SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Tarım En İstikrarlı Dönemini Yaşıyor"

0
Güncellendi - 2017-12-31 04:52:43
A- A+ PAYLAŞ

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Son 14 yılın 12'sinde büyüyen tarım cumhuriyet tarihinde en istikrarlı dönemini yaşamaktadır. Birileri farklı söyleyebilir, bazıları aksini iddia edebilir. Tarımsal hasılada Avrupa'da 4'üncü sıradan biz birinci sıraya yükseldik" dedi.

Malatya İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği’nin Kongre ve Kültür Merkezi’nde 10. Yıl etkinliğine katılan Bakan Tüfenkci, AKP hükümetinin tarım ve hayvancılığı desteklemeye, geliştirmeye ayrı bir önem verdiğini ifade etti.

Bakan Tüfenkci, Türkiye’yi büyütürken, tarımı daha fazla büyütmek istediklerini belirterek, şunları söyledi: “Çünkü inanıyoruz ki gelişmiş ülkelere baktığımızda sanayide nasıl bu ülkeler önemli yerlere gelmişlerse, aynı şekilde tarımda da bu ülkeler hep üretimde birinci sırada yer alıyorlar. Onun için tarım bizim için önemli, stratejik bir alandır. Tarımı asla ve asla geriye atmıyoruz, desteklerin önemli bir bölümünü hükümet olarak tarıma veriyoruz.”

Son 14 yılın 12’sinde büyüyen tarımın, cumhuriyet döneminde en istikrarlı dönemini yaşadığını kaydederek, “Birileri farklı söyleyebilir. Bazıları aksini iddia edebilir ama rakamlara baktığımızda Türkiye tarımda 14 yıl önceki rakamlarıyla şimdiki rakamları arasında 4 kat fark var. Tarımsal hasılada Avrupa’da dördüncü sıradan birinci sıraya yükseldik. Tarımsal hasılada 2005 yılından bugüne kadarda Avrupa’nın birincisi olarak yolumuza devam ediyoruz. 2002 yılından buyana tarımsal milli geliri 4 kattan fazla artırdık, geldiğimiz nokta 161,3 milyar. 2002 yılında yaklaşık 4 milyar dolar olan tarım ve gıda ürünleri ihracatımız, 2016 yılında 4 kattan fazla artarak 16,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2003-2016 döneminde tarım ve gıda ürünleri dış ticaretinde 58 milyar dolar fazla verdik. 2002 yılında Ziraat Bankası’nda çiftçimiz yüzde 59 faizle kredi kullanıyordu, şuanda bu oranlar yüzde 0 ile yüzde 8,25 oranlarında uygulanıyor. İlk defa AK Parti’yle birlikte de çiftçimize sıfır faizli kredileri gündeme getirdik, vermeye başladık” diye konuştu.

Üreticilere, ‘siz üretmeye devam edin, biz sizin yanınızdayız’ diyen Bakan Tüfenkci, şunları söyledi:

“Biz, sizlere inanıyoruz. Sizlere güveniyoruz. Bugüne kadar zor şartlarda yapmış olduğunuz mücadelelerden dolayı o yayları, dağları, ovaları terk etmediğinizden dolayı, ısrarla ve inatla üretimi sürdürdüğünüzden dolayı her birinize teşekkür ediyorum. Biz, birliklerin önemini de biliyoruz. Kooperatiflerin önemini biliyoruz. Hayvancılık bizim ve Türkiye için önemli. Tarım ticaretiyle üretimin farklılaşması lazım.”

Türkiye'nin 15 Temmuz'da FETÖ'nün hain darbe girişimine değinen Bakan Tüfenkci, "Son KHK'da 15 Temmuz'da sivil iradeye karşı çıkanlar, tanka topa karşı göğsünü siper edenler, tankın üstüne çıkanlar, o hainlerden silahlarını alanların yasal güvencesini sağlamak için bir madde koyduk. Dedik ki o gün o meydanlarda olanlar darbeye karşı duran sivillere, daha önce biz memurlara aynı muafiyeti getirmiştik. Yani yargılanmama muafiyetini, Şimdi KHK'yla o gün o meydanlarda darbeci askerlere, polislere karşı göğsünü siper edenlere ileride yargılamayla karşı karşıya kalmasınlar diye KHK'da bir hüküm koyduk. Dedik ki siviller de diğer memurlar gibi yargılanmadan o gün için 15 ve 16 Temmuz için muaf olsun diye söyledik. Kıyametler koptu. Niye kıyametler koptu, çok çok farkı yerlere çektiler. Neredeyse sivil milislere başka alanlara çekildi. 15 Temmuz'da göğsünü siper edenlere karşı biz görevimizi yapmak zorundayız. Yarın kendini bilmez bir savcının falan askerin silahına tankına el koymuşsunuz diye dava açtığında bunun hesabını birilerine karşı kim verecek? Bugün eleştirenler mi verecek? Veremeyecekler. Onun için biz nasıl üreticinin, çiftçinin, esnafın yanındaysak milli iradenin de milletin de yanındayız ve bize ancak millet istikamet çizer diyoruz" dedi.

Malatya Valisi Ali Kaban ise tarım ve hayvancılık olmadan yaşamanın mümkün olmadığına dikkat çekerek, “Tarımın ve hayvancılığın gelişebilmesi, toprağa bağlı olan her şey zahmetli olduğundan ve zahmetle yürütülebildiğinden iyi bir işbirliği üzerinden yürütülmesi lazım bu da kooperatifleşmeyi gerektiriyor. Ama maalesef kooperatifleşme de doğru yerden ele alınmadığı için, her zaman istismar edilen bir süreç olarak önümüze çıktı. İnşallah bu son dönemde bakış açısını değiştirerek, birlikten kuvvet doğar, birlikte olarak yeni bir yaklaşımla güzel gelişmeler olacak. Diğer taraftan dünyanın geldiği yer itibariyle bütün sistemler bir şekilde projeye dayalı olarak yürüyor. İşte bu tip yeniliklerimiz bu projeleri yürüterek, dünyadaki gelinen noktada proje üzerinden destek alınması sistematiğinin önemli uygulayıcıları durumunda” dedi.

AKP Malatya Milletvekili Mustafa Şahin de üreticilerin her zaman emrinde ve yanlarında olduklarını ifade ederek, “Her ne kadar üretici olmasak da, üreten tarafından olmasak da üretenlerin yanlarında olduk. Bütün sektörlerle alakalı AK Parti iktidarları ülkeyi nereden nereye getirdi. Bütün alanlarda, sektörlerde insanlarımızın önündeki engelleri bir bir kaldırdık” diye konuştu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Güldal ise bakanlık olarak hayvancılık sektörüne ciddi destekler verdiklerini, vermeye de devam edeceklerini ifade ederek, “Bakanımızın başkanlığında yapılan projeksiyonla bundan sonra gerçekten üretici olan, üretime devam eden ve sürdürülebilir çalışmalar yapan, kalıcı tesisi olan, bu işin içinde eli taşın altında olan gerçek üreticilerimize ciddi destekler planlıyoruz” dedi.

Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Nihat Çelik de “Bizim sektörümüz bugün Türkiye’de konuşuluyor. Küçükbaş hayvancılık denildiğinde, bu ülkenin milli meselesi ve sigortasıdır. Ama Malatya’da sesimiz daha çok çıkıyor. Birlik başkanımız İhsan Akın’ın üstün gayretlerine ve görev yapan basın mensuplarının emeğine sağlık. Bu tablodan gurur duyuyoruz. Sektörümüzün sorunları oldukça çok, bu meşakkatli bir iştir. Bu sektörün sorunlarının çözümüne yönelik AK Parti hükümetlerinin başa gelmesiyle beraber bir bir çözülüyor. Şu tablo içerisinde 2018 yılı inşallah bizim için daha güzel bir yıl olacak” şeklinde konuştu.

Malatya İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın ise 10.yıl etkinliğine katılanlara teşekkür etti.

Akın, ya üretim ya da üreticinin yanında olduklarını kaydederek, “’Karşısında olmayın, laf üretmeyin’ derken, konuşmak yerine aslında iş yapsak gerçekten herkes ‘bu benim işim değil, bunu ben taşısam ne olur, taşımasam ne olur’ demek yerine, taşın altına elimizi koyacağız. Taşın altına elimizi koyamıyorsak, en azından muhalif olmayacağız. Çünkü üretmemiz gerekiyor. Bizler her şeyi devletten beklemeyeceğiz. Hepimiz yerel yöneticilerde yetiştiricilerimize, yaylada sosyal ihtiyaçları olan tuvalet, su, elektrik, yol gibi temel ihtiyaçlarına destek olacağız” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’ye günün anısına plaket takdim edildi.

Etkinliğin düzenlenmesinde emekleri geçenlere plaket takdiminin ardından Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci tarafından kursiyerlere sertifikaları verildi.

Etkinlikte, kura çekimiyle üreticilere çeşitli hediyeler verilirken, kaval ve halk oyunları gösterisi de sunuldu.

Etkinliğe Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin yanı sıra Malatya Valisi Ali Kaban,  Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Güldal, Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Nihat Çelik, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AKP Malatya İl Başkanı Hakan Kahtalı, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Hekimhan Belediye Başkanı Aliseydi Millioğulları, Emniyet İl Müdürü Ömer Urhal, TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, ESOB Başkanı Şevket Keskin ile üreticiler katıldı.

Burhan KARADUMAN, Ferdi DURDU- Yeni Malatya Gazetesi, malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

29 yorum yapılmış

  • Kılıçarslan (6 yıl önce)
    KÖRLER İLE SAĞIRLAR BİRBİRLERİNİ AĞIRLAR.helal olsun Malatya ya................
    0
    0
    Yanıtla
  • AZİZ (6 yıl önce)
    Programa katılanların söylediği sayın bakan iki saat den fazla orada kaldı. Türkiye'nin Gümrük ve Ticaretin den sorumlu bir bakanı Damızlık keçi birliğine iki saat ayırabiliyorsa o ülkede Ticaret bitmiş tas kayıptır. Bırakın bakanı çalışan koşturan bir ilçe belediye başkanı bile bir programa 2 saat ayıramaz. Sayın bakanın katıldığı uzun konuşmalı uzun süreli programlara mecburen katılan Vali emniyet müdürü belediye başkanları vs adamlar işlerini yapamıyorlar. Allah aşkına 2 hafta sonunu da başka illerde geçir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (6 yıl önce)
    He babo he Ömer bin Abdülaziz den sonra gelmiş geçmiş en büyük lider yönetiyor ülkeyi.kadin doğum doktoru olan birde tarım bakanımız varki.Artik köyde insan kalmadı şehirde saksılarda soğan maydanoz yetiştirmeyi altın çağ kabul ediyorlar herhalde
    0
    0
    Yanıtla
  • BABA (6 yıl önce)
    Sadece tarım mı, sanayi,ticaret, eğitim ,adalet, güvenlik, sağlık her şey altın yıllarını yaşıyor, bizim göz bozuk, göremirik.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ülkü KOÇAK (6 yıl önce)
    Pes yani, halen bakanıma inanmayanlar var. İnsanda vijdan merhamet olacak. Nasıl şaha kaldırdı şehrimizi ve ülkemizi. Ot dermeyi de kendisi mi yapsın. Köy köy dolaşıp dertli çiftçinin derdini dinledi. Yol yaptı yol. Sadece bizler için değil. Oy vermeyen elleriniz kırılsın.
    0
    0
    Yanıtla
  • adiiyamanli Abizer (6 yıl önce)
    ))))) Keçede ne yakısır )))))
    0
    0
    Yanıtla
  • Nizamettin Opanoğlu (6 yıl önce)
    Bu olsa olsa akıl tutulması.Tarım hangi alanda en istikrarlı dönemini yaşıyor,hayvancılı yerlerde sürünüyor,et almış başını gitmiş.Malatya tarımının ana damarı kayısının daha bir üreticiler birliği yok,fiyatı desen 20 yıl önceki seviyede,Çiftçi pancarının kotası düşürülmüş,koca fabrikanın pancarının yüzde sekseni çevre il ve ilçelerden geliyor.Deyin şidi istikrar bunun neresinde
    0
    0
    Yanıtla
  • serdar aslan (6 yıl önce)
    Dumak yok yola devam.Et saman ithal eden küçükbaş yetiştiriciliği iflas etmiş kırmızı eti bırak ördek eti bile yiyemeyen bir milletin gözünün icine bakarak yalan söylüyorlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya'li (6 yıl önce)
    Resmen dalga geçiyolar. Ta da bunlar başka ülkeden bahsediyorlar. Madem tarım bu kadar iyi neden saman ithal ediliyor . Ithal olmayan bir tek tarım ürünü soyleyin.nasil bir seçmen karşılarında var çok iyi biliyolar . Ne deseler inanacaklar ve de hiç ses çıkarmayacaklar nede olsa ya. Ne diyelim ağam bizimle eğleniyor .
    0
    0
    Yanıtla
  • cafer canbay (6 yıl önce)
    Bakanım Milletle alay etmeyin Saman İthal et ithal üretim yok çiftiler ölmüş mozotun fiyatını bilyorsun vatandaşın derdinide biliyorsun ama saraylının hatırı için 2017 çiftciler yılı başkanı seçtik bakanımızı.
    0
    0
    Yanıtla
  • TAYLAN (6 yıl önce)
    milletin aklıyla dalga geçiyorlar tarımmı kaldı bakanım
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (6 yıl önce)
    Bilmem ağlasam mı, bilmem gülsem mi?
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet (6 yıl önce)
    Malatyanın bakanı yok diye ağlıyorlardı. İşte size bakan gurur duyun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Has Malatyalı (6 yıl önce)
    Agam bizimlen egleniy...
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (6 yıl önce)
    Eskide bizim köyde cok degil 7.8 sene onceye kadar 25 30 baş inek olurdu.herkes kendi yağını peynirini yapardı. Simdi toplasan 3.4 inek var yok.gurbete çalışmaya geldik yemin ederim millete yalvariyom ki bes kilo peynir 5 kilo tereyağı yapsın. Bu konuda size katilmiyorum kisacasi sayın bakanım
    0
    0
    Yanıtla
  • cahit (6 yıl önce)
    Ancakilaf icraat olsun kimse kimsenin halinden anlamaz.çiftcimizin elinden birsey para etmezzz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakan (6 yıl önce)
    tutun seker pancar bugday saman evet begenmedigimiz samani bile ithal ediyoruz.Uretmiyor gelenden vergi aliyoruz.Saniyoruzki daha kârli.Rahmetli Erbakan hocanin lafina tüm Turkiye gelecek ama iş işten gecmis olacak.Bu arada bende malesef Akp liyim.Artik malesef diyen Akp li.Ne uzucu dimi gururla gogsumuzu gere gere soyluyorduk oysa.Ucbes abali cobani objektiflerin onune cikartmayla tarima onem veriyoruz.Sizde haklisiniz Coban olduktan sonra sürüde olur .Olurda olur
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya (6 yıl önce)
    Tarimda.sorun.yoksa.neden.saman.et.ital.ediliyor
    0
    0
    Yanıtla
  • ramazan (6 yıl önce)
    Bu ülkenin en büyük sorunu muhalefetin olmamasıdır saygılarimla
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet (6 yıl önce)
    10 senedir 160 dönüm tarla boş..ürün para etmiyor...pardon yaw..istikrardan ekmiyoruz!!!
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (6 yıl önce)
    SAMANA GEL SAMAN DİYOR ÇİFTÇİ Bu nasıl bir açıklama bu bakan hangi ülkenin bakanı 15 yıl önce gıda da kendine yeten ülke her şeyi ithal eder oldu. Buğday değil saman bile ithal ediyoruz. Allah aşkına bu kadarı da pes artık
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (6 yıl önce)
    Akp den önce bulgur,mercimek,nohut,fasulye fakir yemeği idi şimdi zengin yemeği oldu.Özellikle köyden kente köylüyü göç ettirmek için her şartı hazırlayıp sonra üretim dışı bırakıyorlar,ardından şirket kurup dışar8dan 1 liraya aldıkları nohutu halka 10 tl ye kitliyorlar
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (6 yıl önce)
    Resmen dalga geçiyorlar,bugün iki din kültürcü öğretmene gözün aydın zeytinyağıda ithal edecekmişiz dedim sen yanlış biliyorsun ihraç edecegiz dedi
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet44 (6 yıl önce)
    Vay benim ülkem vayy benim memleketim vay ki vay
    0
    0
    Yanıtla
  • ÇİFTÇİ44 (6 yıl önce)
    Evet en istikrarlı dönemdeyiz ET İthal BUĞDAY İthal MERCİMEK İthal SAMAN İthal CEVİZ İthal BADEM İthal NOHUT İthal VS VS VS . . . ?????
    0
    0
    Yanıtla
  • Yalçın (6 yıl önce)
    Resmen milletin aklıyla dalga geçiyorlar
    0
    0
    Yanıtla
  • Mantık (6 yıl önce)
    Sayın Bakan bu konuda ciddimsiniz.Bu ülke 2018 de 300 bin ton eti ithal edecek. yani dışardan alacak. Daha diyeyimmi nohutu.mercimeği k.fasulyeyi dışardan alıyor.Bu ayıp bu hükümetin bu milletin ayıbı. Siz bundan 20 yıl önceki Türkiye yi anlatyosunuz.Geçti o dönemler.Tarım stop.
    0
    0
    Yanıtla
  • Barış (6 yıl önce)
    Vayyy ülke ne kadar büyümüşte bizim haberimiz yok, büyüyen sadece ve sadece zenginler ve yandaşlar, eti kimler alabiliyor acaba doğru düzgün meyve kim alabiliyor acaba, büyüyen sadece ve sadece sizlersiniz
    0
    0
    Yanıtla
  • Kazım (6 yıl önce)
    Birde gelin köylüye sorun siz kendinize göre söylüyorsunuz tarım bitmiş hayvancılık öylesine neresi iyi
    0
    0
    Yanıtla