığı konuşma nedeniyle, Futbol Federasyonu Profesyonel Disiplin Kurulu tarafından 45 gün hak mahrumiyeti cezasıyla cezalandırıldı. Haluk Ulusoy başkanlığındaki federasyonun ilgili kurulunun, söz konusu açıklamalarla ilgili Tanrıverdi'nin savunmasına karşın 6 Temmuz Perşembe günü söz konusu cezayı vermesi dikkat çekti. 4.5 yıllık görev süresince, spor kamuoyunda "centilmenliği" ile konuşulan Malatyaspor eski başkanına, kulüpteki görevini bırakmasının ardından Futbol Federasyonu tarafından verilen ceza manidar bulundu. Malatyaspor'un yeni yönetim kurulunda başkan yardımcısı olarak görev alan Atilla Kantarcı'nın, federasyon mali kurulu sırasında Ankara'da yaptığı görüşmeleri aktarırken, "Futbol Federasyonu ile Malatyaspor arasında kalın duvarlar olduğu izlenimini edindiği" yolundaki saptamaları, Tanrıverdi'ye başkanlıktan ayrılmasıyla verilen cezanın gerçek nedeninin tartışılması gerektiğini ortaya koydu. Malatyaspor'un liglerin son haftalarının incelenmesine ilişkin başvurusunun halen işlemde olduğu federasyonun bir başka kurulunun, eski başkanın son haftalardaki bazı maçlara ilişkin açıklamaları nedeniyle verdiği cezanın, son haftaların araştırılmasına ilişkin başvurunun da sonuçsuz kalacağı değerlendirmelerine yolaçtı.

NELER SÖYLEMİŞTİ?
14 Mayıs Pazar akşamı Gaziantepspor'la deplasmanda oynanan maçtan 1-0 mağlup ayrılan Malatyaspor küme düşmüş, Malatyaspor'la aynı kaderi paylaşan Samsunspor'un menajeri Ercan Koloğlu ligle ilgili çeşitli iddialarda bulunmuş, özellikle Denizlispor Başkanı Ali İpek'e "örtülü" suçlamalar yöneltmişti.

Koloğlu'nun iddialarının tartışıldığı, lig sona erdikten 1 hafta sonra, 21 Mayıs Pazar gecesi yayınlanan Telegol programına, Malatyaspor Başkanı Hikmet Tanrıverdi de bağlanmış, program yöneticisi Sabri Ugan'ın sorularını yanıtlamıştı.

Ugan'ın sorusu ve Tanrıverdi'nin ceza almasına neden olan açıklamaları şöyleydi:

SABRİ UGAN: İyi geceler.. Biraz önce Samsunspor menajeri Ercan Koloğlu bir takım ifadelerde bulundu.. Muhtelemen dinlemişsinizdir siz de. Şimdi Malatyaspor olarak ne düşünüyorsunuz bu aşamada?

HİKMET TANRIVERDİ: Şimdi Ercan’ın söylediklerine katılıyorum. Bu lig temiz olmadı maalesef. Belki bundan önceki yıllarda bu küme düşme noktalarına gelindiğinde bi takım oyunlardan bahsedildi. Tabi bunlar 2-3 kişi arasında olduğu için, ispat edilmesi, belgeye çevrilmesi çok zor. Sadece bir fikir olarak söyleme aşamasına sahibiz. Bugüne kadar ben de Türkiye’de temiz bir lig olsun diye, temiz futbol olsun diye mücadele etmeye çalıştım. Kendi imkanlarımla Kulüpler Birliği’nde ve diğer kulüplerle ilgili çalışmalarda. Ama geldiğimiz noktada gördüğümüz, hala temiz lig konusunda gereken hassasiyete kavuşmamışız.

Sayın Ercan Koloğlu’nun söylediklerine katılıyorum. Bir de dikkat çekilmesi gereken başka noktalar var. Bugün Serhat Beyle (Ulueren, Star TV Spor Müdürü) konuşurken onu da söyledim. Rizespor- Denizlispor maçı özellikle bizim Samsunspor ile oynadığımız gün oynanacak bir maçtı. Biz üç gün önce bizim maçımızın canlı yayınlanacağını öğrendikten sonra bu maçın da canlı yayınlanması için müracaat ettik.

Fakat Türkiye Futbol Federasyonu tarafından kabul edilen bu karar, Digitürk tarafından kabul edilen bu karar, hatta Digitürk yayın ekibinin Rize’ye gittiğini biliyorum. Bi gece önce saat 11.00’de Hukuk Kurulu’nun aldığı kararla 5. maç yayınlanamaz.. Sayın Koloğlu’nun dediği gibi Ankaragücü- Antep maçı aynı saatte oynanabilirdi. Rizespor- Denizli maçı verilebilirdi. Ama özellikle o maçın verilmemesine imtina edildi. Ya demek ki, bunun altından çıkan sonuç da bizim düşündüğümüz gibi bir sonuç olduğu için herkes bu zannın altında kaldı. Bütün Türkiye seyretti. Bu maç canlı yayında yayınlansaydı daha farklı görüntüler çıkacaktı ortaya. Rizespor birinci golü attıktan sonra kalecinin yediği hatalı gol, Beşir’in yapmış olduğu hareketten sonra izlediğimiz kadarıyla o maçta 90 dakika boyunca Rizespor’un ciddi bir atağı olmadığını gördük.

Bunları incelemek lazım ama, kanıt derseniz maalesef bu tür şeylerde kanıtları çıkartıp bulabilmek çok fazla mümkün değil. Daha önce bizim de yaşadığımız sıkıntılar var. Denizli’nin son 6 haftaki maçlarına baktığımızda farklı sonuçlar var. Ben daha önce bir röportajımda da belirttim. Biliyorsunuz, sayın Haluk Ulusoy’un babası rahatsızdı. Babası hastanedeydi. Ben bir kere gittim. Kendisine geçmiş olsun demeye gittiğimde zaten Ali İpek (Denizlispor başkanı) oradaydı. Ama ondan sonraki dönem içerisinde de Ali İpek devamlı oradaydı. Ya İstanbul’da bulunduğu dönemlerde takımın yanında olmadığı dönemlerde her gelen gideni takip edecek konuşmalar yapıyordu veya bizi düşürüyorsunuz diyordu. Oradaki gelen yetkili insanlarla bütün futbol camiası orada toplanıyordu. Orada bir takım konuşmalar oluyordu. Bizim de zaman zaman kulağımıza geliyordu. Orda maalesef biraz Ali İpek Samsun’u da, bizi de elemine etmiş oldu diye düşünüyorum.

Son Fenerbahçe- Denizli maçı.. 16 dakika bu maçın uzaması ki, federasyonun bir açıklaması var. Ya en ağır cezaların verilip, gerekirse küme düşürürüz, herkes aynı saatte başlayacak, aynı saatte bitecek dendi. Ama bizim Gaziantep maçı aynı saatte başladı, normal saatinde bitti. Fenerbahçe- Denizli maçı hepimizin bildiği gibi 16 dakika sonra bitti. Son 16 dakikada Fenerbahçe golü atıp maçı alsaydı, nasıl altından kalkacaklardı? Bu işlerin son haftalarda özellikle psikolojiye dönük oyunlar oynanıyor. Fenerbahçe daha önce gol bulmuş olsa, belki Gaziantep- Malatyaspor maçı da farklı bir neticeyle bitecekti. Çünkü 2 takımı da oradan gelecek haber ilgilendiriyordu. Aynı saatlerde oynanmış olsaydı daha farklı bir sonuç olacaktı diye düşünüyorum ben.."

TANRIVERDİ BAŞKANLIĞI BIRAKTI, FEDERASYON HAREKETE GEÇTİ!..
Tanrıverdi'nin bu konuşma üzerine, haftalar sonra Futbol Federasyonu tarafından Profesyonel Disiplin Kurulu'na sevkedildiği ortaya çıktı. Futbol Federasyonu'ndan, 21 Mayıs'taki televizyon konuşmasıyla ilgili olarak, Malatyaspor'un 24 Haziran'da yapılan ve Tanrıverdi'nin aday olmadığı, başkanlığı bıraktığı kongreden 2 gün sonra, 26 Haziran'da gönderilen yazıyla, eski başkandan savunması istendi.

Tanrıverdi'nin başkanlığı bıraktıktan sonra harekete geçtiği anlaşılan Futbol Federasyonu'nun, 26 Haziran tarihli yazısına karşılık, kulüp avukatlarından Ersin Hamarat 29 Haziran'da Tanrıverdi'nin savunmasını bildirdi..

Yazılı savunmada, özetle şöyle denildi:

"1- 21.05.2006 tarihinde STAR televizyonunda yayınlanan TELEGOL isimli programa katılan ERCAN KOLOĞLU’nun ifadeleri hakkında kendisine sorulan soruya karşılık ;

- Ligin son maçlarında meydana gelen olaylar hakkında endişesi olduğunu fakat bu tip olayların ispat edilmesi ve belgeye çevrilmesinin çok zor olması sebebiyle kesin ve kati bir söyleminin olamayacağını ama bu konularda gerekli hassasiyete kavuşmadığımızı ifade etmiş,

- Rizespor-Denizlispor maçının aynı anda diğer maçlarla beraber canlı yayınlanması için TFF’na müracaat yapıldığını fakat kabul edilmediğini, bu müracaattaki amaçlarının söz konusu maçın diğer maçlar gibi herkes tarafından izlenmesi ve kimsenin zan altında bırakılmamasına yönelik olduğunu vurgulamış.

- Rizespor-Denizlispor maçında meydana gelen “Rizesporlu futbolcunun kendi takımının gol atmasına rağmen üzülmesi hadisesini” belirterek bu hususun incelenmesi gerektiğini belirtmiş,

- Denizlispor başkanı Ali İpek’in tüm kamuoyunca bilinen sportmenliğe aykırı söylemlerinden bahsetmiş,

- Ve son olarak fedarasyonun ısrarlı açıklamasına rağmen Fenerbahçe-Denizlispor maçının süresinde başlamadığını, 16 dakika geç başladığını ve bu durumdan Denizlispor’un avantaj sağladığını, Malatyaspor’un ise hak kaybına uğradığını vurgulamıştır.

2- Sonuç olarak başkanımız Hikmet TANRIVERDİ konuşmasının hiçbir kısmında Sn. Türkiye Futbol Federasyonu’nu ve mensuplarını küçük düşürücü bir ifadesi olmamıştır. Bu tip uslüp ve konuşmalar hiçbir zaman başkanımız tarafından benimsenmemiştir.

3- Rizespor-Denizlispor maçı hakkındaki yorumları ise zaten spor camiasının seçkin eleştirmenleri dahil herkes tarafından dile getirilen bir yorumdur. Kaldı ki Malatyaspor bu maç sırasında dünya tarihinde eşine rastlanılmamış Rizesporlu futbolcunun ifade ve hareketleri sebebiyle Futbol Federasyonuna başvurarak söz konusu maç hakkında Şike Tahkik Komisyonunun oluşturulmasını talep etmiştir.

Malatyaspor’un Fenerbahçe-Denizlispor maçında meydana gelen gecikme ve talimata aykırı uygulamalar hakkında da Futbol federasyonuna bir diğer başvurusu daha mevcuttur.

Kısacası yaptığım bu hukuki girişimler ile işbu iddialarımızı hukuki boyuta da taşımış bulunmaktayız.."

VE CEZA, HEM DE "BAŞKANINIZA.."
Tanrıverdi'nin bu savunmasına karşılık, Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu başkanı Talay Şenol imzasıyla, 6 Temmuz 2006 Perşembe günü tarihiyle, "Malatyaspor Kulübü Başkanlığına/ Malatya" adresine, aşağıdaki metinle ceza bildirimi yapıldı:

"Kulüp Başkanınız Hikmet Tanrıverdi’ye, 21.05.2006 tarihinde Star TV kanalında yayınlanan Telegol adlı programda, Türkiye Futbol Federasyonu’nu küçük düşürücü, saygınlığını zedeleyici ve sportmenliğe aykırı olarak rakipleri hakkında aşağılayıcı beyanlarda bulunmaktan P.D.T.’nın 23-66 maddeleri uyarınca KIRKBEŞ GÜN HAK MAHRUMİYETİ CEZASI VERİLMESİNE karar verilmiştir.."

Hikmet Tanrıverdi'nin başkanlığı bırakmasıyla "harekete geçen", 26 Haziran'da savunma isteyen, 29 Haziran'daki savunmaya karşın, 6 Temmuz'da tebliğ edilen cezada, 24 Haziran tarihinde başkanlık görevini bırakmış olan Tanrıverdi için, "kulüp başkanınız.." diye kulübe bildirimde bulunulması, söz konusu kurulun verdiği bir ceza kararında dahi "çok özenli olmadığı"nı ortaya koydu.

Bilindiği gibi, Futbol Federasyonu olağanüstü genel kurulunda Hikmet Tanrıverdi ve Malatyaspor delegelerinin çoğunluğu, diğer aday Ayhan Bermek'i desteklemişler, ancak başkanlığa Haluk Ulusoy seçilmişti. Federasyon seçimlerindeki tavrı nedeniyle, Tanrıverdi ile Ulusoy arasında ciddi bir gerginlik olduğu yaygın basında da yeralmıştı. İki taraf da, lig mücadelesi döneminde, "yumuşama" olduğu mesajları vermelerine karşın bunun gerçekte böyle olmadığı, yeni yönetimin başkan yardımcısı Kantarcı'nın, "Federasyonla Malatyaspor arasında kalın duvarlar olduğu" yolundaki saptamasını açıklamasıyla, somut bir boyut kazanmıştı.

Bu arada, söz konusu kurulun ayrıca; Denizlispor başkanı Ali İpek'e 1 ay, Samsunspor Başkanı Adnan Ölmez'e 2 ay, Samsunspor Menajeri Ercan Koloğlu'na 3 ay hak mahrumiyeti verdiği de haber alındı.

ARŞİV FOTOĞRAF: Tanrıverdi ile Ulusoy'un birlikte gözüktüğü üstteki fotoğraf, Futbol Federasyonu'nun Levent Bıçakçı'nın başkan seçildiği 2 yıl önceki kongresi arifesinde Ulusoy'un Malatya'ya yaptığı ziyaret sırasında kulüp binasında çekilmişti. Ulusoy bu geziyi yaptıktan sonra, o seçim döneminde aday olamamasıyla ilgili gelişmeler meydana gelmiş, Bıçakçı seçilmişti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız