SON DAKİKA
SON DEPREMLER

TARSİM Zararı Ödüyor

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:16:34
TARSİM Zararı Ödüyor
A- A+ PAYLAŞ

Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM), 2013 yılında Malatya’daki doğal riskler sebebiyle, bitkisel ürünlerinin ve hayvanlarının hasar görmesi sonucu ödemelerini almış üreticilerden 7’sine sembolik çekler verdi.

Ramada Altın Kayısı Oteli’nde düzenlenen çek töreninde konuşan Vali Vasip Şahin, her alanda olduğu gibi tarımda da reformlar yapıldığını belirterek, “Çiftçimize yeni teknolojiler sağlanıp üretim artırımı sağlanırken, diğer taraftan ise çiftçimizin ürünü sigorta kapsamına alınıyor” ifadelerini kullandı.

AKP Malatya Milletvekili Mustafa Şahin ise özellikle kayısı çiçek yanmalarında Malatya’da kullanılan tarım sigortasının önemini anlatıp, “Hükümetimiz daha önceden 20 milyon bir, 90 milyon TL bir olmak üzere kayısı üreticilerinin dondan zararı karşılandı. Ancak artık tarım sigortası getirildi. Ürününün sigorta ettirenin zararı karşılanıyor. Nasıl ki aracınızı kasko yaptırıyorsunuz ve kazada zarar tazmin ediliyor, tarım sigortasında da ürünü zarar gören üretici eğer sigorta yaptırmışsa zararı karşılanıyor” ifadelerini kullandı.

“İnsanın yanı sıra hayvana da önem veren iktidarımız, getirdiği sigorta sayesinde dağda ölen keçi’ye dahi ulaşılıp, üreticinin zararı karşılanıyor” diyen Mustafa Şahin, sosyal sorumluluk kapsamında getirilen tarım sigortasının önemini dile getirdi.

TARSİM Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ramazan Kadak da TARSİM’in çalışmaları hakkında bilgi verip, “Bazı üreticiler sitem ediyor. Zararımız az gösterildi diye. Kimse kusura bakmasın, TARSİM hayır kuruluşu değil, bu bir sigorta sistemidir” şeklinde konuştu.

21 Haziran 2005 tarihinde çıkarılan yasa ile kurulan tarım sigortasının önemini anlatan Kadak, “Sosyal sorumluluk projesi olarak çıkarılan TARSİM, deprem sigortası gibi zorunlu değildir. Ürün ve hayvanını sigortalayan zarar durumuna zararın karşılığını alabiliyor” ifadelerini kullandı.

Belediye Başkanı Ahmet Çakır da kayısıdan meyve suyu elde etmek için Malatya Belediyesi Esenlik şirketi kanalıyla meyve suyu yapacaklarını bildirip, Esenlik kanalıyla soğuk hava deposu bulunmayan ilçelere meyveler için soğuk hava deposu yapma planları olduğunu da söyledi.

Dr. Ramazan Kadak, dünyada uygulanan tarım sigortası programları, Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi’nin işleyişi ve Sistem çerçevesinde 7 yıllık süreçte elde edilen veriler ile kapsamdaki ürünler ve riskler hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Kadak, “Hiçbir kar amacı olmayan Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi çerçevesinde, ülke genelinde, Sistem’in başlangıcından, Eylül ayı sonuna kadar poliçe sayısının 3 milyon adedi geçtiği ve 450 bin adedin üzerindeki hasar dosyası için 990 milyon TL civarında hasar ödemesi yapıldığı, hasar tespiti yapılmış dosyalar için önümüzdeki günlerde 150 milyon TL’lik hasar ödemesi daha gerçekleştirilecektir” dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi ise yüzde 60’ını devletin karşıladığı tarım sigortası primi yatıranların zararlarının karşılandığını hatırlatarak, don ve doluya karşı üreticileri sigorta yapmaya davet etti.

Yılsonuna kadar yurt genelindeki çok sayıdaki noktada Bilgilendirme ve Temsili Hasar Ödeme/Çek Verme Toplantıları gerçekleştirecek olan TARSİM, 2013 yılında çeşitli illerde hasar ödemesi almış üreticilerle buluşarak, onların mutluluklarını paylaşacak. Toplantılar çerçevesinde, Sistem hakkında bilgi verilerek, konuya ilişkin sorular yanıtlanacak ve doğal afetler sebebiyle her geçen gün biraz daha riskli hale gelen tarım sektöründe sigorta yaptırmanın önemine değinilecek.

TARSİM Malatya Bölge Müdürlüğüne bağlı olan Ardahan, Ağrı, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzurum, Erzincan, Iğdır, Kars, Muş, Sivas, Tunceli ve Van illeri arasında toplam hasar dosya sayısının büyük bir kısmının Malatya iline ait olduğu, bunun da büyük bir oranda kayısı ürünü, geri kalanın ise elma, üzüm ve tarla ürünleri olduğuna dikkat çekilerek, Malatya’daki hasarların, başta dolu olmak üzere, don ve fırtınadan kaynaklandığı belirtildi. 2013 yılının ilk 9 aylık döneminde Malatya ilinde 32 milyon TL’lik hasar ödemesi yapılarak, üreticilerin mağduriyetlerinin giderildiği ifade edildi.

Konuşmalardan sonra tarım sigortası yaptırıp da hasarı olan 7 üreticiye temsili olarak yetkililer tarafından çek verildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız