SON DAKİKA
SON DEPREMLER

TBMM'nin Yeni Başkanı Çiçek

A- A+ PAYLAŞ

 

Meclis Başkanlığı seçimi TBMM Genel Kurulu'nda yapıldı. Üçüncü tur oylamaya 375 milletvekili katıldı. Oylamada 322 oy alan AK Partili Cemil Çiçek TBMM'nin 26. Başkanı oldu.

Çiçek başkan seçilmesinin ardından bir teşekkür konuşması yaptı. İşte o konuşmadan satır başları:

“Aziz milletimizi selamlıyorum. Yeni yasama yılının hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum.

Bir fani için son derece şerefli bir görev olan Meclis Başkanlığı için beni seçtiğiniz için teşekkür ediyorum.

Bütün gücümle teveccühünüze mazhar olmaya çalışacağım.

Bu Meclis Gazi meclistir ve bu sıfatı fazlasıyla hak eden dünyadaki tek meclistir.

İlk Meclis’te görev yapanlar bir yandan İstiklal Mücadelesini sürdürmüş. Diğer yandan da milletimizin her türlü meselesini konuşmuşlardır.

Amin kararlığın en kahramanca örneğini vermişlerdir.

Bugün de bu Meclis milletimizin iradesinin tecelli ettiği yüce bir makamdır.

Bize düşen görev bu kahramanlara layık olmaktır. Bu kutsal mekan çatışmanın değil çözümlerin merkezi yapmaktır.

Çok sayıda sorun var önümüzde. Yaşadığımızı sorunların temelinde bu anayasanın olduğunu bilmemiz lazım. Yepyeni bir anayasayı milletimize hediye etmek milletimize borcumuzdur.

En başta bu sorunu çözmek üzere milletvekillerimizin Meclisi tam anlamıyla çalışabilir duruma getirmeliyiz.”

Cemil Çiçek'İN ÖZGEÇMİŞİ
       
Cemil Çiçek, 15 Kasım 1946'da Yozgat'ta doğdu. 1971 yılında İstanbul  Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitiren Çiçek, 10 yıl serbest avukatlık yaptı,  daha sonra Yozgat Belediye Başkanlığı görevinde bulundu.

Anavatan Partisi'nin kurucu üyesi olan Çiçek, 18. Dönem Yozgat; 20, 21,  22. ve 23. Dönem Ankara Milletvekili olarak TBMM'ye girdi. Çiçek, 46, 47 ve 53.  Hükümetlerde Devlet Bakanlığı, 58 ve 59. Hükümetlerde Adalet Bakanlığı yaptı.  Çiçek, 60. Hükümet'te Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcılığına getirildi, hükümet  sözcülüğünü üstlendi.

24. Dönemde Ak Parti Ankara Milletvekili olarak TBMM'ye giren Çiçek,  İngilizce ve Fransızca biliyor. Çiçek, evli ve 3 çocuk babası.

Cemil Çiçek, TBMM Başkanlığını üstlenen 25. isim oldu.

CHP MECLİS'TE BDP YOK

Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin YSK tarafından düşürülmesini protesto eden BDP oylamaya katılmazken, CHP tam kadro katılmasına rağmen oy kullanmadı. Geçici Başkan Oktay Ekşi yemin etmeyen vekillerin ismini oylama sırasında okumadığı için CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç bu duruma itiraz etti. Genç'in Başkan Oktay Ekşi'ye 'Neden benim adımı okumadınız' yönündeki çıkışı Genel Kurul'da tansiyonu yükseltti. Meclis Başkanlığı için yapılan oylamada ise birinci ve ikinci tur oylamada 367 oya ulaşılamadı.

TBMM Başkanlığı seçiminde, Ak Parti Ankara Milletvekili Cemil Çiçek, MHP Antalya Milletvekili Tunca Toskay ile Ak Parti Ankara Milletvekili Zelkif Kazdal yarıştı.

İLK TURDA ADAYLAR 367 OYA ULAŞAMADI  

Meclis'te ilk tur oylama bitti, oy sayımı tamamlandı. Cemil Çiçek 302, Tunca Toskay 50, Zelkif Kazdal 23 oy aldı, 1 oy da geçersiz sayıldı. İlk tur oylama sonuçlarının açıklanmasının ardından Kazdal adaylıktan çekildi.

Geçici Başkan Oktay Ekşi, yemin etmeyen vekillerin isimlerini oy kullanmak için okumadı. Buna muhalefet sıralarından itiraz eden çıkmadı.

İKİNCİ TUR OYLAMA DA BİTTİ

Verilen kısa bir aranın ardından ikinci tur oylamaya geçildi. Oylama sonucunda AK Partili Cemil Çiçek 322, MHP'li Tunca Toskay 52 oy alırken, 367 oya ulaşılamadı.

KAMER GENÇ GERGİNLİĞİ

CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, Geçici Başkan Oktay Ekşi'nin oyunu kullanmayan milletvekili olup olmadığını sorması üzerine, oturduğu yerden kalkarak, Anayasa ve İçtüzük uyarınca kendilerinin de adlarının okunması gerektiğini belirtti. Başkan Ekşi, Genç'e, “Siz yemin etmediğinizden dolayı oy kullanamayacağınız için adınız okunmadı” dedi.

Genç, ilk birleşime katıldığını, ancak “halkın oyuyla seçildiği halde cezaevinde tutuklu bulunan milletvekili arkadaşlarına” destek amacıyla yemin etmediğini ifade ederek, “TBMM İçtüzüğü, 'yemin etmeyen milletvekili yasama faaliyetine katılamaz, oy kullanamaz' demiyor. İsmimi okumak zorundasınız, oy kullanırım ya da kullanmam o benim bileceğim bir şey” dedi.

Genç'in sözlerine karşılık Ak Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Geçici Başkan Oktay Ekşi'ye dönerek itiraz etti. Canikli, ''Anayasanın 81. maddesi çok açık. Yemin etmeyen milletvekilleri Genel Kurul'da bu şekilde konuşamaz ve oy kullanamaz'' dedi.

Ak Parti'li milletvekilleri Genç'e tepki gösterirken, Ekşi oylama işleminin tamamlandığın belirterek, çalışmalara devam edileceğini söyledi. Bu sırada, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'lilerin tepkilerini elini kaldırarak önledi.

'İTİRAZ ETMEDEN ÖNCE KILIÇDAROĞLU'NA SÖYLEDİM'

Kamer Genç, ilk tur oylama sonuçlarının açıklanmasının ardından verilen arada gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bireysel olarak itirazda bulunduğunu belirten Genç, ''İtirazda bulunmadan önce Genel Başkan'ın yanına gittim. İtiraz edeceğimi söyledim. O da 'tutanaklara girsin' dedi'' şeklinde açıklamada bulundu.  

KUZU: "CHP'LİLER OY KULLANAMAZ"

Ak Parti Grup Toplantısı'na girişinde gazetecilerin yemin etmeyen CHP’lilerin seçime katılıp katışmayacakları yönündeki sorusunu yanıtlayan Kuzu CHP’lilerin Genel Kurul’a girebileceklerini belirterek, “Ama akşama kadar oturmalarının bir anlamı yok. Oturacak daha güzel yerler var” dedi.

"Oy kullanmak isterlerse" sorusuna ise Kuzu, “Hayır kullanamazlar. Oylarının karşılığı yok. Israr ederlerse idari görev devreye girer” yanıtını verdi.

CHP, GENEL KURUL’DA OTURUYOR AMA OY KULLANMAYACAK

CHP, TBMM Başkanlığı seçiminde Genel Kurul Salonu’nda tam kadro ama oy kullanmadılar

TBMM GENEL KURULU'NDAN NOTLAR...

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanlığı seçimini yapmak üzere Geçici TBMM Başkanı Oktay Ekşi başkanlığında toplandı. Ekşi, Anayasa’ya göre, and içmek isteyen milletvekillerini kürsüye davet ederken, geçen hafta yapılan and içme törenine katılmayan Ak Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu yemin etti.

Genel Kurul’da, Ekşi daha sonra Cumhurbaşkanlığı’nın, Bakanlar Kurulu’nun istifasını kabul ettiği ve Başbakan Erdoğan’ı yeni hükümeti kurmakla görevlendirdiğine ilişkin tezkerelerini okuttu. Genel Kurul’da, tezkerelerin okunmasının ardından Cemil Çiçek, Tunca Toskay ve Ak Parti’li Zelkif Kazdal’ın adaylık başvuruları okundu. Daha sonra da Meclis Başkanlığı seçiminin ilk tur oylamasına geçildi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin de katıldığı Genel Kurul’a Başbakan Erdoğan ise diğer liderlerden sonra geldi. Kılıçdaroğlu ilk tur oylamanın ardından verilen arada Meclis'teki odasına çıktı ve ikinci tur oylama başladığında Genel Kurul'a gelmedi.

Oylama sürerken Başbakan Erdoğan kabine sıralarından kalkarak milletvekili sıralarında eski TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ve Ak Parti'nin TBMM Başkan adayı Cemil Çiçek'in arasına oturdu.

Oylamada, yemin etmeyen CHP'li ve bağımsız milletvekillerin ismi okunmazken yanlışlıkla İstanbul Bağımsız Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve Levent Tüzel'in ismi okundu.

Genel Kurula katılan kadın milletvekillerinin beyaz kıyafetleri dikkat çekti.

 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız