SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Tarihi Yerleri Gezdiler

0
Güncellendi - 2015-12-28 03:04:49
Tarihi Yerleri Gezdiler
A- A+ PAYLAŞ

“Tarihi Kentler Birliği Malatya Buluşması” için Malatya’ya gelen Çekül Vakfı ve Tarihi Kentler Birliği Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Çekül Tarihi Kentler Birliği üst düzey üyeleri, birçok belediye başkanı, meclis üyesi ve akademisyenlerden oluşan 150 kişilik heyet Darende’nin tarihi ve doğal mekanlarını gezdiler. 

Kerpiç mimarisi ile ünlü Balaban, Günpınar Şelalesi, Somuncu Baba ve daha birçok yeri gezen heyete Darende Belediye Başkanı Dr. Süleyman Eser eşlik etti. Çekül Vakfı ve Tarihi Kentler Birliği Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen yaptığı konuşmada, “Kerpiç evler, aslında Balaban ve civarındaki çok önemli geleneği gösteriyor. Orta Anadolu’da bu gelenek çok güçlü bir şekilde yaşıyor. Kerpiç mimariyi Aslantepe’de de gördük. Tarihin her döneminde, özellikle evlerde başlı başına bir uygulama alanı. Balaban’da ise kerpiç mimarinin en güzel örneklerini görüyoruz. Müthiş bir planlamayla yapılmış. Evler, beraber yaşama kültürüyle planlanmış, evlerinin üstünde kayısı kurutmak için özel alanlar ayrılmış. Aslında bunlar çok önemli ayrıntılar. Tüm mimarlık okullarında ve sanat tarihi merkezlerinde bu mimarinin öğretilmesi gerekiyor. Fakat daha önce geldiğimizle şimdiki arasında çok büyük yıkım var. İşte bir süre bunları toparlayabildik. Her geldiğimde çok üzülüyorum, çünkü her gelmemde beş on evin bittiğini görüyorum. Hepimizin desteği ile bu dünya mirasımızı sürdürmemiz gerekiyor” dedi.

Darende ilçesindeki geziye katılan Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu ise, “Tarihi Kentler Birliği toplantısı için Malatya’ya geldik. Bu vesile ile Malatya’nın tarihi ve turistik yerlerini görme fırsatımız oldu. Bugün de Türkiye’de isimi duyurmuş ve Türkiye’nin çok önemli yerlerinden biri olan Darende’deyiz. Öncelikle Darende Belediye Başkanı Dr. Süleyman Eser’e bu güzel ev sahipliğinden dolayı teşekkür ediyorum. Burası tarih, kültür ve manevi duyguları öne çıkan bir ilçemiz. Balaban’ın kerpiç evlerini, Günpınar Şelalesi’ni, manevi iklimin yoğun olduğu Somuncu Baba külliyesini gezdik. Darende görülmeye değer bir yer. Buraya ailenizle birlikte 2-3 günlüğüne gelmeniz gerekiyor. Aslında burada yaşamak gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Heyeti Balaban’da karşılayan Darende Belediye Başkanı Dr. Süleyman Eser ve başkan yardımcıları, ilk olarak Balaban kerpiç evleri gezdiler. Başkan Eser, misafirleriyle tek tek ilgilenerek, hem Darende hakkında hem de belediye çalışmaları ve projeler hakkında bilgiler verdi. Heyet, ilçeyi gezdikten sonra Darende’den ayrıldı. Misafirlere Darende Belediye Başkan Yardımcıları Tacettin Ateş, Durmuş Doğan ve Büyükşehir İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Erol Yiğit eşlik etti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız