SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Taviz Vermeden Uyguluyoruz"

A- A+ PAYLAŞ
Basın temsilcileriyle biraraya gelen Vali Ulvi Saran, çeşitli konularda bilgi verdi, soruları yanıtladı.
 
Vali Saran, Malatya’da kurulan Hidro Elektrik Santralleri’ne (HES) ilişkin izledikleri politika hakkında da bilgi verdi. Malatya’da HES’ler konusunda Türkiye’ye model olacak örnek bir uygulama gerçekleştirdiklerini ifade eden Vali Saran ‘Biz Malatya’da HES’lerle ilgili olarak yaptığımız düzenleme ile kurulacak tesisin mevcut suyun yüzde 35’ini doğada yaşamını sürdüren canlılara bırakması geri kalan kısmını da kullanması yönünde bir karar aldık. Bu uygulama 81 il içerisinde sadece Malatya’da olan bir uygulama. Bu uygulamayı Malatya’daki tüm santraller için taviz vermeden uyguluyoruz. Bu işler para kazanma isteği ve hırsı ile olmaz. Bu işler ölçümlere dayalı olarak yapılıyor’ diye konuştu. 
 
Türkiye’nin su fakiri bir ülke olduğuna vurgu yapan Vali Ulvi Saran, gelecekte yeni nesillere yaşanabilir bir çevre bırakmak için enerji sorunlarının çözümü yolunda suyun kullanılması ile birlikte su kaynaklarının korunmasına önem verdiklerini kaydetti. 
 
Saran daha sonra Türkiye ve Malatya’daki HES uygulamaları konusunda şöyle konuştu: ‘Türkiye’nin bir gerçeği. Türkiye’de enerji açığı var. Yakın bire gelecekle enerji dar boğazı yaşanmaması için tüm enerji üretim kaynaklarının kullanılmasın yönelik çalışmalar başladı. Bunlardan biri de su. Türkiye su fakiri bir ülke. Su kaynakları çok zengin değil. Küresel ısınma ile birlikte değişimler oluyor. Sularımız genellikle dar vadilerde akıyor. Yüksek debide akan sularımız yok. Bu dar yerlerde akan nehirler aynı zamanda bulundukları bölgedeki yaşamın da kaynağı. Malatya’da dar bölümlerde akan nerede su varsa, o bölgede yeşillik ve bir yaşam kaynağı var. Biyolojik anlamda yaşayan canlılar. Bu nedenle bu canlıları korumalıyız ama bir yandan da Türkiye’nin enerji açığını kapatmak üzere, her su kaynağında enerji üretilmesi yönünde bir politika var. Biz bu ikisini birbiri ile çelişmeyecek şekilde uygulamamız lazım. Bunu yolu ise, bu su kaynaklarında enerji üretilmesini sağlayacağız ama bir yandan da bölgede yaşayan canlıları ve çevreyi koruyacağız. Bu nedenle sorumlu ve duyarlı davranmamız lazım. Su kaynağı üzerinde enerji üretimine izin verirken, o su kaynağından gelen su ile yaşamını idame ettiren, onunla yaşayan canlıların yaşayacağı kadar su bırakıp diğerini enerji için kullanma yoluna gitmeliyiz’.
 
Malatya Valisi’nin kahvaltılı medya buluşmasında Malatya gündemindeki diğer konularda yaptığı açıklamalar ve çeşitli sorulara verdiği cevaplar ise ana başlıkları ile şöyle: 
 
ÖZEL İDARE GENEL SEKRETERİNİN ATANMASI SÜRECİ
Bu konuda süreç devam ediyor. Tabi bir ilde siyasetçilerin birbirleriyle uyum içerisinde çalışması gerekir. Mutlaka yasanın öngördüğü bir düzenleme vardır ama bunu harfiyyen uygulamak doğru değil. Özel İdare Genel Sekreterliği doğrudan teknik bir kadro değil. İl Genel Meclisi ve üyeleri ile birlikte çalışan bir pozisyon. Dolayısıyla bunu doğrudan bir atama olayı olarak görmememiz lazım. Tabi bu konuda siyasi temsilcilerimizle mutabakat halinde olmamız lazım. Bunun da değerlendirme süreci devam ediyor. 
 
ARAPGİR HES KONUSU
Şunu unutmayalım. Suyu kullanarak enerji üreteceğiz, bu kaçınılmaz. Bu bir gerçek.  Ölçülere riayet etmek kaydıyla. Doğal çevre ve ekosistem de bizim kaçınılmaz gerçeğimiz. Bizim bu tutumumuz Türkiye’ye örnek oluyor. Çoğu ilde de uygulanmaya başlandı. Bu anlamda Kozluk Çayı’nın ayrı bire önemi var. Orada bir de doğal yapı özelliği var. Biz oranın tabiat varlığı olduğunu dikkate alarak, kaybolmaması adına sit alanı yaptık. Ancak istediğimiz bir düzeyde bir belirleme olmadı 3. derece sit alanı olarak belirlendi. Bize göre 1 veya 2. derece sit alanı olması gerekiyordu. O da bir tedbirdir. Bir yerde bakılır, getirisi nedir, götürüsü nedir. Bölgede o tesisin kurulması daha fazla yarar getirecekse o tercih edilir, ama götürüsü çok ise zarar veriyorsa da yapılmaması tercih edilir bence. Kozluk Çayı’na ruhsat verilmiş. Tabiî ki bu ruhsatlar Ankara’dan veriliyor. Ama bunu arkasından da ÇED süreci başlıyor. Bu sürecinde aşılması gerekiyor. O süreci aşmadan, yüzde 35 su kaynağını bırakmadan biliyorsunuz biz müsaade etmiyoruz. En dengeli en koruyucu il Malatya. Bazı yerle için geç olacak ama ileride güzel olacaktır. Oradaki doğal varlık yok edilecekse vazgeçilmelidir. Doğaya zarar vereceği bilinen bazı HES’lerin yeraltından geçmesi gerekiyor ama yatırımcılar buna yanaşmıyorlar. İlçelerde kurulacak olan HES’lerle ilgili gerekli ağırlığımızı koyuyoruz adım adım takip ediyoruz. Kimsenin şüphesi olmasın. 
 
AKÇADAĞ ÖĞRETMEN OKULU’NUN ÇÜRÜK BİNASI
Bu okul ile ilgili rapor çıkmak üzere. Türkiye genelinde her şey iyidir, dört dörtlük deme şansımız yok. Yapılarımızın durumu ortada 1990 yılından önce yapılan yapılar bir defa deprem yönetmeliği çok yaygınlaşmadığı için durumları malum. Şu anda okullarımızın incelemelerini denetlemelerini yapıyoruz. Elimizden geldiği şekilde denetimlerimiz ve onarım çalışmalarımız devam ediyor.
 
ZENNE FİLMİNİN FESTİVALE KATILMASININ ENGELLENDİĞİ İDDİASI 
Her yarışma organizasyonunun bir takım kuralları var. Bu kurallar başlangıçta belirlenir ve herkes bu kurallara uymak zorundadır. Organizasyon kurallarına göre Eser İşletme Belgesi’ni her yarışmacının getirmesi isteniyordu. Ama 2 film getiremedi. Bu nedenle katılmaları mümkün değil. O süre zarfında belirlenmiş olabilirler ama belirtilen süre içerisinde istenilen belgeleri getirmeleri gerekmektedir. 
 
VİLAYET PARKI’NIN TAHLİYESİ VE YIKILMASI
Tüm illerde hükümet binalarını bir ön bahçesi bir de arka bahçesi olur. Arka bahçelerinin restoran gibi kullanılacak diye bir madde yok. Sözleşmesi sona erdiği anda başka birine işletme anlamında verilmeyecek. Bu bahçe genele hitap eden bir bahçe değil. Ticari işletmeye dönmüş ve biz kimseye artık burayı ticari faaliyet anlamında kimseye vermeyeceğiz. 4 tarafından girilebilen ve ortasından geçilebilen bir yer haline gelecek. Orası tescilli bir yapı değeri kazandığı için doğru değil. Peyzaj projesi hazırladık ve oradaki tarihi yapıya uygun bir şekilde düzenlenecek. Ağaçlar korunacak. Ancak yol biraz genişletilecek. Çünkü bu kaçınılmaz. 
 
5 AYDIR TEK ÇİVİ ÇAKILMAYAN ‘SÖZDE’ NURETTİN UĞUR LİSESİ
Orası bizim mülkümüz. Tapusu bizim, halkın, sizlerin. Çevredeki vatandaşların okul ihtiyaçları var. Uzun süredir orada devam eden bir ağaç bedeli davası vardı. Biz ağaçların değer tespitini yaptık. Ve ağaçları kestik. Mahkeme süreci devam etsin. Okulun temeli atıldığına göre, başlangıcı yapıldığına göre gerisi gelecektir, devam edecektir. Telaşa gerek yok. O kişinin niyeti bu. 
 
AFET KURUMUNUN DEPREME DAYANIKSIZ BİNASI 
İl Afet Kurumu’nun binası geçici bir bina. Tekel depolarının bulunduğu yerde onlara bir yer tahsis edildi. Yakın zamanda yeni yerlerine geçecekler. Yasal ölçülerde belirlenen bir ödenek koyduk. 2011 yılında bir ödenek sıkıntısı oldu ama 2012 yılında ödenek konusunda bu sıkıntı giderilecek. 
 
VAN DEPREMİ MAĞDURLARINA YARDIM
Şu anda bir araştırma yapıyoruz. Depremde zarar gören 100 kişiyi tespit ederek buradaki fabrikalara yerleştirmeyi düşünüyoruz. Hedefimiz 100 aile 6 ay boyunca kira yardımı desteğinde bulunulacak ve belediye tarafından kumanya dağıtılacak. Malatya halkı her zaman yardımseverdir.
 
KONFEKSİYON-İŞSİZLİK
Malatya’da işsizlik anlamında bir azalma başladı. Oranlarda ciddi bir azalma var. Mevcut belirlenen işlerde çalışmak isteyen insanlara göre iş var. Ancak insanlar rahat iş arıyorlar. Organize sanayi bölgelerini gezin, konfeksiyon sektöründeki işletmeler işçi arıyorlar. Bunun sebebi, Tekel depolarını devraldık ve bunların bir kısmını tesislerini söküp getirmeleri kaydıyla düşük bir fiyata tahsis ediyoruz. Orada güzel işletmeler kuruldu bu insanlar işçi arıyorlar. Yakın bir gelecekte konfeksiyon işçisi bulunmayacak. Önemli olan sunulan işlerin işsizler tarafından beğenilmesi. Bu sektörde 4 bin yeni işçi oluşmasını bekliyoruz gelecekte. 17. İŞGEM Malatya’da açılıyor. Bakanlar Kurulu kararı çıktı. Bu anlamda Malatya’da ciddi gelişmeler var. Bu da büyük bir gelişme sağlayacaktır.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız