SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Taşeronluk İşçi Aleyhine'

A- A+ PAYLAŞ

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Malatya Temsilciliği tarafından İlkbahar ve Yaz Dönemi Meslek İçi Eğitim seminerinin ikincisi Oda toplantı salonunda yapıldı.

Konuşmacı olarak İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kadriye Bakırcı’nın katıldığı seminere belediye Başkan yardımcısı Abuzer Kabakaş, İMO İl temsilcisi Bedri Özten, serbest ve kamu sektöründe çalışan çok sayıda İnşaat mühendisleri katıldı.

İnşaat Mühendisleri Odası'nın salonunda gerçekleşen ve “İş Hukuku- İşyerinde İş Sağlığı ve İş Güvenliği” konulu seminerde konuşan Doç. Dr. Bakırcı; " İş hukuku, Zayıfı koruma yani işçileri koruma anlayışıyla ortaya çıkan evrensel hukuktur. Dünyanın neresinden olursa olsun, iş hukukunun amacı anlatılırken, 'iş hukukunun amacı, işçinin korunması içindir' diye anlatılır. Bu evrensel bir ilkedir. Çünkü işverene bağımlı olarak çalışan hem kişisel hem de ekonomik olarak bağımlı çalışan işçidir ve korunmaya muhtaçtır. Bunun anlamı şu demek değildir, her işçi her konuda zayıftır ve her işveren de her konuda güçlüdür. Çünkü Türkiye gibi ülkelerde küçük ölçekli, orta ölçekli işletmeler daha yaygındır. O nedenle işverende aslında zayıftır. Her iki kesim de hakları konusunda yeterli bilgiye sahip değildir.

İşçi- işveren ve alt işveren tanımlamasını yaparak devam etti ve son dönemlerde maliyetleri aşağı çekmek için bulunan yöntemlerden biri olan alt işveren (taşeron) konusunda “İşverenin işçi maliyetlerini aşağı çekmek için kullandığı yöntemlerden biri olan alt işveren yani taşeronluk sisteminde işçi kesiminin sosyal haklar başta olmak üzere bir çok hak kaybı olmaktadır.” dedi.

Seminer,İş ve işçi güvenliği konularının anlatımı ve karşılıklı soru- yanıt bölümü ile sonra erdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız