SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Tarihi Rekor" Para Etmemiş!

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:29:31
A- A+ PAYLAŞ

AKP Milletvekili Mustafa Şahin’in geçtiğimiz hafta yaptığı ‘Kuru kayısı ihracatında Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı’ açıklamasının doğru olmadığı ortaya çıktı.

Malatya'dan gerçekleştirilen sezonluk kuru kayısı ihracatında, miktar bazında bir önceki döneme göre artış olurken, kayısı ihracatından elde edilen gelirde azalma oldu.

BU TABLO ŞAHİN’İN YANLIŞ HESAP YAPTIĞINI GÖSTERİYOR

Milletvekili Mustafa Şahin’in açıklaması üzerine yaptığımız araştırmada, Şahin’in dediğinin aksine kayısısının değerinin altına yurt dışına ihraç edilerek Malatya’nın kayısıdan zarar ettiği bilgisine ulaştık. 

Malatya Ticaret Borsası’nın internet sitesinde yer alan Türkiye Geneli Kuru Kayısı İhracat rakamlarına göre, 1 Ağustos 2011 ile 30 Haziran 2012 tarihleri arasındaki bir yılda ihraç edilen 92 bin 217 ton kuru kayısıdan 313.226 milyon dolar gelir elde edilirken, 1 Ağustos 2012 ve 30 Haziran 2013 tarihleri arasında 107 bin 348 ton kuru kayısı ihraç edilmesine rağmen elde edilen gelir azalarak 285 milyon 318 bin dolar olarak gerçekleşti.

‘MATEMATİKSEL OLARAK DOĞRU DEĞİL’

İhracat rakamlarına ilişkin görüşlerine başvurduğumuz Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş konuyu için değerlendirdi. Ticaret Borsası’nın verilerinin, Mustafa Şahin’in yaptığı açıklamanın matematiksel olarak doğru olmadığını ortaya koyduğunu ifade eden Altaş, ‘İlimiz ve ülkemiz ekonomisinde önemli bir yeri olan ve Dünya kuru kayısı üretimin yaklaşık yüzde sekseni ülkemizde, Ülkemizde üretilen kuru kayısının da yüzde yetmişi ilimizde üretilmekte ve ihraç edilmektedir. Kayısının Malatya ekonomisine katkısı Yıllık yaklaşık 750 Milyon TL. tutarında olup tahminen 50 bin aile doğrudan veya dolaylı olarak kayısıdan elde ettiği gelir ile geçimini sağlamaktadır. Malatya’dan yapılan Kayısı ihracatı takvim yılı (Ocak-Aralık) dikkate alınarak hesaplandığı gibi kayısı üretim sezonu dikkate alınarak sezonluk (Haziran-Temmuz) olarak da hesaplanarak değerlendirilmektedir. 

İhracatta hedef mal veya hizmetin birim fiyat/miktar/tutar denklemin iyi oluşturulmasıdır. Bununla birlikte Özelikle yabancı para ile yapılan dış ticaret işlemlerinde dövizin TL karşılığı yani kur artışı/azalışı veya sabit kalışı büyük önem taşımaktadır. Yurtdışına gerçekleştirilen satışlarda Tutar(değer)/miktarı ölçüsü, düşük miktarın yüksek bedelle satışı, karlığı öne çıkarttığı gibi ülkeye döviz girişi yönünden ekonomik olarak önemli katkı sağlayacaktır. İhracatta bu ölçü en önemli etkendir. Kayısı gibi özelliği olan ve dünya pazarında söz sahibi olunan bir ürünün satışından belirli çalışmalar yapılarak önemli gelir artışı sağlanabilinir

Elimizde veriler doğrultusunda geriye yönelik olarak baktığımızda son 10 yılda, takvim yılı dikkate alındığında, yıllık ortalama kuru kayısı ihracat miktarının 94.300 ton/yıl tutarının ise 255 Milyon $ olduğu görülmüş ve 1 kg kuru kayısı ortalama 2,7 $ ihraç edilmiştir. Sezonluk dönem olarak dikkate aldığımızda ise son 5 yıllık dönemde yıllık ortalama kuru kayısı ihracat miktarının 97.300 ton/yıl, tutarının ise 314 Milyon $ olduğu görülmüş ve 1 kg kuru kayısı ortalama 3,2 dolardan ihraç edilmiştir.

Dolayısı ile sayın vekilimizin yaptığı açıklama, matematiksel olarak doğru ifadeler değildir’ dedi.

‘GELİRİMİZ 100 MİLYON DOLAR AZALDI’

Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği ile Malatya Ticaret Borsası’nın sezonluk ve yıllık ihracat rakamları tablosu incelendiğinde Malatya’nın kayısıdan elde ettiği gelirden 100 milyon Dolar azalma olduğuna dikkat çeken Bahadır Altaş şunları söyledi:  

‘Geçmiş yıl istatistiklerine baktığımızda özellikle 2010 ve 2011 yıllarında 1 kg kuru kayısının yaklaşık 4 dolardan ihraç edildiği, toplam kayısı ihracatı yılık olarak 350 milyon dolara ulaştığı. Yine 2011 ve 2012 yıllarında sezonluk dönemde 1 kg kuru kayısının yaklaşık 3,44 dolardan ihraç edildiği, toplam kayısı ihracatı yılık olarak 315 milyon dolara ulaştığı. Sayın vekilimiz açıklamasında yer alan 2012–2013 sezonunda 1 kg kuru kayısının ortalama 2,04 dolardan ihraç edildiği ve toplam ihracatın yaklaşık 230 milyon dolar gerçekleştiği bilgisinden hareketle, 2012–2013 sezonunda bir önceki sezona göre 1 kg kayısı da yaklaşık 1,3 dolar ve toplamda yaklaşık 100 milyon dolar bir hâsılat azalması olduğu görülmektedir.’

HABER: malatyahaber.com- Malatya'ya Bakış Gazetesi ÖZEL

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız