SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Tarımsal Destek Sürecek'

A- A+ PAYLAŞ

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı, AK Parti Adana Milletvekili Vahit Kirişçi, Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Hibe Programından yararlanacak illerin Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSİH), dışarıya göç veren iller ve kırsal alanların, tarım sektörünün ildeki potansiyeli kriterlerine göre belirlendiğini belirterek, "Bu program dışında kalan illerimiz Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın sürdüreceği kırsal kalkınma desteklerinden faydalanmaya devam edecektir" dedi.

Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Hibe Programı (IPARD) kapsamında ilk aşamada; GSYİH'si ortalamanın yüzde 75'in altında olan 43 ilin belirlendiğini, bu iller arasından 23 ilin tarımsal potansiyellerinin değerlendirilmesi sonucu sıralamaya alındığını söyleyen Kirişçi, "Tarımsal potansiyel değerlendirilirken, programın öncelikli sektörleri et, süt, meyve sebze, balıkçılıktır" ifadelerini kullandı.

Kirişçi, IPARD Planı'nda potansiyel faydalanıcı olarak tanımlanan işletmelerin sayılarının, ekonomik canlılık düzeyleri, ekonomik performansları, rekabet edebilirlikleri, hem üretim hem de işleme sırasında AB standartlarına ulaşma gereksinimleri ve de kırsal ekonominin çeşitlendirilmesi aktivitelerini gerçekleştirme kapasitelerinin esas alındığını kaydetti.

İkinci aşamada GSYİH'si yüzde 75'in üstünde olan fakat tarımsal potansiyeli çok fazla olan 19 ilin daha belirlendiğini ifade eden Kirişçi, üçüncü aşamada ise yukarıda bahsedilen kriterler temelinde yapılan değerlendirme sonucunda belirlenen toplam 42 il içerisinden ilk faz için 20 il ve ikinci faz (2010 - 2013) için de ilave olarak 22 il belirlendiğini vurguladı.

Birinci faz iller arasında Afyon, Amasya, Balıkesir, Çorum, Diyarbakır, Erzurum, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Kars, Konya, Malatya, Ordu, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Van, Yozgat'ın bulunduğunu söyleyen Kirişçi, ikinci faz iller arasında ise Ağrı, Aksaray, Ankara, Ardahan, Aydın, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Denizli, Elazığ, Erzincan, Giresun, Karaman, Kastamonu, Kütahya, Manisa, Mardin, Mersin, Muş, Nevşehir, Uşak'ın bulunduğunu bildirdi. Kirişçi, "Yatırımların öncelikli alanlara yapılmasını sağlamak ve programdan azami fayda sağlayabilmek amacıyla Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Hibe Programı'ndan (IPARD) yararlanacak iller üç kriter doğrultusunda belirlenmiştir. Bu program dışında kalan illerimiz Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın sürdüreceği kırsal kalkınma desteklerinden faydalanmaya devam edecektir" diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız