SON DAKİKA
SON DEPREMLER

TARSİM'den Uyarı

A- A+ PAYLAŞ

Tarım Sigortaları (TARSİM) Bölge Koordinatörü Sabri Akın, çiçeklenme döneminin de sigorta kapsamına alınmasından dolayı, poliçe son kabul tarihlerinin geçmiş yıllara göre erkene alındığını belirterek, çiftçilerin bu konuya dikkat etmelerini istedi.

TARSİM Bölge Koordinatörü Sabri Akın, "13 Ocak günü çıkan Bakanlar Kurulu kararıyla özellikle meyveciliğin yaygın olduğu illerimizdeki uygulamalarımızla alakalı yeni bir karar alındı. Bu karar daha önce meyvelerde teminatın başlangıcı olan meyve oluşumuna rastlayan sonraki oluşan don hasarlarından dolayı verim kayıpları teminat kapsamındaydı. Bunların tazminatları ödeniyordu. Yeni çıkan Bakanlar Kurulu kararıyla birlikte meyvelerde teminat kapsamı, çiçeklenmenin yüzde 5'nin gerçekleştiği dönemden sonra, her hangi bir don hasarı söz konusu olursa, bu çiçek dönemindeki hasarda teminat kapsamına alındı. Tazminat hasarları hesaplanıp ödenecektir. Bu özellikle Malatya'da il ekonomisine önemli katkılar sunan kayısı için çok ciddi ve Malatya açısından çok önemli bir karar. Bu karar bizim çiftçimizin Tarım Sigortalarına alan ilgisini daha da arttıracaktır. Son 10 günlük süre içerisinde çiftçilerimiz gerekli duyarlılığını göstererek, ürünlerini çiçeklenme dönemi ve meyve dönemi olmak üzere sigortalandırmıştı. Ciddi anlamda çiftçilerimizden bir talep var" dedi.

Çiçeklenme döneminin sigorta tazminat kapsamına alınması nedeniyle, poliçe yaptırma tarihlerinin geçmiş yıllara göre son kayıt tarihinin öne alındığını belirten Akın şunları söyledi, "Geçmiş yıllarda çiçek dönemindeki don hasarı kapsamı teminat kapsamında olmadığından dolayı, bizim poliçe kabul tarihlerimiz Mart ayını bulabiliyordu. Bazı yıllar 1 Mart, bazı yılar ise 15 Mart'a kadar alınabiliyordu. Fakat çiçeklenme dönemindeki don hasarları da teminat kapsamına alındığı için, poliçe son kabul tarihleri biraz erkene alındı. Özellikle, Malatya merkez, Battalgazi ve Kale ilçesi gibi rakımı düşük olan yerleşim yerlerinde poliçe son kabul tarihleri baya bir erkene alındı. Kale'de son poliçe kabul tarihi 8 Şubat, Malatya merkez ve Battalgazi ise 9 ve 11 Şubat'ı buluyor. Bu konuda çiftçilerimizin son kabul tarihlerini beklemeden gerekli olan işlemlerini yapsınlar. Çiftçilerimiz, öncelikle kayıtları varsa, Tarım İl Müdürlüğündeki Çiftçi kayıt Sistemini güncellesinler, eğer kayıtları yoksa Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt olsunlar. Çünkü Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olmayanlar TARSİM'den yararlanamıyorlar. Çiftçilerimiz, bu konudaki gerekli duyarlılığı göstererek, son güne kayıtlarını bırakmasınlar."

Akın, çiftçilerden poliçelere her zaman doğru bilgi yazmalarını isteyerek, "Çiftçilerimiz doğru bilgileri verdikleri takdirde ileride bir sıkıntı yaşamazlar" dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız