SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Tasarruf Ekonomisine Dönülmeli"

A- A+ PAYLAŞ

Tasarruf ekonomisine dönülmesinin gerektiğini söyleyen Malatya Milletvekili ve TBMM Sanayi Ticaret Enerji Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mücahit Fındıklı, işsizlik rakamlarının düşmesini değerlendirdi.

Kriz döneminde işsizliğin yüzde 14'lere çıktığını belirten Fındıklı, " . O dönemde sayın başbakanımız, 'Bu bizi teğet geçecek. En büyük problem işsizlik' deyip, 2009 yılını işsizlikle mücadele yılı ilan etmişti. Bu süratle devam ediyor. Avrupa'da işsizlik oranları yüzde 18'lere, yüzde 20'lere doğru ilerlerken, Türkiye'de işsizlik rakamı yüzde 9.47e düştü. Yani yüzde 14'lerden 3 yıl kısa gibi bir sürede yüzde 9 gibi bir rakama düşürdük. Genellikle şu hep tartışılıyordu, 'Evet Türkiye büyüyor, ama işsizlik azalmıyor.', 'Evet Türkiye büyüyor, ara malı ithalatı ile büyüyor, dolayısıyla bu üretimin işsizliğe bir faydası yok' diye söyleniyordu. Ama gördük ki, istikrarlı takip sonucunda işsizlik oranlarında da ciddi anlamda bir düşüş sağladı. Malatya açısında da baktığımız, önümüzdeki günlerde yeni projelerimizin hayata geçmesi ile birlikte, 2. Organize Sanayi Bölgesi'ndeki yeni tesislerin faaliyete geçmesi ile Malatya'da da işsizlik oranında önemli bir düşüş sağlanacak" dedi.

Belki dünyayı etkileyecek bir krizle tekrar karşı karşıya kalınabilir diyen Fındıklı , "Merkez Bankası ve bakanlarımız, sayın başbakanımızın talimatı ile hepimiz bu yeni krize o kadar çok hazırlıklıyız ki, gerçektende bizi bu sefer teğet bile geçmeyecek. Bu noktada herkes cesur olsun. Ama hepimizin şunu da iyi bilmesi lazım, israf ekonomisinden, tasarruf ekonomisine dönmemiz lazım. Bu birey anlamında da böyle, şirket anlamında da böyle, devlet anlamında da böyle. Gelirimiz geldiği zaman mutlaka tasarruf yapmalıyız, gelirimiz kesildiği zaman tasarruflarımızı harcamalıyız. Uzun vadeli çok lüzumsuz borçlar, üzerinize yıkılacak rutubetli kerpiç duvarlar gibidir. İleriye dönük aşırı borçlardan uzak durulmalı. Gelirden de tasarruf edilmeli. Yeni HES ve rüzgar santrallerinin de devreye girmesiyle birlikte, ihracatta yapacağımız patlama ile cari açıkta ta önemli bir gelişme yaşanacak" dedi. Fındıklı, Türkiye'nin yakaladığı siyasi istikrar ile birlikte önüne çıkabilecek sıkıntıları çok rahatlıkla aşabileceğini ifade etti.

TÜFENKÇİ, " EN DÜŞÜK İŞSİZLİK RAKAMLARINA ULAŞTIK"

İşsizlik oranının yüzde 5'ler gibi kabul edilebilir bir seviyeye çekilebileceğini kaydeden AKP Malatya İl Başkanı Bülent Tüfenkçi, konuyla ilgili değerlendirmeler yaptı.

Bütün dünya ekonomilerinin çalkantılarla boğuştuğunu söyleyen Tüfenkçi, " Türkiye'de hükümetin yerinde ve zamanında aldığı tedbirlerle ekonominin hızla iyileşmesi ve kendisine güvenin olması neticesinde son açıklamalarla Türkiye son yılların en düşük işsizlik rakamlarına ulaştı. Bu Türkiye'nin artık kriz öncesi işsizlik rakamlarına ulaştığını göstermektedir.Hükümetimizin teşvikleri arttırması neticesinde işsizliğin hızla düştüğünü görüyoruz. Bunun mevsimsel etkisini olabileceğini söyleyenler var. Özellikle istikrarlı bir şekilde büyümenin sürmesi ve işsizliğin düşmesi, bu işsizlik oranlarının önümüzdeki aylarda da düşeceğini devam edeceğini göstermektedir. Büyüme oranlarını yüzde 6 ve 7'lerde tutabilirsek, ilerideki 5 veya 7 yıl içerisinde yüzde 5'ler gibi kabul edilebilir bir seviyeye de çekebileceğimize de inanıyorum. Hedefimiz bu. Bu oranı 2023 hedefine koymuştuk. Ama, inşallah 2023'e varmadan bizler yüzde 5 oranını yakalamış olacağız. Önemli olan zamanında ve yerinde tedbirleri alarak üretimi arttırmaktır" diye konuştu.

 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız