SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Tarım Arazisi ve Rant' Tartışması

0
Güncellendi - 2015-12-27 13:57:50
'Tarım Arazisi ve Rant' Tartışması
A- A+ PAYLAŞ

 

İl Genel Meclisi Haziran ayı toplantısı, AKP’li Meclis Üyesi Mehmet Ali Doğan ile Özel İdare İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürü Şaban Sağlam arasında yaşanan ‘Tarım arazilerinin korunması’ tartışmasına sahne oldu.

Malatya’nın kuzey bölgesinin çok verimli tarım arazilerine sahip olduğunu belirterek, şehrin doğu-batı ve güney yönlerine doğru genişletilmesini, böylelikle tarım arazilerinin korunmuş olacağını söyleyen Malatya İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürü Şaban Sağlam’ın bu sözlerine tepki gösteren AKP’li Meclis Üyesi Mehmet Ali Doğan ‘Ne yani  tarım arazilerini koruyacağız diye şehri Beydağı’nın tepesine taşımaya gerek yok. Bu iş rant konusu. Tarımda rant olsaydı tarım arazileri korunurdu’ diye konuştu.

AKP’li bir başka meclis üyesi Mehmet Şireci ise daha vahim bir durumu gündeme getirdi. Şireci, tarım teşkilatlarının tarım arazileri için, ‘Tarıma elverişli değildir’ raporu verdiklerini belirterek ‘Çünkü bu raporu vermezlerse buraların imara açılma şansı yok. Kuzeyde de yeşili bitirirlerse Malatya’da yeşil diye bir şey kalmayacak’ dedi.

Başkan Şavata’nın konuşmasından sonra İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürü Şaban Sağlam ÇDP’nin hazırlanma sürecine ilişkin bilgi verdi. Bakanlık tarafından 4 ili kapsayan 1.100.000’lik Çevre Düzeni Planı’nın hazırlandığını ve onaylanarak askıya çıkarıldığını hatırlatan Sağlam ‘Çevre planımızın sınırlarını tespit ettik. Yapılan çalışmalar neticesinde doğuda Kale ilçemizin sınırları olmak üzere Kömürhan köprüsü, batıda Akçadağ ilçe merkezimizi de içine alacak şekilde, güneyde Kaptaj ve Adıyaman sınırına kadar dayandık. Kuzeyde de Karakaya Baraj Gölü ve Tohma sınırı olmak üzere yaklaşık 140 bin hektarlık bir alanda çalışma yapılmasına karar verildi" dedi.

Tarım arazilerinin korunacağını ve ulaşımın oluşturulacak çalışmalarla rahatlayacağını ifade eden Şaban Sağlam "Malatya’nın kuzeyi çok verimli tarım arazilerine sahip. Tarım arazilerini koruyacak bir şekilde şehri batı, doğu, güneye doğru genişletmeyi hedefliyoruz. Ulaşımla ilgili de kararlarımız var. Güneyden geçmesi düşünülen raylı sistem ile mevcut çevre yolundan geçen raylı sistem veya metrobüs. Her ikisi de olabilir. Bunun kararını belediyeye bıraktık" diye konuştu.

AKP Meclis Grup Başkanı Mehmet Ali Doğan, İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürü Şaban Sağlam’ın tarımsal arazilerin korunması ve şehrin bu hassasiyetle planlanması konusundaki konuşmasına tepki göstererek ‘Ne yani, tarım arazilerini koruyacağız diye şehir Beydağı’na taşımaya gerek yok. Tarım gerçekten diğerlerinin önünde ise, kimse kendi arazisini imara ve tarıma açmaz. Öbür konular da rantlı ise kimse tarımı falan dinlemez’ dedi.

Karakavak gibi alanlar imara açıldığında kimsenin karşı çıkmadığını söyleyen AKP Grup Başkanı Doğan şöyle konuştu: ‘Şehrin yapılaşmasını Beydağı’nın tepesine zorlamaya gerek yok. Tabi ki tarımsal araziler korunacak. Korunacak ama kimse Karakavak bölgesindeki yapılaşmaya şimdiye kadar kimse ses çıkarmadı. Ama şimdi bir Kuzey Çevreyolu geçecek diye bu konu konuşuluyor. Alınan bir karar var ise orada imar uygulaması yapılabiliyor ve tarım diye bir şey gündeme gelmiyor. Öncelikle belediyelerin bu konuda hassas davranması lazım. Tarımsal araziye dokunulmaz diye bir şey yok. Ulaşımın tarımla da alakası var. Yani ulaşımı iyi olmayan bir yerde de üretim yapmanın da bir anlam taşımadığını düşünüyorum. Çevre illerimiz var. Bakın bu yerlerde çevreyolları dağın eteğinden ve tünellerden geçmiyor. Biz 30 senedir kuzeyden mi güneyden mi geçsin tartışması yapıyoruz. Bunlar biraz oyalama taktiği olarak düşünüyorum. Bu ekonomik bir ranttır. Tarım gerçekten diğerlerinin önünde ise, kimse kendi arazisini imara ve tarıma açmaz. Öbür konular da rantlı ise kimse tarımı falan dinlemez. Devletin bütün yatırımları ya batıya ya da kuzey batıya. Biraz rahatlaması gerekiyor. Sürekli batıya yapılan yatırımlar beraberinde yapıklaşmayı da götürdüğü için çok yoğun bir yerleşim alanı olacağından bazı bölgelerin kuzeye ve güneye kaydırılması gerekir diye düşünüyorum.’

AKP’li meclis üyesi Mehmet Şireci’de “OSB şehrin gelişmesinin önünü kesmiş durumda. Ama kuzey çevre yolu konuşuluyor. Kuzey çevre yolu açıldığı zaman en fazla 5 yıl sonra o bölge de tarımsal alanlar tamamen yok olur. Örneğin Karakavak bölgesi. Verimli tarım arazilerine sahip bölgeye tarım teşkilatları da ne yazık ki, ‘Tarıma elverişli değildir’ raporu verdiler. Çünkü bu raporu vermezlerse buraların imara açılma şansı yok. Kuzeyde de yeşili bitirirlerse Malatya’da yeşil diye bir şey kalmayacak. Hem tarımsal alanları korumayı hem de gelişmeyi sağlamak için kuzey yerine güney çevre yolunu açılması daha iyi” ifadeleri ile İl Tarım Müdürlüğü’nün de tarımsal alanların yok edilmesine katkıda bulunduğuna ima etti.

Yapılan konuşmalardan sonra İl Genel Meclisi Başkanı Naci Şavata, konuya ilişkin raporun detaylı görüşülmesi amacıyla İmar Komisyonu’na havale edilmesini oyladı. Konu oy birliğiyle kabul edildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız