SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Tarımın Ağırlığı Yüksek.."

0
Güncellendi - 2015-12-27 12:17:18
A- A+ PAYLAŞ
Fırat Kalkınma Ajansı (FKA) Genel Sekreteri Fethi Altunyuva, "FKA'ya bağlı illerde öne çıkan dinamikleri desteklemek en büyük görevimizdir" dedi. 
 
Malatya merkezli, Malatya, Elazığ, Bingöl ve Tunceli illerinin bağlı bulunduğu FKA'nın kurum ve kuruluşlara yönelik destekleri hakkında bilgi veren Fethi Altunyuva, " Ajansımızın sağladığı destekler mali ve teknik olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Mali destekler; başvuru rehberine dayalı uygulanan proje teklif çağrısı, acil tedbirlerin alınmasına yönelik faaliyetlere yönelik proje teklif çağrısı yöntemi uygulanmaksızın sağlanan doğrudan faaliyet desteği sağlanmaktadır. Stratejik önem taşıyan projelerin ajansın öncülük etmesi ve koordinasyonu üstlenmesiyle hayata geçirilmesini amaçlayan güdümlü proje desteği yöntemleriyle hibe olarak sağlanabilmekte. Ayrıca ileriki dönemlerde yararlanıcıların kullandıkları kredilerin faizlerinin desteklenmesi veya yararlanıcılara faizsiz kredi sağlanması da planlanmaktadır. Mali desteklerin yanı sıra yerel aktörlerin, bölgesel kalkınma için önem arz eden çalışmalarına yönelik uzman sağlanması ile kurumlara teknik destek de verilmektedir" diye konuştu.
 
Bölgede öne çıkan özellikler hakkında bilgi de veren Altunyuva, "TRB1 Bölgesi illeri, 2003 yılında yayınlanan "İllerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması" çalışmasına göre geniş bir yelpazeye yayılıyor. Bu çalışmada 81 il içinde Elazığ 36., Malatya 41., Tunceli 52., Bingöl 76. sırada yer almıştır. Kişi başına düşen gayri safi katma değer bakımından 26 bölge içinde bölge 20. sırada yer almakta. TRB1 Bölgesi, yüzde 19,1 genç nüfus oranı ile yüzde 17,3 olan Türkiye ortalamasının üstünde bir değere sahiptir. 2010 verilerine göre bölge illerinden Bingöl'de işsizlik oranı yüzde 12,5, Elazığ'da yüzde 12,6, Malatya'da yüzde 9,5 ve Tunceli'de yüzde 11,5 tir" şeklinde konuştu.
 
Bölge ekonomisinde tarımın ağırlığının yüksek olduğuna dikkat çeken Altunyuva, " Elazığ ve Malatya meyvecilikte, özellikle kayısı ve üzüm düşünüldüğünde oldukça önemli bir bitkisel üretim değerine sahip. Bölgenin bitkisel üretim sektörüne yönelik uzun dönemli planlama çalışmaları yapıyoruz. Hayvancılık yatırımları da özellikle son yıllarda teşviklerle birlikte arttı ve 4 ilimizde de önemli bir potansiyel var. Yine bölge için en önemli alanlardan biri de su ürünleri yetiştiriciliği ki bölgenin yaklaşık potansiyeli 30 bin ton dolayında. Tarıma dayalı sanayi de bölgenin önemli sanayi kolları arasında yer alıyor. Tekstil de yine Malatya'da öne çıkan sektörler arasında, il istihdamının önemli bir bölümünü sağlayan büyük yatırımlar bulunuyor ve yeni yatırımlarla birlikte sektör gelişme kaydediyor" ifadelerini kullandı.
 
FKA'ya bağlı bölge illerinde turizm alanında da önemli bir potansiyele sahip olduğuna parmak basan Fethi Altunyuva, daha sonra şunları söyledi: "Bu potansiyeli değerlendirmemiz gerekiyor, bu alanda da stratejik bir planlama yapmak üzere başlattığımız çalışmalar devam ediyor. Turizm planlamasını, ileride geri dönülmez hatalara sebep olmamak açısından son derece önemsiyoruz, bu nedenle işe planlama safhası ile başladık. Bir diğer öne çıkan sektör ise mermer ve madencilik sektörü. Özellikle Elazığ'ın ihracatında en büyük pay mermer ve maden ürünlerine ait. Mermer sektörü ile ilgili bir sektör araştırmamız tamamlanmış olup, madencilik konusundaki araştırma raporumuzu hazırlıyoruz. Bununla birlikte, artık öne çıkmak fark meydana getirmek için teknoloji yoğun ve katma değeri yüksek ürünlere yönelmenin önemi kavranmış durumda. Elazığ Fırat Üniversitesi bünyesinde bulunan ve Malatya İnönü Üniversitesi bünyesinde kurulmakta olan teknokentler bu anlayışın hayata geçtiğinin en güzel örneğidir." 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız