SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Tartışılan Işıklandırma

A- A+ PAYLAŞ

 

Malatya Belediyesi'nin şehrin gece görüntüsüne görsel bir güzellik kazandırmak amacıyla sürdürdüğü çalışmalar son aşamaya geldi. Yaklaşık 200 bin lira harcanan ışıklandırmaya TEDAŞ ve vatandaşın eleştirileri teknik adamların ise çekinceleri oldu.

TEDAŞ’ın sık aralıklarla döşenmesinin kamu yararına uygun olmadığı, vatandaşlarında tercih edilen motiflerin Malatya’yı çağrıştırmadığı nedeniyle eleştirdiği dekoratif aydınlatma uygulamasına  teknik adamlar  kullanılan ürün ve uygulanan yöntemler hakkında çekincelerini dile getirdiler.

Malatya Belediyesi tarafından alt ve üst yapı yenileme ve çevre düzeni projesi kapsamında sürdürülen ve İstasyon, İnönü ve Atatürk caddelerinde gece ışıklandırılmasının dekoratif görüntüye kavuşması amacıyla sürdüğü ve yaklaşık 200 bin lira maliyetli çalışmalarının İstasyon ve İnönü Caddelerinin bölümü bitti. Atatürk Caddesi ışıklandırma çalışmaları ise Malatya Fuarından önce bitirilmesi planladı.

Konu ile ilgili olarak Belediye yetkilileri “ Şehrin gece görüntüsüne görsel bir ambians kazandırmak amacıyla başlattığımız ve 3 değişik dekoratif motife sahip ışıklandırma çalışmalarımızın 1. etabı İstasyon-  Sıtmapınarı Kavşağı ve  2. etabı  Sıtmapınarı- Ziraat Bankası merkez şubesine kadar bölümü bitti. Ziraat Bankasından- Atatürk Caddesi Saat Kulesine kadar olan 3. bölümü de fuar öncesi bitireceğiz. Çalışmalar bittikten sonra kentimiz, daha  çağdaş bir görünüme kavuşacak” diye konuştular.

Belediye yetkilileri ayrıca “Her direkte üç veya dört ışıklandırma motifi yer alıyor ve belediyemize maliyeti 200 bin lira civarında oldu. Birim fiyat üzerinden ihale edildiği için kullandığımız motifler kadar bedel ödeyeceğiz” diyerek proje uygulamasının maliyeti hakkında bilgiler verdi.

Konu ile ilgili olarak TEDAŞ yetkilileri de “Belediyeyi, bu kadar sıklıkla ışıklandırma yapılmasının, enerji tasarrufu ve kamu kaynaklarının yararlı kullanımı açısından doğru olmadığı yönünde uyarmamıza rağmen uyarımızı dikkate almadılar.” diyerek serzenişte bulundular.

Dekoratif ışıklandırmanın kentin gece görüntüsünü olumlu anlamda değiştirdiği söyleyen vatandaşlar ise eleştirilerini “ Motifler Malatya’yı hiç çağrıştırmıyor. Örneğin kentimizin simgesi kayısı, kiraz veya Sultansuyu harasını  çağrıştıracak at, Aslantepe’yi çağrıştıracak aslan gibi motifler daha anlamlı olabilirdi” diyerek seçilen motifleri eleştirdiler.

Aydınlatmada kullanılacak ürünlerin ve uygulamanın birçok yönden yararlı olduğunu belirten  teknik elemanlar ta; “Ancak, LED aydınlatma ürünlerinin üretimi zor ve yüksek teknik bilgi gerektirmektedir. Tekniğine uygun üretilen aydınlatma ürünlerinin kullanılmaması ve tekniğine uygun yapılmaması halinde topluma ciddi zararlar verecek bir sistem. Bu nedenle ciddi kaygılarımız var. Belediye yönetimi, özelikle de halkın sağlığını uzun vadede ciddi tehlikelere atacak ürünlere rağbet etmemeli ve uygulamanın tekniğine uygun yapılmasına özellikle dikkat etmelidir” diyerek çekincelerini ve önerilerini sıraladılar. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız