SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Taş Ocağı'ndan SİT Alanına

0
Güncellendi - 2015-12-27 21:40:31
'Taş Ocağı'ndan SİT Alanına
A- A+ PAYLAŞ

Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, 3’ü Hekimhan, 1’i de Akçadağ ilçesinde olmak üzere Malatya’da 4 bölgeyi 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak ilan etti.

Resmi Gazete’nin dünkü (24 Nisan) nüshasında yayımlanan kararlara göre, Hekimhan ilçesine bağlı Yayladamı Köyü’nde iki, Çimenlik Köyü’nde bir ve Akçadağ ilçesinin Kültür Mahallesi Kültür Mevkii’nde ada ve parsel numaraları belirtilen coğrafi bölgeleri, 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları’nı Koruma Yasası’nın 6. Maddesindeki özellikleri göstermesi nedeniyle Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı ilan edildiği duyuruldu. Bu alanlardan Çimenlik Köyü'nde bulunanı da kapsayan bölgeye daha önce "taş ocağı" ruhsatı verilmiş, köylülerin tepki gösterdiği bu durum Yeni Malatya Gazetesi'nin yanı sıra Malatyahaber.com'da 24 Ekim 2013 günü "Arkeolojik Alana Taş Ocağı mı?" başlığıyla yayınlanmıştı.

Çimenlik Kalesi koruma altına alındı

Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak ilan ettiği bir başka alan ise Hekimhan ilçesine Bağlı Çimenlik Köyü’nde bulunan Çimenlik Kalesi olduğu açıklandı. 

Kurulun kararına göre, Çimenlik Kalesi 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları’nı Koruma Yasası’nın 6. Maddesindeki özellikleri göstermesi nedeniyle 1. Derece Sit Alanı ilan edildi. Karar ekinde de Arkeolojik Sit Alanı ilan edilen Çimenlik Kalesi’nin bulunduğu alanın 1/25.000 ölçekli haritada işaretli görseli de yayımlandı. 

Taş ocağı faaliyeti sit alanı dışında yapılacak 

Hekimhan Çimenlik Kalesi’ne ilişkin sözkonusu kararda, ilan edilen sit alanında hiçbir şekilde yapılaşmaya izin verilmeyeceği vurgulanarak şöyle denildi: “Alanda kesinlikle hiçbir yapılaşmaya izin verilmemesine, imar planlarında aynen korunacak sit alanı olarak belirlenmesine, bilimsel amaçlı kazıların dışında hiçbir kazı yapılamayacağına, ancak; resmi ve özel kuruluşlarca zorunlu durumlarda yapılacak alt yapı uygulamaları için müze müdürlüğünün ve varsa kazı başkanının görüşüyle konunun koruma kurulunda değerlendirilmesine, yeni tarımsal alanların açılmamasına, yalnızca sınırlı mevsimlik tarımsal faaliyetlerin devam edebileceğine, koruma kurullarınca uygun görülmesi halinde seracılığa devam edilebileceğine, taş, toprak, kum vb. alınmamasına, kireç, taş, tuğla, mermer, kum, maden vb. ocakların açılmamasına, toprak, curuf, çöp, sanayi atığı ve benzeri malzeme dökülmemesine, taşınmaz kültür varlıklarının mahiyetine tesir etmeyecek şekilde koruma kurulundan izin almak koşuluyla birleştirme (tevhit) ve ayırma (ifraz) yapılabileceğine; hazırlanan sit fişinin onaylanmasına, sit alanına hiçbir şekilde müdahalede bulunulmadan sit alanı dışında kalan bölümlerde taş ocağı faaliyetlerinin yapılabileceğine karar verildi”.

Köylüler tepki göstermişti..

Çimenlik Köyü'nde bulunanı da kapsayan bölgeye daha önce "taş ocağı" ruhsatı verilmiş, köylülerin tepki gösterdiği bu durum Yeni Malatya Gazetesi'nin yanı sıra Malatyahaber.com'da 24 Ekim 2013 günü "Arkeolojik Alana Taş Ocağı mı?" başlığıyla yayınlanmıştı.

Haberde, taş ocağı ruhsatı verilen bölgenin önemli bir kısmının arkeolojik alan olduğunu belirten Çimenlik köylülerinin “Bölgeyi yöresel anlamda kale olarak nitelendiriyoruz. Bu alanda oyularak yapılmış basamaklar var. Su yatağında oluşturulan oyuklar, yani kuyular var. Çıplak gözle bile buranın eski bir yaşam merkezi olduğu görülüyor.  Kale olarak bildiğimiz noktanın zirvesinde bir oda büyüklüğünde kaya içine oyulmuş bir havuz var. Bölgenin mutlaka arkeolojik olarak incelenmesi gerekiyor” dedileri belirtilmişti.

Yayladamı Tümülüslerine arkeolojik koruma

Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak ilan ettiği iki bölge Hekimhan’ın Yayladamı Köyü sınırları içinde bulunuyor. Bu bölgelerden ikisi Yayladamı Köyü 8 pafta 525 Parsel ve 9 Pafta 2032 Parsel üzerinde bulunan Yayladamı 1 Tümülüsü ve Yayladamı 2 Tümülüsü’nün yerleştiği bölgeyi kapsıyor. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun 05.11.1999 tarih ve 658 sayılı ilke kararı doğrultusunda bu alanda, kesinlikle hiçbir yapılaşmaya izin verilmemesine, imar planlarında aynen korunacak sit alanı olarak belirlenmesine, bilimsel amaçlı kazıların dışında hiçbir kazı yapılamayacağına ve kaçak kazı çukurlarının Malatya Müze Müdürlüğü uzmanları denetiminde kapatılmasına, hazırlanan sit fişinin onaylanmasına karar verildi.  

Akçadağ’da ‘Mozaikli Alan’ Sit alanı ilan edildi

Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun Malatya’daki arkeolojik alanlarla ilgili Resmi Gazete’de yayımlanan bir diğer kararı ise Akçadağ ilçesindeki Kültür Mahallesi Kültür Mevkii’nde bulunan ‘Mozaikli Alan’la ilgili olarak yayımlandı. 

Sözkonusu karara göre, Akçadağ Kültür Mahallesi Kültür Mevkii’nde bulunan, tapunun 84 Ada, 12, 18 ve 30 parsellerinde kayıtlı taşınmazlarda yer alan ‘Mozaikli Alan’ 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları’nı Koruma Yasası’nın 6. Maddesindeki özellikleri göstermesi nedeniyle 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı ilan edildi. Arkeolojik Sit alanının sınırının ise, Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü uzmanları ve Malatya Müze Müdürlüğü uzmanlarının yerinde yapacakları inceleme sonrasında belirleneceği belirtildi. 

HABER: Güler HAZAR, yenimalatya.com.tr- malatyahaber.com

FOTO: Çimenlik Köyü'nde kalenin bulunduğu, daha önce taş ocağı ruhsatı verilen bu alan da 1. Derece SİT alanı oldu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız