SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Tarihi Değiştiren Savaşlar''

A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi öğretim üyelerinden Yrd.Doç.Dr. Göknur Akçadağ Göğebakan'ın, gazeteci- yazar Ali Çimen'le birlikte kaleme aldıği "Tarihi Değiştiren Savaşlar" kitabı, Timaş Yayınları'ndan çıktı.

Kitabın yazarlarından Yrd.Doç.Dr.Göknur Akçadağ Göğebakan İnönü Üniversitesine Tarih bölümünde görev yapıyor ve 432 sayfalık “Tarihi Değiştiren Savaşlar”, yazarın 3. kitabı.

Yrd.Doç.Dr. Göknur Akçadağ Göğebakan'ın, ”XVI.Yüzyılda Malatya Kazası”, “Fotoğraflarla Geçmişte Malatya” adlı 2 kitabı daha bulunuyor.

Ali Çimen araştırmacı-gazeteci ve Timaş yayınevinin yazarlarından. “Echelon”, “İpler Kimin Elinde?, Ali Çimen - Hakan Yılmaz” , “Tarihi Değiştiren Konuşmalar”, “İnsanoğlunun Uzay Macerası” adında 4 kitabı yine Timaş yayınevinden yayınlandı.

Göknur Akçadağ, "Tarihi Değiştiren Savaşlar"ın 33 savaşı içerdiğini fakat bunların dışında 12 savaşı bu çalışmaya dahil edemediklerini belirterek, şöyle dedi:

“Savaşlar Dünya tarihi açısından çok önemli, her ne kadar tarih savaşlar ve zaferlerden ibaret değilse de, tarihi kayıtlara daha çok bunlar yansımıştır. Ana kaynaklara dayanarak fakat akıcı bir anlatımla dünya savaşlarının tarihte daha fazla iz bırakanları, dünyada-bölgesinde sonrasıyla çok şeyi değiştirmiş ve gelişmelere sebep olmuş olanları bu kitapta ele alındı. Ayrıca Dünyada önemli savaşları anlatan derli toplu yazılmış kitap sayısı çok azdır, belli savaşlar üzerine pek çok yayın bulunmaktadır. Savaşları bütün olarak ele alan eserler yurtdışında hazırlanmış, farklı dillerde çalışmalardır ve ağırlıklı batı savaşları ele alınır. Oysa Asya’dan Ortadoğu’ya, Avrupa’ya ve Amerika’ya kadar uzanan çizgide pek çok savaş milletleri, tarihlerini etkilemiştir. Doğudan Batıya pek çok savaş ve söylediğimiz türden yayınların ihmal ettiği Türk tarihi ve İslam tarihi ile alakalı savaşlar bu yayında ele alındı. Türkiye’de önemli savaşları bir arada ele alan bir araştırma yoktu. Bu eksik doldurulmaya çalışıldı ve geçmişten yakın tarihe kadar 33 savaş anlatıldı. Eserin ebadı düşünülerek muhtevaya alınamayan savaşlar belki 2. ciltte olacak.”

Akçadağ, kitabın TÜYAP’ta geçtiğimiz hafta raflara çıktığını ve Malatya’da kitapçılarda bu hafta yer aldığını, aynı zamanda önümüzdeki günlerde bir imza günü yapmayı düşündüğünü ifade etti.

Tarihin kaydettiği ilk meydan savaşı Kadeş, efsanevi Truva Savaşı, Pelopones Savaşı, Bedir Savaşı, Bizans’a Suriye’yi kaybettiren Yermük Savaşı, Talas Savaşı, İspanya’nın Müslümanlar Tarafından Fethi, Puvatva Savaşı, Selçuklu Devleti’nin temelini atan Dandanakan Savaşı, Anadolu’nun kapısını Türklere açan Malazgirt Meydan Savaşı, Bir Doğu-Batı Mücadelesi:Haçlı Seferleri, Kösedağ Savaşı, Yüz Yıl Savaşları, Osmanlı fetihlerini kesintiye uğratan Ankara Savaşı, İstanbul’un Fethi, Yavuz’un Mısır Seferi, Mohaç Meydan Muharebesi, İnebahtı Deniz Savaşı, Viyana Kuşatması, 30 Yıl Savaşları, Napolyon’un Rusya Seferi, Waterloo Savaşı, Amerikan Kuzey-Güney Savaşı, Rus-Japon Savaşı, I.Dünya Savaşı ve Çanakkale, Büyük Taarruz ve Kurtuluş Savaşı, Stalingrad, Normandiya ve Hiroşima bağlamında II Dünya Savaşı, 1948-49 Arap-İsrail Savaşı, Kore Savaşı, Rusların Afganistan’ı işgali ve halen devam etmekte olan Körfez Savaşlarının ele alındığı kitap belgesel havasında bir çalışma...

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız