SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Taş Düşse Benden Bilinecek"

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:10:47
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da, 3 misyonerin öldürüldüğü Zirve Yayınevi davasının 63. duruşması yapıldı. 

Malatya'da 18 Nisan 2007 tarihinde, Zirve Yayınevi'nde çalışan Alman uyruklu Tilman Ekkehart Geske ile Necati Aydın ve Uğur Yüksel'in öldürüldüğü Zirve Yayınevi davasının 63. duruşması, Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde tamamlandı. Duruşmaya; olayın tutuklu sanıkları Emre Günaydın, Abuzer Yıldırım, Hamit Çeker ve Cuma Özdemir ile birlikte olayın ‘azmettirme ve terör örgütü’ boyutunun tutuklu sanıkları Varol Bülent Aral, Malatya eski İl Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Mehmet Ülger, Binbaşı Haydar Yeşil, astsubay Abdullah Atılgan, uzman çavuşlar Murat Göktürk, Mehmet Çolak, Adil Akçay, İnönü Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ruhi Abat, Levent Ercan Gelegen, Adem Gedik ve Hüseyin Yelki katıldı. Sanıklardan emekli Orgeneral Hurşit Tolon Malatya’daki duruşmalara katılmazken, sanık Salih Gürler de duruşmaya gelmedi.

Duruşmayı, öldürülen Geske’nin eşi Suzanna Geske de izledi. Duruşmada, Malatya İl Jandarma’da görevli Uzman Çavuş Mehmet Çalışkan tanık olarak ifade verdi. Tanık Çalışkan, 2005 ila 2011 yılları arasında Tarsus İlçe Jandarma Komutanlığı’nda çalıştığını ve burada davanın sanığı ve tanığı İlker Çınar ile tanıştığını anlatarak, “İlker Çınar bana misyonerlikle ilgili olarak MİT’e, jandarmaya ve emniyete bilgi verdiğini söylüyordu” dedi. 

Çalışkan, jandarmadan kendisine İlker Çınar ile ilişkisini kesmesi yönünde gelen talimat üzerine, 2011’de İlker Çınar ile ilişkisini kestiğini söyledi. Tanık Çalışkan, Çınar’ın maddi durumunun da iyi olmadığını ve eşine ait bakımsız bir evde oturduğunu kaydetti.

Duruşmada, Malatya İl Jandarma Kaçakçılık Şube Müdürü Binbaşı İsmet Kartal da tanık olarak dinlendi. Tanık Kartal, mahkeme heyetine ifadesini, sanıkların ve seyircilerin olmadığı bir ortamda vermek istediğini söyleyince, mahkeme başkanı da, sanıkları ve izleyicileri salondan çıkarttı.

Daha sonra devam eden duruşmada Malatya İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü Binbaşı Haydar Yeşil’in hardiskinde elde edilen ses kayıtları dinlenmeye başlandı. 31 Ocak 2007 tarihli İnönü Üniversitesi’ndeki rektörlük seçimlerine ilişkin olarak jandarma istihbarat görevlisinin bir öğretim üyesi ile yaptığı görüşmenin içeriği dinletildi. Dinletilme sonrasında mahkeme başkanı Hayrettin Kısa, ses kaydındaki konuşan kişileri tanıyıp tanımadıklarını sanıklara sordu. Haydar Yeşil ses kaydındaki kişileri tanımadığını söylerken, sanık Ruhi Abat, “Üniversitede bir taş düşse benden bilinecek. Birisi PKK ile konuşsa onu a bana soracaksınız” diye tepki gösterdi. Mahkeme Başkanı Kısa ise, “Bilmiyorsanız, bilmiyorum, dersiniz” dedi.

Mahkemede dinletilen ikinci ses kaydının sanık ve tanık İlker Çınar’ın Aralık 2008’de tehdit edilmesi ile ilgili olarak adliyeye giriş ve çıkışına kadar yaptığı ses kaydı dinletildi. Mahkeme Başkanı Hayrettin Kısa'nın “İlker Çınar’ın kendi kendine yaptığı ses kaydı senden neden çıktı?” sorusu üzerine sanık Haydar Yeşil, “İlker Çınar kendisi getirip verdi” dedi.

Duruşmada üçüncü olarak 16 Şubat 2007 tarihli sanık Ruhi Abat ile sanık ve tanık İlker Çınar arasında geçen telefon görüşmesi ses kaydı da dinletildi. Avukat Halis Önal, “Dinletilen ses kaydını telefon görüşmesi olduğu açık. Ancak İlker Çınar, bunun dezenformasyon amaçlı hazırlandığını söylüyor. İlker Çınar anlatıyor, bizimkileri kuzu gibi dinliyor” dedi.

Duruşmada 16 Aralık 2006 tarihli dördünce ses kaydının sanık ve tanık İlker Çınar’ın Malatya’ya gelerek yaptığı görüşme esnasında kayıt altına alındığı belirtildi. Bu ses kaydı ile ilgili olarak sanık Haydar Yeşil, kayıtlardaki seslerin kime ait olduğunu söyleyerek, “İlker Çınar ile yaptığımız görüşmede getirdiği bilgi ve belgeleri izah ediyor” dedi.

Sanık Mehmet Ülger ise ses kaydı çözümünde İlker yazılacak yerlere “Ülger Abi” olarak yazıldığını söyleyerek, ses çözümüne itiraz etti. Duruşmada 16 Aralık 2006 tarihli 6. ses kaydında ise İlker Çınar’ın getirdiği belge ve bilgilerin öğrenilmeye çalışıldığı toplantıda yapıldığı belirtildi. Mahkeme duruşmayı yarına erteledi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız