SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Taramalar Ücretsiz Yapılıyor"

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:10:32
A- A+ PAYLAŞ

‘Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı’ etkinlikleri çerçevesinde Malatya İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından meme kanserinde erken teşhisin önemi anlatıldı.

Malatya Toplum Sağlığı Merkezi’nde gerçekleştirilen basın toplantısında Malatya İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kemal Şener, KETEM’in yaptığı çalışmalar ve meme kanseriyle ilgili sunum yaptı.

Şener, meme kanserinde erken teşhisin önemini vurgulayarak, “Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı tarafından 2004 yılından beri Ekim ayında ‘Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı’ etkinlikleri düzenlenmektedir. Kanserin etkin, verimli bir şekilde halka anlatılması ve kanser hastalığına karşı ulusal boyutta farkındalık kazandırılması için sürdürülen etkinlikler Ekim ayında da meme kanseri için sürdürülmektedir. Kadınlarda en sık görülen kanser; meme kanseri olup, erken dönemde teşhis edildiğinde tedavi edilebilir olması nedeniyle erken evrede yakalanmasının önemi vardır” dedi.

TARAMALAR ÜCRETSİZ YAPILMAKTADIR

Meme, rahim ağzı ve barsak kanseri taramalarının ücretsiz yapıldığını kaydeden Şener, “Malatya Halk Sağlığı Müdürlüğü Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) birimimiz tarafından yürütülen tarama çalışmalarıyla, kanserin erken evrede tespit edilmesi, hastalığın gelişmesinin engellenmesi ya da hastalığın sonuçları ortaya çıkmadan önlem alınmasına çalışılmaktadır. KETEM birimizi tarafından meme kanseri nedenleri, belirtileri, korunma yöntemleri ve erken tanı tarama yöntemleri ile kendi kendine meme muayenesi konularında eğitim faaliyetleri düzenlenerek duyarlılık ve farkındalık sağlanmaya çalışılmaktadır. Ayrıca meme kanseri, servisk (rahim ağzı) kanseri, kolon (barsak) kanseri yönünden halkımızın taramaları ücretsiz olarak yapılmakta olup, halkımızın kanser taraması yaptırmak üzere KETEM birimimize başvurmaları kendilerinin ve yakınlarının sağlığı için büyük önem arz etmektedir” diye konuştu.

KETEM, BEYDAĞI KAMPUSU İÇİNDE HİZMET VERECEK

Dr. Şener, Malatya KETEM’in Türkiye’de açılan ilk merkezler arasında olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Kuruluş amacı kanserin erken teşhisi ve tarama olan merkezimizde, halkımıza muayene hizmeti, kanserden korunma ve eğitim verilmektedir. Malatya Devlet Hastanesi Kamusu’nda faaliyet gösteren ve Türkiye’de ilk açılan merkezler içinde olan Malatya KETEM yaklaşık bir ay içerisinde Malatya Devlet Hastanesi Beydağı Kampusu içerisinde hizmet vermeye devam edecektir. Dünya Sağlık Örgütü, dünya genelinde artış gösteren ‘Kanser’ hastalığının erken teşhis ve tedavisinin sağlanması için bir proje başlatmıştır. Bu proje kapsamında ülkemizde kanser erken teşhis merkezleri kurulmuş, merkezimiz 20 Temmuz 2003 tarihinde hasta kabul etmeye başlamıştır.”

KETEM biriminin çalışmaları hakkında da bilgiler veren Dr. Kemal Şener, “Kendi kendine meme muayenesi eğitimi, klinik meme muayenesi, pap smear alınması, mamografi çekimi, hizmet içi eğitim, halk eğitimi, okul eğitimleri ve sigara bıraktırma danışmanlık hizmeti birimimiz tarafından yürütülen çalışmalardır. Ayrıca merkezimizde kanser taraması olarak; 40-69 yaş kadınlarda meme kanseri, 30-65 yaş kadınlarda rahim ağzı kanseri, 50-70 yaş kadın ve erkeklerde kalın bağırsak kanseri taramaları ücretsiz olarak yapılmaktadır” ifadelerini kullandı.

MEME KANSERİ BİLİNÇLENDİRME AYI

Şener, kadınlarla en çok görülen kanserin, meme kanseri olduğuna dikkat çekerek, “Kanserin etkin, verimli bir şekilde halka anlatılması ve kanser hastalığına karşı ulusal boyutta farkındalık kazandırılması çalışmaları kapsamında her yıl Ekim ayında meme kanserine ağırlık verilmektedir. Kadınlarda en sık görülen kanser; meme kanseri olup erken dönemde teşhis edildiğinde tedavi edilebilir olması nedeniyle erken evrede yakalanmasının hayati önemi vardır. Akciğer kanserinden sonra dünyada görülme sıklığı en yüksek olan kanser türüdür. Her 8 kadından biri hayatının belirli bir zamanında meme kanserine yakalanma riskine sahiptir. 1970'lerden bu yana meme kanserinin görülme sıklığında artış yaşanmaktadır. Malatya Halk Sağlığı Müdürlüğü KETEM (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi) Birimimiz tarafından yürütülen tarama çalışmalarındaki amaç; kanserin erken teşhisidir. Meme kanseri yayılmadan önce erken tespit edilirse hasta yüzde 96 yaşam şansına sahiptir. Meme kanserine karşı en iyi koruyucu yöntem erken teşhistir” açıklamasını yaptı.

TEŞHİSTE EN ÖNEMLİ ARAÇ, KENDİ ELLERİNİZDİR

Meme kanserinin bulguları hakkında da bilgiler veren Şener, şunları söyledi:

“Memede ele gelen ‘ağrısız kitle’ meme kanserinin ilk bulgusudur. Memede ağrı hissi meme kanserinde genelde olmaz. Bir memede belirgin şişme, meme cildinde portakal kabuğu görüntüsü, meme başı etrafındaki deride renk değişikliği, meme başında asimetri, meme başında kanlı akıntı olması önemli bulgulardır. Bu bulgulardan birinin olması halinde merkezimize başvurulmasını istiyoruz. En önem teşhis kriterleri ise meme muayenesi, mamografi ve meme ultrasonudur. Bu kapsamda 40-49 yaş arası bayanların 2 yılda bir mamografi, 50 yaş sonrası da her yıl mamografi yaptırması önemlidir. Meme kanserinin erken tanısında en etkili araç kendi ellerinizdir.”

Şener, KETEM’in 2013 yılında ilk 8 aylık çalışmaları hakkında da bilgiler vererek, “KETEM, 2013 yılının 8 aylık diliminde, bin 483 meme muayenesi, 966 yeni açılan dosya sayısı, 2 bin 172 mamografi, bin 133 pap smear, 899 gaitada gizli kan ve 2 bin 107 poliklinik yapmıştır” bilgisini verdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız