SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Taviz Verilmemeli..'

A- A+ PAYLAŞ

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Ergün, "Yaşanabilir bir kent için otomobil kente uydurulmalıdır. Bunun için en önemli koşul, başta toplu taşıma kullanımı arttırılmalıdır. Küçük kentlerde ise, iyi bir otobüs sisteminin kurulması gereklidir" dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası Malatya Temsilciliği tarafından "Kent İçi Ulaşım ve Trafik Kursu" konulu eğitim toplantısı düzenlendi. İnşaat Mühendisleri Odası Malatya Temsilciliği toplantı salonunda başlayan eğitim toplantısına Vali Halil İbrahim Daşöz de katıldı.

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Ergün, verdiği seminerde, ulaştırma problemlerinin ülkemizin her büyük kentinde gözlendiğini söyledi.

Ergün, "Ülkemizdeki genel bütçenin yüzde 30'u, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bütçesinin yaklaşık yüzde 60'ı ulaştırma yatırımıdır. Ulaştırma insanların doğrudan yaşadığı bir problemdir. Çözülmesi zor ve bilimsel yaklaşımlar gerektirir. Ulaştırma ancak mühendisler tarafından veya Ulaştırma Mühendisleri yönetiminde çözülmelidir. Ulaştırma Mühendisliği, inşaat mühendisliğinin bir alt branşıdır. Planlama eksikliğinin olumsuz sonuçları başta İstanbul olmak üzere bütün Türkiye'nin her şehrinde yaşanmaktadır. Bugüne kadar ülkemizde kavşaklar tek tek, tıkanan yollar ayrı ayrı, otopark gereksinmesi bölge bölge ele alınıp çözümlenmeye çalışılmıştır Halbuki bir kentte arka arkaya gelen kavşakların, kesişen yolların, yan yana bulunan iki yerleşim alanının bir birinden etkilenmemesi olanaksızdır" diye konuştu.

Ulaştırma problemlerinin çözümü konusuna da bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Ergün, şunları söyledi:

"Planlı bir kentleşme, planlı ulaşım sistemi ve alt yapısının oluşturulması, gerçek gereksinimin belirlenmesi. Kentler insan içindir. Kentsel yaşamda ana hedef, insanların hareket özgürlüğünü sağlamak ve kentsel etkinliklere erişmelerini kolaylaştırmaktır. Bu nedenle kentlerde ulaştırma çözümleri taşıtların değil, insanların hareketliliğini esas almalıdır. Otomobil ve kent bir birine uymayan mekan profillerine sahiptir. Kent-otomobil sarmalını çözmenin yolu, artan otomobil sayısı karşısında daha fazla yol, daha çok katlı kavşak ve daha hızlı kent geçişleri yapmak kentleri otomobillere uydurmaya çalışmak değildir. Yaşanabilir bir kent için otomobil kente uydurulmalıdır. Bunun için en önemli koşul, başta toplu taşıma kullanımı arttırılmalıdır. Küçük kentlerde ise, iyi bir otobüs sisteminin kurulması gereklidir. Toplu taşıma kullanımı arttırılırken, otomobile ayrılmış kent mekanları planlı biçimde azaltılmalıdır."

Ulaştırma planlarını kısa, orta ve uzun vadeli şekilde yapılması gerektiğini anlatan Ergün, "Ulaştırma planlının amaçlar, kentin gelişme planıyla uyumlu ve çevreye olumsuz etkileri en aza indirilmiş, çağdaş bir ulaştırma sistemini aşamalı olarak uygulamaya sokmak. Toplu taşıma sisteminin erişilebilirliğini ve hizmet düzeyini yükselterek, toplam yolculuklar içindeki payını artırmak ve bu artışın zaman içinde süreklilik göstermesini sağlamaktır. Ulaştırma ana planının stratejisi; kalkınma planlarına, ülke ölçeğindeki ulaşım planlarına, bölgesel ulaşım planlarına ve seçilen ulaşım türlerinin taşıt ve alt yapı standartlarına, ulusal standartlara uymalıdır" şeklinde konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Murat Ergün, ulaştırma ana planında kesinlikle bulunması gereken temel konuları ise şu şekilde aktardı:

"Arazi kullanım planlarının ve gelişmesinin denetimi, İmar planına uyulması, kent içi trafik yönetim ve denetimi tesisleri, mevcut yol alt yapısının etkili bir şekilde kullanımının sağlanması veya yeni yolların yapımı ve yeni raylı ulaşım sistemleri yatırımı, var olanların geliştirilmesidir."

Ulaşım uygulamasındaki problemleri de anlatan Ergün, "Alınan kararlar bilim, teknik ve ulaştırma ilkelerine uygun olmalı. Sivil toplum kuruluşlarının da görüşleri alınarak, uygulamalara katılım sağlanmalı. İl Trafik Komisyonu kararlarına itirazın önlenebilmesi için yapılan düzenlemelerin bilimsel ve teknik raporlarla desteklenmesi gerekmektedir. Ulaştırma yatırımları tasarımı ulaştırma mühendisleri tarafından tasarlanıp, üniversiteler tarafından denetlenmeli, aksi durumda yapılan yatırımların yeniden düzenlenmesi çok zordur. İlk anda tepkiler olabilir, uygulamanın yerleşmesi ve benimsenmesi için zaman gerekir. Yapılan çözümler, değişik alternatifler ile desteklenmeli. Taviz verilmeden uygulamaların yapılması gerekir" diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız