SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Tarihten Ders Çıkarmak

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:52:10
Tarihten Ders Çıkarmak
A- A+ PAYLAŞ

Süleyman ÖZEROL

Ülkemizde yakın tarihimizde yaşanan birçok kitlesel katliamın arkasında Amerikan’ın olduğu yetmişli yıllarda basın ve aydınlar tarafından defalarca vurgulanarak dile getirildi. Dolayısıyla bu olayların CIA, MİT ve Kontrgerilla tarafından hazırlanıp uygulamaya konulduğu, yönlendirildiği; ülkemizde bazı grupların da bunlara destek verdiği gerçeği de ortaya konuldu.

O dönemlerde ülkemizi yöneten ve kendilerine “Milliyetçi Cephe” sıfatını yakıştıran grup ise olayların “dış mihraklı” olduğunu, ancak bu işi “gomonistlerden” başkasının yapamayacağına inandıklarını dile getirdiler hep. Hatta Başbakan Demirel, “Bana sağcılar silah sıkıyor dedirtemezsiniz” diyerek kendilerini ülkede polise yardımcı olarak niteleyen gruplara cesaret verdi. Malatya, Kahramanmaraş, Çorum, Sivas, Kırıkhan, Hekimhan ve daha birçok yerde katliamların olmasında bu etkiyi unutmamak gerek. Bugün birçok kişi bu gerçekleri kabullenemeyecek ve de Demirel’in yanılgısına düşecektir.

Emperyalizm ülkemizde halkı birbirine düşürerek birbiri ile uğraştırırken diğer yandan istediği kişileri iktidara getirmekte, bunlara da istediklerini yaptırmaktadır. Cumhuriyetin kazanımları yok edilmekle birlikte topraklarımız özelleştirme adıyla başkalarına peşkeş çekilerek bağımsızlığımızı tehlikeye sokulmaktadır. Durum böyle iken kendilerine milliyetçi diyenlerin Donkişotluk yapmak yerine sağduyulu hareket etmeleri gerekmektedir.

Demirel döneminin Malatya’yasına dönersek; vali Rafet Küçüktiryaki’dir. Bu Küçüktiryakinin ne “tiryakisi” olduğunu, bugünlerde basında yer alan ve onun mektubu olduğu öne sürülen yazıdan da anlıyoruz. Kendisini Demirel’in değil Amerika’nın vali yaptığını, Türkiye’de yaşanan olayları da Amerika’nın tezgâhladığını, yönlendirdiğini ve uyguladığını; Yavuz’dan sonra ikinci Alevi kasabı olarak 40 bin Alevi’ye kan kusturduğunu belirtmektedir. Bütün bunlar da yetmişli yıllardaki basın ve aydınlarımızın görüşlerini doğrulamaktadır. Mektup sahte bile olsa Malatya’da yaşanan gerçekler vardır.

Türkiye’de yaşanan katliamlarla ilgili ilk kez kitap yayınlayan yazar Hasan Nedim Şahhüseyinoğlu’dur. Şahhüseyinoğlu, 1930 Malatya Yeşilyurt Onatlı köyü doğumlu, Akçadağ Köy Enstitüsünü bitirmiş, örgütçü ve araştırmacı emekli bir öğretmen olarak halk kültürü ve yakın tarih ile ilgili konularda derleme ve araştırmalar yapmış, 19 kitabı yayınlanmıştır. “Yakın Tarihimizde Kitlesel Katliamlar/Malatya-Kahramanmaraş, Çorum ve Sivas Katliamlarının İçyüzüne Dönük bir İnceleme” adlı kitabı 1999 yılında yayınlandı. Bu kitapta Malatya, Kahramanmaraş, Çorum ve Sivas Katliamlarının içyüzünü resmi belgelerden ve basından derlediği belgelerle ortaya koymaya çalıştı.

Şahhüseyinoğlu katliamlarla ilgili olarak, “Perde Arkasında CİA var” diyor ve kitabının yazılış amacını açıklayarak devam ediyor: “Gördüğüm, perde arkasında gizli bir el halkımızı, komşularımızı karşı karşıya getirmeye, ülkeyi dışa bağımlı kılmaya ve sömürmeye çalışıyor. Amacım, bu gizli eli, taşeron olarak kullandıklar örgütleri, provakosyonları ortaya çıkarmaktı.”

Şahhüseyinoğlu’nun “Yakın Tarihimizde Kitlesel Katliamlar” Kitabının Üçüncü Baskısı Yapıldı

1. Baskı, İtalik Yayınları, Nisan 1999, Ankara; 2. Baskı: Paragraf Yayınları, Kasım 2005 Ankara; 3. Baskı: Berfin Yayınları, Ekim 2012 İstanbul… 384 sayfadan oluşan üçüncü baskıda Malatya, Kahramanmaraş, Çorum ve Sivas katliamlarına Gazi, Kırıkhan ve Ortaca olayları ile birkaç da fotoğraf eklenmiş. Şahhüseyinoğlu kitabın yazılış amacını biraz daha ayrıntılı açıklamış.

“Bu kitabın yazımında güdülen amaç, bu tür katliamların mezhep ya da sağ-sol çatışması olmadığını; emperyalist güçlerin ve işbirlikçilerinin ortak planlarının perde arkası gizli güçler tarafından uygulanmasının sonucu olduğunu bir yönü ile sergilemektir.

Amacımız, katliamların üzerindeki giz örtüsünü aralamak, gizli örgütleri tanımak, böylece olayları daha akılcı değerlendirmenin imkânlarını yaratmak ve tarihten ders çıkararak kışkırtmalara gelmeyecek bir bilinç oluşturmaktır.”

Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Emel Sungur kitabın arka kapağına şunları eklemiş:

“H. Nedim Şahhüseyinoğlu, birçok kitlesel saldırı ve katliamların canlı tanığı. Eğitimci, örgütçü ve araştırmacı özelliğiyle Ortaca, Kırıkhan, Malatya, K. Maraş, Çorum, Sivas ve Gazi olaylarını araştırmış. Olayların canlı tanıklarıyla birebir görüşmüş. O dönemde basında çıkan haberleri, yorumları, mahkeme kararlarını, olayla ilgili istihbarat raporlarını incelemiş ve bu kitapta toplamış.

H. Nedim Şahhüseyinoğlu, adı geçen olay ve katliamların niçin ve nedenlerini, perde arkası güç ve örgütleri, belgelerle gün ışığına çıkarırken, bu tür kışkırtmalara gelinmemesini de önermektedir.

Tarihe ışık tutan bu belgesel yapıtı, her düşünür, aydın özenle okumalı ve değerlendirmelidir. Kaynak kitap olarak kitaplıklarında bulundurmalıdırlar.”

“Tarihten ders çıkarmak, kışkırtmalara gelmemek ve bir bilinç oluşturmak…”

Şahhüseyinoğlu’nun bu özet cümlesini sunarken kitap ile ilgili yapılan değerlendirmeleri “Dirençli Eğitimci Örgütçü Araştırmacı H. Nedim Şahhüseyinoğlu” adlı kitabımın (Ürün Yayınları, Ankara 2009) 143-150 sayfalarından okuyabilirsiniz.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız