SON DAKİKA
SON DEPREMLER

TBMM Kürsüsünde Kapıştılar

0
Güncellendi - 2015-12-27 13:57:18
TBMM Kürsüsünde Kapıştılar
A- A+ PAYLAŞ

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi ve CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba,  Malatya’da kapatılması planlanan belde belediyeleri ile ilgili bir konuşma yaptı. Ağbaba, Meclis kürsüsünde belde belediyelerinin yetkilerinin valiliklere devredildiği İçişleri Bakanlığı genelgesini yırttı. Daha sonra sözalan AKP Milletvekili Öznur Çalık da, Malatya'nın büyükşehir olmasına karşı çıktığını öne sürdüğü Ağbaba'yı, Malatyalılara şikayet etti.
 
FİTİLİ ATEŞLEDİ..
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada şunları söyledi:
 
"Malatya’nın büyükşehir olmasıyla ilgili söz almış bulunuyorum. 
 
Değerli arkadaşlar, Malatya’nın büyükşehire aday olması sorunlu oldu, şahsım ve pek çok kıymetli hemşehrim Malatya’nın büyükşehir olabilmesi için çok çaba harcadık. Geç oldu, güç oldu ama sonunda büyükşehir olacak iller listesine Malatya da girdi. Rahat bir nefes alacaktık ki hevesimiz kursağımızda kaldı. AKP bir elinde büyükşehir, bir elinde cezalarla Malatyalıya göz kırpmaya başladı. “Sizi büyükşehir yaparız ama beldelerinizi kapatırız.” “Sizi büyükşehir yaparız ama 150 kilometre uzaklıktaki köyleri bile büyükşehir sınırları içine alırız.” Sözün kısası Malatya’ya “Kırk katır mı kırk satır mı?” sorusu soruluyor. Biliniz ki, bu yasayla, büyükşehir değil büyük köy çıkar. AKP’nin yeni çorba yasasına göre, Türkiye genelinde 1654 belde belediyesi kapatılacakmış, bu belediyelerden 39 tanesi de Malatya’ya ait. Akıllara ziyan bu kararın nedeni ise bilinmiyor. Belediye başkanlarına, belde halkına, meclise sormadan böyle karar alınması kabul edilemez. Alınsa da bu karar meşru olmaz, halka hizmet ulaşmaz. Malatya merkezden 150 kilometre uzaklıktaki bir köye gitmek için harcanacak zamanı ve parayı düşünürseniz kârlı bir iş yapılmadığını görürsünüz. 
 
HALKIN OYLARINA TECAVÜZ EDİLMİŞTİR
Değerli arkadaşlar, geçtiğimiz günlerde bir genelge yayınlandı. Bu genelgede beş yıllığına seçilmiş belediye başkanlarının yetkileri ellerinden alınıyor. 18 Nisan 2009 yılında insanlar sandık başına gitti, sandık başına giderken denildi ki: “Beş yıllığına bir belediye başkanı seçin.” Beş yıllığına belediye başkanı seçildi, insanlar oy kullandı, beş yıllığına belediye meclisi seçildi ama hangi anlayışın ürünü olduğu belli olmayan bir Sayın Bakan bir genelge yayınladı, genelgede diyor ki: “Bundan sonra belediyeler -özetle- hiçbir iş yapamazsınız. Kaymakamdan validen izin almadan hiçbir şey yapamazsınız.” Bu genelgeyle millî iradenin, halkın oylarına tecavüz edilmiştir. Bu genelgeyi tanımak mümkün değildir. Ben Malatya’daki belde belediye başkanlarımız adına bu genelgeyi burada yırtıyorum arkadaşlar, yırtıyorum, buraya da bırakıyorum bunu. 
 
BANAZI HALKI KANDIRILDI
Değerli arkadaşlar, bu yasa geçerse birçok beldemize, birçok ilçemize hizmet götürülmesi mümkün olmayacak. Malatya’da  Arapgir 120 kilometre, Kuluncak 116 kilometre, Doğanyol Gökçe beldesi merkeze 87 kilometre uzaklıkta. Bakın, bir örnek vermek istiyorum, Malatya’da yaşanmış bir örnek: Büyükşehir olmadan önce Konak beldemiz haksızca, yalanla, Konak halkı kandırılarak, Banazı halkı kandırılarak, beldeliği iptal edildi. Şimdi, 5 kilometre mesafedeki Konak halkına hâlâ doğru dürüst hizmet götürülebilmiş değil. Hâlâ çöplerinin toplandığını göremezsiniz, Konak  hâlâ, köy görünümünde. 
 
Bu yasa geçerse tarihi yüzlerce yıla dayanan köyler mahalle olacak, tarihî beldeler yok olacak. Yine bir örnek vermek istiyorum: Hasançelebi beldemiz 1930 yılında Atatürk ve İsmet İnönü’nün imzasıyla nahiye olmuş. Malatya’daki pek çok ilçeden daha uzun bir geçmişe sahip olan Hasançelebi beldesini kaldırmak, bir tarihi de yok etmektir. 
 
KÖYLÜYE YAPILAN HAKSIZLIK
Bu yasa geçerse, arkadaşlar, vergide de çok büyük adaletsizlik olacak. Doğanyol’un Koruntay köyü, Arguvan’ın Göçeruşağı köyü, Arapgir’in Suceyin köyü ne kadar vergi ödüyorsa, Malatya merkezdeki, lüks semtteki insanlar da aynı vergiyi ödeyecek. Değerli arkadaşlar, Malatya’da köy hayatı devam edecek ama şehir vergisini ödeyecek insanlar. Bu haksızlıktır, bu hukuksuzluktur, köylüye yapılan en büyük zulümdür.
 
Bu yasa geçerse artık köylüler hayvancılık yapamayacak, köylüler perişan edilecek. Gerçi bu yasa geçmeden önce de Malatya’daki meralar satılmaya başlandı ve Malatya’da meralardan başka satılacak yer de kalmadı. 
 
KULUNCAK,DOĞANYOL,ARGUVAN VE KALE’YE DOKUNMA
Değerli arkadaşlarım, büyükşehrin sınırları 20-30 kilometrelik bir yarıçapta olmalıdır. Bu yarıçapın dışında kalan belediyelere dokunulmamalıdır. Yani belde belediyeleri asla kapatılmamalıdır. Yerel yönetimler güçlendirilmeli ve desteklenmelidir. Köylerde tarımsal üretimi engelleyecek hiçbir adım atılmamalı, meralar satılmamalıdır. Ayrıca, Malatya’da “kapatılacak” diye ismi geçen hiçbir ilçe de kapatılmamalıdır. Kuluncak, Arguvan, Doğanyol, Kale asla kapatılmamalıdır. 
 
“LAN OĞLUM BAS GİT” DERLER 
Burnunuzun dikine gitmekten vazgeçin, önerilerimizi lütfen ciddiye alın. “Biz yaptık, oldu.” mantığı doğru değildir, bundan derhal vazgeçmelisiniz . Yoksa o beldelerde yaşayan insanlar son günlerin popüler sözünü söylerler, “Lan, oğlum bas git.” derler. Bunu duymamak için bu yasayı bir kez daha gözden geçirmenizi diliyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum."
 
ÇALIK SÖZ ALDI, ŞİKAYET ETTİ..

TBMM Genel Kurul’nda Büyükşehir konusunda konuşarak beldelerin kapanmasına karşı çıkan CHP Malatya Milletvekili veli Ağbaba’nın konuşmasının ardından konuşan AKP Malatya milletvekili Öznur Çalık, “Malatya için büyükşehir olmak artık bir düş değil. AK Parti İktidarı döneminde bir kez daha Malatya’nın büyükşehir olacağını kamuoyuyla paylaşmak isterim. Bilmeyenlerde öğrensin. Emeği olmayan, çabası olmayan ve büyükşehir olmakla ilgili hiçbir mücadelesi olmayan muhalefet milletvekilinin bugün Malatya’nın büyükşehir olmasının rahmetli Özal’la başlayan ve 30 yıllık bir rüyası olduğunu bir kez daha belirtmek istiyorum Ve bu rüyayı gerçekleştirmek AK Parti İktidarına nasip olacak. Malatya’nın büyükşehir olması konusunda yaptığı konuşmada Büyükşehir olmasına karşı olduğunu belirten muhalefet Milletvekilini Malatyalı hemşerilerime şikayet ediyorum. Büyükşehir olmak sadece şehir ekonomisine katkıda bulunmayacak, aynı zamanda işsizlik azalacak, Malatya’da ki parçalanmışlığın ve bölünmüşlüğün, her belediyenin başına buyruk hareketinin önüne geçilecek” ifadelerini kaydetti.
  
"BENİ ANLAMAMIŞ.."
Bu eleştiri üzerine tekrar söz alan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ise  “Ben kendi ilimin milletvekilleriyle bu Meclis altında polemiğe girmek istemem ama Sayın Milletvekili ya beni dinlememiş ya da dinlediğini anlamamış. Bu çapından mı ya da art niyetinden mi onu da kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Ben konuşmamın başında Malatya’nın büyükşehir olmasını savunduğumu ama büyük köy olmamasını söylemiştim. Hangi beldenin kapatılmasına niye istekli Sayın Milletvekili, onu da Malatyalılara soruyorum. Biz yıllardan beri Malatya’nın büyükşehir olmasını savunuyoruz ama Malatya’nın haklarını da savunmak, Malatyalı bana oy verenlere karşı sorumluluğumdur. Her koşulda Malatya’nın haklarını savunmaya devam edeceğim. Köylerin kapatılması kimin hoşuna gidiyor, beldelerin kapatılması kimin hoşuna gidiyor, burada Sayın Milletvekiline sormak isterim. Beni değil, kendisini Malatya’ya şikayet ediyorum. Bu Malatya’nın köy olmasını asla kabullenmeyeceğim, burada sonuna kadar mücadele edeceğimi bilmenizi istiyorum” şeklinde konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız