SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Tarım Arazileri Yok Ediliyor'

A- A+ PAYLAŞ

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ( TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) genel başkanı Dr. Gökhan Günaydın, 01-04 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen Tarım Fuarı kapsamında düzenlenen konferansa katılmak üzere Malatya’ya geldi.

Dr. Günaydın konferans öncesi ZMO İl temsilciliği binasında bir basın toplantısı düzenleyerek ülke gündeminde yer alan kuraklık ve tarım alanlarının giderek azalması konularında açıklamalarda bulundu. TMMOB Ziraat Mühendisleri İl temsilcisi Fevzi Çiçek tarafından karşılanan Genel başkan Dr. Günaydın yaptığı açıklamada “ Tarım ve gıda sektöründe dünya da başlayan ve ülkemizde de hissedilmeye başlayan ve son yıllarda giderek artan bu soruna çözüm bulmalıyız. Bugün dünyada 600 milyon insan açlık sınırında yaşıyor. Eğer önlem alınmazsa 20 yıllık süre içerisinde bu rakama 150 milyon daha eklenecek. Peki bu sıkıntı yeteri kadar üretim yapılamamasından mı kaynaklanıyor? Hayır. Sorun üretimin sağlıklı dağılımının yapılmamasından kaynaklanıyor. Yetkililer tarafından kuraklık öngörülmedi mi? Görüldü. Biz Ziraat Mühendisleri Odası olarak bu tehlikeyi 2007 yılının ilk aylarında seslendirerek dikkat çekmiş ve önlem alınması gerektiğini söylemiştik.

Ülke ölçeğinde yaşanan hububat sıkıntısından sonra bakliyat ürünlerinde de özellikle de kırmızı mercimek üretiminde de önümüzdeki günlerde büyük sıkıntılar yaşanacaktır. Üretim yüzde 50’ye varan oranlarda düşmüştür. Çözüm olarak Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) eskiden olduğu gibi üreticileri desteklemek yönünde alımlar yapmalıdır.

Kuraklık nedeniyle yaşanan bu sıkıntıların yanı sıra verimli tarım alanları da birer birer yok edilmeye başlanmıştır. Örnek olarak bakliyat üretimimizin ağırlıklı olarak gerçekleştirildiği Güneydoğu bölgemizde ekilebilir tarım arazileri 2 milyon hektardan 1.2 milyon hektara düşmüştür. Yani tarım alanlarımızda da yüzde elliye varan düşüşler görülmektedir. Ülkemizin diğer bölgelerinde de bu durum yaşanıyor. Verimli tarım arazileri rant uğruna imara yani betonlaşmaya dönüşmektedir. Tarım alanlarımızı kıskançlıkla korumalıyız. Aksi takdirde 20-30 yıl sonra tarım yapabileceğimiz alanlar yok edilecektir.” dedi .

Genel başkan Dr. Günaydın gazetecilerin “Ziraat Mühendisleri Odası olarak tarım alanlarının korunması yönünde çalışmalarınız var mı?” sorusuna “Toprak Koruma Kurullarında 11 üye yer alıyor ve kurul üyelerinin çoğu kamu kurumlarında çalışanlardan oluşuyor. TEMA Vakfı ve ZMO’da bu kurulun içinde yer alıyor ve tarım alanlarının korunması yönünde çalışmaları sürekli olarak gündeme getiriyor” diye yanıtladı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız