SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Tarihsel ve Sanatsal Önemi Var'

A- A+ PAYLAŞ

Afyon Kocatepe Üniversitesi ve Türk Seramik Derneği tarafından organize edilen, TÜBİTAK tarafından da desteklenen Seramik Sempozyumu gerçekleştirildi. Ulusal ve uluslar arası alandan birçok bilim adamı ve Sanatçının da bildirileriyle katıldığı Uluslar arası katılımlı sempozyum da İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi elemanlarından Akademisyen-Sanatçı Fazıl Ercan, “Arslantepe Höyük Mühür Baskı Desenlerinin Sanatsal Yorumlamaları” konulu bilimsel ve sanatsal bildirisini sunarak Arslantepe Höyük Kil Mühür Baskı desenlerinin tarihsel ve sanatsal önemine dikkat çekti.

Ercan, ayrıca Seramik Sektörü alanında üretim yapan ulusal ve uluslar arası firmaların ve sanatçıların estetik anlamda önem taşıyan bu mühür baskıları üzerindeki desenleri tasarımlarında kullanılabileceğini belirtti.

Ercan, bildirisinde “Mühür Baskıları Arslantepe höyük kazı başkanı Prof.Dr. Marcella Frangipane ve Ekibi tarafından M.Ö 3300-3000 yıllarına arasını kapsayan ilk Tunç Çağı IA evresi olarak belirtilen VIA tabakasındaki saray kompleksinde A tapınağı, güneydeki depo odası ve bu depo odalarının karşısındaki arşivde bulundu.Yaklaşık ikibin adet mühür baskısı arşiv şeklinde ortaya çıkarılmış. Yazının ve tabletlerin olmadığı bir dönemde, bu mühürlere rastlanılması Arslantepe’nin konumu itibariyle önemlidir. Çoğunlukla damga mühür şeklinde olan Arslantepe höyük mühür baskıları kullanım amacı olarak yazının olmadığı dönemlerde bugünkü anlatım dili ile kayıt tutma, kayıt altına alma, ve koruma işlemini gerçekleştirmek için kullanılmış.

Arslantepe mühür baskıları üzerindeki zengin tasvirler, Arslantepe’nin ekonomik, sosyal, dini, bölgenin hayvan çeşitliliği, bitki örtüsü hakkında bilgi edinmemizi sağlamakta.

Bu mühür desenleri incelendiğinde işleyen kişilerin alanlarındaki profesyonellikleri, yetenekleri, estetik kurgulama güçleri de anlaşılmaktadır.

Kompozisyonlarda denge, estetik ve hareketlilik gibi sanatsal kavramların dikkate alınarak figürlerin işlendiği gözlenmektedir."dedi.

Akademisyen -Sanatçı Fazıl Ercan, Malatya'nın sanatsal açıdan büyük önem taşıyan bu tür çok sayıda arkeolojik ve etnoğrafik değerlere sahip olduğunu ve bu değerlerin bilim adamları sanatçılar ve araştırmacılar tarafından çalışılarak ulusal ve uluslar arası alanda ki bilimsel etkinliklerde anlatılması ve yayımlanması gerektiğini belirtti.

Bu tür çalışmalar Malatya’nın tanıtımında da önemli etken olduğunu vurguladı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız