SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Tarihi Kentler Birliği Üyeliği ve Battalgazi

A- A+ PAYLAŞ

Yrd.Doç.Dr. Göknur Akçadağ Göğebakan YAZDI

29 Nisan -1 Mayıs 2005 tarihinde Muğla-Milas’ta gerçekleşen Tarihi Kentler Birliği (TKB) toplantısı Eskimalatya(Battalgazi) açısından büyük önem taşımaktaydı.

Birliğe üye başvurusunda bulunan ilçenin üyeliğe kabulü bu toplantıda gerçekleşti ve Battalgazi’yi tarihi ve tarihi değerleriyle tanıtan bir sunum Yrd. Doç.Dr.Göknur Akçadağ (Göğebakan) tarafından yapıldı. Böylece Malatya ve Balaban’dan sonra birliğe Battalgazi de üye olmuş oldu.

Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ilçenin geleceğinin tarihi değerlere sahip çıkmakla olacağını, kültür turizminde yer almak noktasında neler yapılabileceği konusunda göreve geldiği günden beri net bir tavır sergilemekte, bu konuda yardımı olacak kurum-kişi ve kuruluşlarla bağlantılar kurmakta ve girişimlerinden sonuç almaya çabalamakta.

Bu konuda yol almış il ve ilçeleri görünce üzülmemek elde değil, Muğla ve Milas’ta onlarca evin restoresi bitmiş ve kültür evi- geleneksel müze ev vs. şekilde değerlendirilerek güncellenmiş, nefes alır hale getirilmiş, her iki yerde de üçer tanesinin açılışı bu toplantı vesilesiyle gerçekleşti ve 300 civarı il ve ilçe belediye başkanı ve çalışanları, ÇEKÜL vakfı yöneticileri, Tarihi Kentler Birliği yönetim-danışma kurulu üyeleri, çeşitli üniversitelerden tarih-arkeoloji-şehir bölge planlaması öğretim üyeleri vs. hazır bulundu bu açılışlarda.

Doğrusu güzelim konakların yeniden hayat bulmuş olması sevindirirken, bir bakıma da kendi şehrimizde çoğu eski evin yok olmuş olması, mevcut olanların günümüze kazandırılamayışı, hatta restorasyonu tamamlanmış olanın (Karakaş Konağı) henüz açılamamış oluşu gibi durumlar üzüntü verici. ÇEKÜL vakfı başkanı Prof.Dr. Metin Sözen bu konuda bir gelişmeyi ve Karakaş Konağının Kültür Bakanlığından Malatya Belediyesine devredilmesi konusunda işlemlerin tamamlandığını, konuyla bizzat kendisinin ilgilendiğini ifade etti.

Bu sevindirici bir durum, atıl halde beklemesindense, Belediyemizce bir an önce tanımı doğru yapılacak biçimde Karakaş konağı gezilebilir hale gelmeli, bunun yaz aylarına yetişebilmesi önem taşıyor, şehrimize özellikle Nemrut’a gelen turistlerin şehirde restorasyonu bitmiş örnek bir Malatya evini görmeleri, bahçesinde bir çay içebilmeleri kültür turizminden pay alamayan Malatya için önem taşımakta.

Kültür turizmi, tarihi geçmişi 8 bin yıl öncelerine dayanan Battalgazi için çok önemli bir konu. 1996 yılından itibaren Kültür Bakanlığının kararıyla III.derece arkeolojik sit alanı kabul edilmiş olan ve bünyesinde halihazırda 40’a yakın tarihi eseri barındıran Eskimalatya, Ulucamii dışında güncellenmiş bir tarihi yapıya sahip değil. Geçmişte restorasyon geçirmiş olmasına rağmen yeniden yapılması gereken durumda olanların yanı sıra restorasyon bekleyen onlarca yapı var. Hali hazırda Ulucamii’nin ek restorasyon yapılmak üzere ve özellikle tarafımdan son 3 yıldır gündeme taşınmış olan Silahtar Mustafa Paşa Hanı’nın da Malatya Belediyesine 28 yıllığına geçişi sonrası, 2005 Mart ayında röleve-restütasyon proje ihalesi yapılmış olup yapım işi ihalesinin de yapılmak üzere olduğu ifade ediliyor. Roma-Bizans dönemi surlarının elde kalan sağlıklı kısımlarının anayol üzerine bulunan ve Poyraz konağına karşılık gelen kısımlarının restorasyonu da bir diğer önemli konu. Fakat şu anda yapılması düşünülen ilk girişim Poyraz konağının restorasyonu.

Belediye Başkanı Selahattin Gürkan bu konuda Prof.Dr.Metin Sözen’in de tavsiyesi ile girişimlere başlamış ve 10 yıllığına bir protokolle sahiplerinden yapımı ve kullanımı için söz almış durumda. 15 gün içinde Poyraz konağının restorasyonu konusunda hazırlanacak proje ile Tarihi Kentler Birliğine başvuru yapılacak, kabulü durumunda Battalgazi Belediyesi ve TKB ortak sorumluluğunda restorasyon gerçekleşecek ve Muğla ve Milas’ta yaşadığımız hazzı burada kendi ilçemizde de yaşayabileceğiz.

Şimdiye kadar pasif duruşlar ve umursamazlıklar yüzünden gerçekleşemeyen tarihi mekanların hayat kazanması süreci umarız bundan sonra hız kazanır. Safranbolu, Yalvaç, Kemaliye, Milas, Muğla, Tire, Niksar ve daha birçok yerde Tarihi Kentler Birliği ve ÇEKÜL işbirliği ile gerçekleştirilen projelere Battalgazi ve Malatya’dan da eklenenler olur, tarih-kültür mirasımız ayağa kaldırılır.

Geçmişin zenginliğinden böbürlenme yerine ne yapabiliriz? Nasıl günümüz hayatına katabiliriz? Bir yerin gelecek umudu- hedefi nedir? Bunun içinde tarihi değerlerin yeri nedir? Hangi farklı değerleriyle Malatya ve Battalgazi hedef belirleyecektir ve kültür ve turizmi buluşturacaktır? Bu yol açılmıştır, sadece hızlı çaba gerekmektedir. Bu yolda yol gösterici olan ve yardımlarını esirgemeyen hemşehrimiz Prof.Dr. Metin Sözen hocamıza da Malatyalılar teşekkür borçludur. Çıktıkları yerin, bulundukları yerin taşına toprağına değer katan insan olmak noktasında kendilerinin önemli katkıları olmuştur ve olacağına inanıyoruz.

Battalgazi’nin gelişimi ve tarihi-kültürüne dikkat çekmek amacıyla Türk hakimiyetine geçiş tarihi olan 18 Eylül’den başlamak üzere 3 gün Battalgazi Tarih -Kültür-Sanat Günleri düzenlenmesi ve yapılacak etkinlikler konusunda çalışmalar Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Yrd.Doç.Dr. Göknur Akçadağ(Göğebakan), Öğ.Grv. Fazıl Ercan ve Battalgazi Kültür Müdürü Nihat Semercioğlu tarafından devam etmektedir. Geçmişi geleceğiyle bütünleşen bir Eskimalatya hayali uzak değil… yereldeki kültürel mirasımızı doğru projelerle hayata geçirmek uzak değil artık.

FOTOĞRAF (ÜSTTEKİ): Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Tarihi Kentler Birliği Başkanı ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Yrd.Doç.Dr. Göknur Akçadağ Göğebakan.

FOTOĞRAF (ALTTAKİ): Battalgazi Belediyesi Kültür Müdürü Nihat Semercioğlu, ÇEKÜL Başkanı Prof.Dr. Metin Sözen, Battalgazi Belediye Başkanı Gürkan, Yrd.Doç.Dr. Göğebakan

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız