SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Tasarruf Önerileri

0
Güncellendi - 2015-12-28 01:19:40
Tasarruf Önerileri
A- A+ PAYLAŞ

İnsan yaşamında önemli bir yeri olan enerjinin bilinçsiz kullanılması halinde aile bütçesi ile ülke ekonomisine büyük zararlar verdiği belirtilerek, insanların enerjiyi tasarruflu kullanmaları gerektiği belirtildi.

Enerji Tasarrufu Haftası dolayısıyla Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak enerji üretimine yapılan katkı ve tasarruflarla ilgili bilgiler verildi.

Başlıca enerji kaynaklarının, elektrik, su, güneş, kömür, doğalgaz ve petrol olduğu belirtilen açıklamada, elektrik enerjisinin ülkemizde üretildiği, güneş ışığı ve sulardan doğal enerji olarak yararlanıldığı, kömür rezervlerinin giderek azalmasından dolayı dışarıdan ithal edilmeye başlandığı, petrol ve doğalgazın ise tamamına yakınının yurt dışından temin edildiği belirtilerek, bunun da ülke ekonomisine ağır bir yük getirdiği kaydedildi. Alile bütçesi ve ülke ekonomisinin düzelmesi için enerjinin tasarruflu kullanılması gerektiği ifade edilen açıklamada şu görüşlere yer verildi:

Bilimsel verilere göre ülkemiz, küresel ısınmanın etkilerini en önce ve en şiddetli şekilde yaşayacak ülkelerin başında gelmektedir. 2014 yılı içerisinde açıklanan Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli Raporu (IPCC), küresel ısınmanın son 50 yılda % 90 oranında insan eliyle arttığını ve önlem alınmazsa süreceğini resmen ilan etmiştir. Rapora göre, sera gazlarından biri olan karbondioksitin küresel düzeydeki artışı büyük ölçüde fosil yakıt (petrol, petrol türevleri, doğalgaz ve kömür) kullanımından ve tarımsal faaliyetlerden kaynaklanmaktadır. 

Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak, yakında şehir içi ulaşımda kullanacağımız Trambüs ile fosil yakıtlara göre % 75 daha az yakıt kullanarak, hem enerji tasarrufu yapılacak hem de petrol türevi yakıt kullanımı azaltılarak sera gazı salınımı asgari düzeyde tutulmuş olacaktır. 

Ayrıca katı atık sahamızda üretilen günlük 2,2 megavatlık elektrik enerjisi ile ülke ekonomisine önemli katkıda bulunulmaktadır. Güneş panellerinden elektrik enerjisi elde etmek için çalışmalar devam etmekte olup, yakında bu alanda da elektrik enerjisi üretimine başlanacaktır. 

Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı tarafından Malatya genelinde enerjinin tasarruflu kullanılarak aile bütçesi ve ülke ekonomisine kazanımlar elde edebilmesi amacıyla yoğun bir şekilde çalışmalar yapılmaktadır.

Çevreye zarar verilmemesi için de çalışmalar yapan Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, atık pil toplanmasında 2013 yılında Türkiye 1.si, 2014 yılında da Türkiye 5.si olmuştur.

2014 yılında ayrıca 60.000 ton bitkisel atık yağı toplanmıştır. 1 adet atık pilin 4 m3  toprağı kullanılamaz hale getirdiği ve 1 lt bitkisel atık yağın 1 milyon lt suyu kirlettiği düşünüldüğünde yapılan çalışmaların önemi daha iyi görülmektedir. 

Tasarruf evde başlar 

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak, aile bütçesine ve ülke ekonomisine katkı sunmak için yapılacak olan enerji tasarrufu evlerde başlıyor. Evlerde yapılacak olan küçük ve basit uygulamalar sayesinde, önemli kazanımlar elde edebiliriz:

•Saniyede 1 damla su akıtan bir musluk günde 500 litre su kaybına neden olur.

•Çamaşır ve Bulaşık makineleri tam dolmadan çalıştırılmamalıdır.

•Beyaz eşya alırken A sınıfı enerjililer tercih edilmeli. (A sınıf ile klasik ürünler arasında %60 oranında enerji tüketimi fark eder)

•Tasarruflu ampullerle yüzde 80’e varan tasarruf sağlanabilir.

•Kullanılmayan zamanlarda şarj aleti, TV, bilgisayar ve radyo gibi elektrik aletleri prize takılı bırakılmamalı. Takılı bırakılan aletler, elektrik çekmeye devam eder. 

•Kış mevsiminde ortam sıcaklığındaki 1 derecelik azaltma ile yakıt tüketiminde % 5-7 oranında tasarruf sağlanabilir.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız