SON DAKİKA
SON DEPREMLER

TARSİM Malatya'da 121 Milyon TL Ödeme Yapacak

0
Güncellendi - 2017-07-28 04:00:37
TARSİM Malatya'da 121 Milyon TL Ödeme Yapacak
A- A+ PAYLAŞ

Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu, bu yıl Malatya’da kayısı üreticisine 22 bin poliçe için yapılan hasar ihbarlarından dolayı gerçekleştirilen ekspertiz çalışmaları sonucu ortaya çıkan hasar ödemesi rakamının 121 milyon TL olduğunu açıkladı.

TARSİM Malatya Bölge Müdürlüğü’nde basın mensupları ile bir araya gelerek konuşan TARSİM Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu, Malatya’da ve Türkiye genelinde yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirmede bulundu.

TARSİM Genel Müdürü Satoğlu, Malatya’da ise kayısı üreticisine bu yıl yapacakları hasar ödemesinin 121 milyon TL olduğunu belirtti.

Bu yıl en fazla hasar ihbarının dolu hasarından geldiğini belirten TARSİM Genel Müdürü Satoğlu, 2017 yılı için şuanda öngördükleri toplam hasar miktarı ödemesinin ise 800 milyon TL olduğunu açıkladı.

Satoğlu; bu yıl ilk defa başlatmış oldukları kuraklık sigortasına çiftçilerin yaklaşık 70 bin civarında poliçe yaptırdığını söyleyerek, ilk kuraklık hasar ödemesini Gaziantep’te yaptıklarını açıkladı.

TARSİM Malatya Bölge Müdürlüğü’nde konuşan TARSİM Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu basın mensupları ile yaptığı sohbetteki açıklamalarının konu başlıkları şu şekilde:

- “Buğdayda Kuraklık Teminatını vermeye başladık.”

-Sistem daha 10 yıllık bir sistem. Hızlı büyüyor, gelişiyor ama, teminat kapsamı olarak dünyada bu anlamda tarım sigortacılığı konusunda en geniş kapsama sahip sistemlerden bir tanesi. Ama buna rağmen bir takım eksiklikler yada teminat eksikliği çıktıkça bunlar tamamlanıyor.  Örneğin bu sene Buğdayda Kuraklık Teminatını vermeye başladık, Verim Sigortası yapmaya başladık. Bunu ileriki yıllarda genişleterek devam edeceğiz.   Daha geniş kapsamlı Verim Sigortasına sistem dönüşmüş olacak.

-“ Fizyolojik dökümden dolayı hasar ödemesi verilmedi”

-Ama buda bir gerçek, bunu net söyleyelim; bu sene biz fizyolojik döküm ile ilgili bazı tespitlerimizin olmasına rağmen Malatya’da bu yıl yine ödeyeceğimiz hasar miktarı 120 milyon liranın üzerinde. Hemen ödemelere de hasat tamamlandıktan sonra başlayacağız. Bu anlamda üreticimiz yine mağdur olmaz. Yani fizyolojik dökümden dolayı hiç hasar verilmeyen dosya adeti  823. Malatya’da 32 bin hasar ihbarı vardı. Bizim sadece ve sadece fizyolojik dökümden dolayı verim düşürülerek ödenmeyen, buna giren kapsama giren dosya adeti 823. Onun dışında kalanlarda zaten hasar tespitleri yapıldı. Oranlar belirlendi. Bu yılda 121 milyon lira hasar ödemesi yapıyoruz Malatya’ya.

-“TARSİM kayısı üreticisine 10 yılda 550 milyon TL ödedi”

-Birde şunu söyleyeyim; Malatya’da son 10 yılda yani TARSİM sitemi kurulduğundan bu yana Malatya’ya, kayısıya ödediğimiz hasar tutarı 550 milyon liranın üzerinde. Üreticimizden sisteme aktarılan prim tutarı ise 240 milyon lira civarında. Yani TARSİM Malatya üreticisinden 240 milyon lira civarında almış toplamda, bunun karşılığında 550 milyon lira ödemiş.

-“Bu yıl Malatya’da ödenecek hasar ödemesi 121 milyon TL”

-Ödemeleri çok hızlı bir şekilde yapmayı planlıyoruz. Hasadı takip eden en geç belki 15 gün veya 1 ay içerisinde tüm hasar ödemelerini 1 ay içerisinde tamamlamayı planlıyoruz. Hasar ihbarları 32 bin, ama 22 bin poliçe var. 22 bin poliçe üzerinden yapılan işlem. Hasar işlemi gören toplam 22 bin civarında poliçe var.  Bunlardan ödeme yapılacak, yani 121 milyon liranın çıvarında olan hasar ödemesi bu poliçelerden. Hemen hemen birçok poliçeye ödeniyor, kısmi de olsa. Bir kısmına yüzde 10, bir kısmına belki yüzde 30, bir kısmına yüzde 50, bir kısmına daha fazla hasar ödemeleri yapılmış olacak.

-“Buğday için İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortasını bu yıl başlattık”

-Buğdayda başladık bu sene, İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası diye. Kuraklık diyoruz ama, kuraklık ile birlikte bir çok alt teminatı da bu verim sigortası içeriyor. Yani buğday da artık bu verim sigortası ile birlikte donu, sıcak havayı, nemi teminat altına almış olduk. Bu poliçeyi alan üreticimiz kuraklık ile birlikte bunlardan kaynaklı verim kayıplarını da teminat altına almış oluyor. Bu yıl yaklaşık 70 bine yakın poliçe kuraklık överim poliçesi aldılar buğdayda.

-İlk tespitler sonucunda, mesela Gaziantep’te 2-3 ilçemizde hasar ödemeleri yapıldı. Bu kuraklığı bağlı 260 bin lira civarında bir hasar ödemesi yapıldı Gaziantep’te. Nizip, Yavuzeli ve Oğuzeli’nde hasar ödemeleri yaptık.

-Şimdi verim tespitleri yapılıyor. Zaten kuraklık poliçelerinde hasar bazlı tespit yapılmıyor. Köy köy her köyde belirlenmiş olan parsellerde, referans parsellerde verim tespiti yapıyor eksperler. Eğer o tespitlerde verimlerde belirlenen eşiğin altına düşme söz konusu ise o tutar o bölgede poliçe sahibi olan her üreticiye ödemesi yapılıyor. Yani orada gidip de eksperler  hasar bazlı tespit yapmıyorlar. Verim bazlı tespit yapıyorlar. O ilçede ortalama verim belirlenenin altına düştüyse o ilçede ne kadar poliçe sahibi bu poliçeyi almış olan üretici varsa, o düşen miktar kadar üreticilerimize hasar ödemesi TARSİM tarafından yapılmış oluyor.

“Bu yıl en fazla hasar ihbarı doludan geldi.”

-TARSİM’e bu yıl en fazla hasar ihbarı doludan geldi. Geçen yıllarda don daha ağırlıklıydı. Bu sene ise bu yıl dolu yılıydı. Çok sayıda lokal olarak dolu hasarı ihbarı geldi ve ödemelerimizin de, hasar ödemelerinin büyük bir kısmını da dolu hasarları oluşturuyor.

-“Bu yıl şuan için 800 milyon TL ödeme öngörülüyor”

-Tahminen 250 milyon lira civarında hasar ödemesi yaptık bu yıl için. 550 milyon lira, 550 milyon liraya yakında muallak. Yani hasar ödemesi, bu hasat döneminde beklenen ürünler var. Hasat ile birlikte ödeyeceğimiz tutarda 500 milyon liranın üzerinde  olacak. Yani 800 milyon lira civarında şuanda öngörülen bir hasar ödemesini TARSİM tarafından yapmış olacağız.

Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız