SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Taş Ocağı Taşınmalı..'

A- A+ PAYLAŞ

Dünya Su Günü dolayısıyla açıklama yapan TEMA Vakfı temsilcisi, Malatya şehir içmesuyunun sağlandığı kaptaj bölgesindeki taşocağının işletmecisini, buradaki faaliyetini durdurarak bir başka bölgeye nakletmesini istedi.

TEMA Vakfı Malatya Temsilcisi İzzet Berktaş konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:

"Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 1992 yılında Rio de Janerio'da düzenlenen BM Çevre ve Kalkınma Konferansı'nda dünyada suyun giderek artan öneminden dolayı her yıl 22 Mart gününün “Dünya Su Günü” olarak kutlanmasına karar verdi. 1993 yılından bu yana her yıl farklı konularda kutlanan Dünya Su Günü’nün 2011 yılı mesajı “Şehir ve Su: Kentleşmenin Sorunları ve Çözüm Önerileri”, odak noktası da hızlı kentsel nüfus artışı, sanayileşme ve iklim değişikliği, çatışma ve kentsel su sistemleri, doğal afetlerin yol açtığı belirsizlikler olarak saptandı.

Dünya Yüzeyindeki Suların Sadece % 1.76’sı İnsan Kullanımı İçin Elverişli Dünya yüzeyindeki suların % 96,5’i denizlerde, % 3,5’i ise karalardadır. Bu rakamlardan da anlaşılacağı üzere dünya yüzeyindeki suların ancak % 3,5’i insan kullanımına uygun tatlı sulardır. % 3,5’lik tatlı su miktarının % 1.74’ü karasal buzullarda katı halde bağlanmış durumdadır. Bu rakamlardan da anlaşılacağı üzere dünya yüzeyindeki suların sadece % 1.76’sı insan kullanımına elverişlidir.

Türkiye’de suyun % 75’i Tarımda Kullanılıyor
Ekolojik yaşamın devam etmesi suya bağlıdır. Bu nedenle yerüstü ve yeraltı suyumuzun, ‘ticari mal’ değil, ‘doğal varlık’ olduğu herkesçe bilinmelidir. Kuraklığın her geçen gün etkilerini arttırdığı bir coğrafyada bulunan ülkemiz, ‘Su Varlığını Koruma ve Yönetme’ politikalarını acilen belirlemeli ve geleceğini garanti altına almalıdır.

Kişi başına yılda düşen 1.430 m3 su ile su azlığı yaşayan bir ülke olan Türkiye’de suyun % 75’i tarımda, % 11’i endüstride ve % 14’ü ise evlerde kullanılmaktadır. Bu nedenle suyun kullanımı ile ilgili öncelikli tedbirler tarımsal faaliyet kapsamında alınmalıdır. Toprak koruma ve tarla içi geliştirme, toplulaştırma hizmetleriyle, tarımsal sulama hizmetlerinin gereğince yürütülmesi için, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bünyesinde uzman Genel Müdürlük kurulmalıdır. Suyu tasarruflu kullanmayı gözeten denetimli sulama ve modern sulama yöntemleri ülke genelinde yaygınlaştırılmalıdır.

TEMA Vakfı Su Kanunu Taslağı Hazırladı
TEMA Vakfı, Su Kanunu’nun çıkarılmasının, ülkemizin su varlığının korunması ve doğru yönetilmesinde büyük adım olacağına inanmaktadır. Bu nedenle daha önce TEMA Vakfı Bilim Kurulu tarafından hazırlanan ve 1998 yılında yasalaşan 4342 Sayılı Mera Kanunu ile 2005 yılında yasalaşan 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu’ndaki tecrübeleri ışığında Su Kanunu Taslağı hazırlandı.

Kanun tasarısında; su varlığımızın miktar ve kalitesinin korunmasının, doğru ve ekonomik kullanımının ve bütüncül havza yönetimi anlayışıyla yönetiminin devlet sorumluluğunda olması gerektiği belirtilmektedir.

Ayrıca, “su hasadı”, su depolama düzeylerinin artırılması ve yüzey buharlaşmasının azaltılmasına yönelik yöntem ve tekniklerle su varlıklarının geliştirilmesi anlayışı da bir kamu sorumluluğu olarak tanımlanmaktadır.

Daha önce Meralarımızı ve Topraklarımızı yasasına kavuşturan TEMA Vakfı, Dünya Su Günü’nde ülkemizin konusunda uzman bilim insanları ve hukukçular tarafından hazırlanan Su Kanunu Taslağı’ndan yararlanılarak çerçeve nitelikli bir Su Kanunu çıkarılması konusunda çağrı yapmaktadır.

Kaptaj Bölgesindeki Taşocağı İşletmesini Faaliyetlerini Durdurmaya ve Bölgeden Taşınmaya Çağırıyoruz.
Bültenimizin başında da belirtildiği üzere; Dünya Su Günü 2011 yılı mesajı “Şehir ve Su: Kentleşmenin Sorunları ve Çözüm Önerileri olarak saptanmıştır. Bu bağlamda Şehir içme suyu (Kaptaj) “Koruma Sahası” içinde kırmataş üretimi amaçlı faaliyetini sürdürmekte olan maden işletmesine bir çağırı yapıyoruz. Maden (taş) üretim amaçlı yaptığınız patlatmalar nedeniyle şehir içme suyu kaynağımız ve Çat Barajı Tuneli risk altındadır. Hiçbir maddi kazanç 500.000’i aşkın insanın kullanmakta olduğu içme suyu kaynağının tehlike altında kalması ile kıyaslanamaz. Bu nedenle sizleri ivedilikle faaliyetlerinizi durdurmaya ve bölgeden taşınmaya çağırıyoruz.

Yeşilyurt-Pınarbaşı’nda bulunan ve yaygın adıyla Kaptaj olarak bilinen su kaynağımızın korunmasını sağlamaktan öte bir amaç taşımadığımızı vurgulayarak;

1-Tüm sivil toplum kuruluşlarını bu konuda birlikte hareket etmeye,

2-ilgili kamu idarelerini de söz konusu faaliyetin uygun bir bölgede sürdürülmesi yönünde çözümler geliştirmeye çağırıyoruz."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız