SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Tarımda Kuraklık Alarmı

0
Güncellendi - 2015-12-27 20:35:12
Tarımda Kuraklık Alarmı
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da yağışların azalması ile ciddi bir kuraklığın yaşandığı belirtiliyor.

Yüzeyde ve yer altı sularında büyük azalmalar olduğu, bunun neticesinde, toprak neminde, nehir akımlarında, sulak alan ve doğal yaşamda aktivitelerin azalması ile bitkiler üzerine baskı oluşup, üründe verimin de düştüğü vurgulanıyor.

Kuraklık özelliklerinin hakim olduğu Malatya’da önlem alınması gerektiğini seslendiren Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü başkanlığında, DSİ ve Belediye başta olmak üzere ilgili kurumlar tarafından 2013-2017 yılları arasında uygulanacak, tarımsal kuraklıkla mücadele ve strateji eylem planı hazırlandı.

Yapılan plan hakkındaki bilgilere göre, geçmiş yıllarda olduğu gibi, gelecekte de yaşanabilecek kuraklığı önlenmek veya etkilerini azaltılabilmek, kuraklıkla ilgili kamuoyunun bilinç düzeyini artırarak tüm paydaşları süreye dahil edebilmek, tarımsal su kullanımını planlamak, suyun yetersizliği durumunda, alınacak tedbirleri belirlemek amaçlanıyor.

Söz konusu amaç doğrultusunda, kuraklıkla mücadele faaliyetlerinin, tarım sektörünü etkileyen diğer afetlerle mücadeleyi tamamlayıcı nitelikte yürütülmesine öncelik verilecek; konu ekonomik, sosyal ve toplumsal açıdan bütüncül bir yaklaşımla ele alınacak; toplumun bütün bireyleri, sivil toplum kuruluşları ve ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarının kuraklıkla mücadele konusunda katkı ve katılımı esas alınacak.

Bu itibarla; kuraklıkla mücadelede, kurak yıllarda alınması gereken tedbirlerden önce normal şartlardaki yıllarda alınması gereken tedbirler daha çok önem kazanıyor. Bu nedenlerle “Kuraklık Eylem Planı” sadece kuraklık olduğu yıllarda değil, kuraklık olmadan önce yağışlı yıllarda da alınacak tedbirleri içeriyor.

Toplam yağış miktarlarına etki edilemediğinden, düşen yağıştan yararlanma, kullanılabilir su kapasitesinin arttırılması, etkin su yönetimi, toprağa düşen yağışın yeraltına sızdırılması, kaynakların kirletilmeden sürekli kullanımın sağlanması, kurak koşullara uygun iyi tarım uygulamaların geliştirilmesi gibi kavramlar kuraklıkla mücadele de önemli olarak belirtilerek, kuraklığın söz konusu olmadığı durumlarda da üzerinde çalışılması gerektiğinin altı çiziliyor.

Bu konularla ilgili çalışmalar yine mevcut kuruluşlar tarafından sürdürülecek. 

“Tarımsal Kuraklık Yönetimi Koordinasyon Kurulu” (TKYKK), ve “Tarımsal Kuraklık İl Kriz Merkezi” (TKİKM) çalışmaların yeterli olup olmadığını izleyecek, gerekli uyarı yapacak ve tedbirler alacak.

ARŞİV FOTO: (BYEGM)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız