SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"TARSİM Çiftçiye Sürprim Uyguluyor"

0
Güncellendi - 2016-02-09 00:53:31
A- A+ PAYLAŞ

  • Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Kılıç, TARSİM'in poliçeye yüzde 100'e varan zam yaptığı iddiasını sürdürdü

Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Yazıhan Ziraat Odası Başkanı Yunus Kılıç, Tarım Sigortaları Havuzu’nun (TARSİM), ‘poliçe bedellerinde yüzde 100’e varan artış yaptığı’ yönündeki iddialarını sürdürdü.

TARSİM’in, ürünü iki yıl üst üste don hasarına uğrayan çiftçilere ‘Sürprim’ (Sigortacının, normal prim karşılığında güvence altına almak istemediği riskleri sigorta kapsamına almak için istediği ek prim) uyguladığını savunan Kılınç “Kayısısı iki yıl üst üste yanan bölgelerdeki çiftçilere sürprim uyguluyorlar. Bu konuda poliçeler var” dedi.

Devletin, TARSİM’de poliçe yaptıran çiftçileri sübvanse ettiğini hatırlatan Kılıç, “İki de bir havuzun büyümesinden bahsediliyor. Bir çiftçinin yaptırdığı 15 bin TL’lik poliçenin 10 bin TL’sini devlet TARSİM’e ödüyor. Ama TARSİM ödeme yaparken poliçenin yüzde 48’i oranında ödeme yapıyor. Yani bu paranın tamamı çiftçiye dönmüyor. Peki bu paralar nereye gidiyor?” diye sordu.

“Bunun adı yüzde 100 zam değildir de nedir?”

TARSİM’e ilişkin yaptığı açıklamaların ardından kurum yetkilileriyle görüştüklerini belirten Yunus Kılıç, Malatya kayısısının iki yıl üste üste dondan hasar görmesi nedeniyle TARSİM’in bu yıl Malatya için farklı stratejiler geliştirdiğini belirterek “Dondan hasar gören çiftçilerden ek prim istiyorlar. Zaten bu durumdaki çiftçilerimiz de sigorta yaptırmak için gittiklerinde bunu görecekler. TARSİM’in poliçe bedellerinde yüzde 9 oranında artış yaptığı bilgisi gerçeği yansıtmıyor. Geçen yıl 5 bin TL değerinde poliçe yaptıran çiftçilerden bu sene 10 bin TL’ye yakın prim bedeli istiyorlar. Bunun adı yüzde 100 zam değil de nedir?” diye sordu.

“Borçlu çiftçi sigortaya mecbur ediliyor”

Kayısının, yaprak açmadan çiçek açan hassas bir bitki olması nedeniyle TARSİM’e en fazla don hasarı poliçesi yaptıran illerden birinin Malatya olduğunu aktaran Kılıç, “Çiftçimiz yüksek poliçe bedelleri nedeniyle sigorta yaptırmak istemiyor ama bu kez de Ziraat Bankası veya Tarım Kredi Kooperatiflerinde kredi kullanan borçlu çiftçilerin bir sonraki yıl olası don hasarı durumunda borçlarını erteleyebilmeli için TARSİM’e sigorta yaptırmış olmaları şartı aranıyor. Yoksa çiftçinin borcu ertelenmiyor. Ama böyle giderse çiftçi bu borçları ödeyemez hale gelecek. O zaman da çok kötü bir durum ortaya çıkacak” şeklinde konuştu.

“TARSİM bu parayı ne yapıyor?”

TARSİM’in sigortacılık anlayışının dünyada bir örneği bulunmadığını kaydeden Yunus Kılıç, şöyle konuştu:

“Örneğin bir vatandaş aracına kasko yaptırdığında, bir kaza durumunda araç pert olmuşsa gidip aracın değeri olan parayı alıyor. Ama devletimiz, TARSİM sigortası yaptıran çiftçiyi sübvanse ediyor. Yani bir çiftçi 15 bin TL değerinde poliçe yaptırıyorsa bunun 10 bin TL’sini devlet ödüyor. Peki TARSİM ne oranda ödeme yapıyor? Yüzde 45 ile 48 oranında hasar ödemesi yapıyor. İkide bir havuzun büyümesinden bahsediliyor. Peki TARSİM, devletin ödediği bu parayı ne yapıyor? Devletimiz burada çiftçiye destek veriyor. Bu güzel bir olay ama bunun çiftçiye dönüşü yok. O halde bu para doğrudan gelir desteği olarak çiftçimize verilsin.”

Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • cd (8 yıl önce)
    doğru söylemiş .devlet çiftçiye direkt bu parayı versin.hiç değilse yurtdışına para gitmez.
    0
    0
    Yanıtla