SON DAKİKA
SON DEPREMLER

TCDD Bölge Direkten Döndü, Hızlı Tren Müjdesi Geldi

0
Güncellendi - 2015-12-27 20:35:52
TCDD Bölge Direkten Döndü, Hızlı Tren Müjdesi Geldi
A- A+ PAYLAŞ

TCDD Malatya 5. Bölge Müdürlüğü'nün bazı birimlerinin Adana'ya nakledilme girişimi, AKP Malatya milletvekilleri Ömer Faruk Öz ve Mücahit Fındıklı’nın devreye girmesi ile son anda engellenirken, TCDD Malatya’ya yönelik 2 yeni projesi için adım attı. TCDD Genel Müdürlüğü, TCDD Lojistik Merkezlerine Malatya’yı dahil ederken, Sivas-Malatya arasındaki hızlı tren projesi ihalesini de bu yıl içinde yapacak.

Demiryolu kapsamındaki işçi ve memurların dernek ve sendikaları dün akşam saatlerinde bir araya gelerek, TCDD 5. Bölge Müdürlüğü’nün kapanmasına doğru giden ancak kamuoyunun gündemine gelmeyen gelişmeleri kamuoyuna taşıdılar.

Demiryol-İş Sendikası Malatya Şubesi’ndeki toplantıya Türk-İş İl Temsilcisi ve Demiryol-İş Sendikası Şube Başkanı Nurettin Öndeş, Ulaştırma Memur-Sen Şube Başkanı Mustafa Adak, Türk Ulaşım Sen Şube Başkanı Yusuf Kayan, Birleşik Taşımacılık Sendika Şube Başkanı Kasım Otur, DEMARD Şube Başkanı Ahmet Gümüştepe, DEKARD Şube Başkanı Fethi Harman ve Demiryolu Meslek Lisesi Mezunları Dernek Başkanı Erol Sakar katılarak ortak basın açıklaması yaptılar.

“5. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ KAPATILACAKTI”

Türk-İş İl Temsilcisi ve Demiryol-İş Sendikası Şube Başkanı Nurettin Öndeş, Malatya kamuoyunca bilinmeyen TCDD 5. Bölge Müdürlüğü’nün kapanmasına yönelik bazı uygulamalar hakkında bilgi vererek, “Yeniden yapılanma çalışmaları yapılırken Bölgemiz Cer Servis Müdürlüğünün Adana 6,Bölgeye bağlanması ve Malatya Loko Bakım Atölye Müdürlüğünün Depo Müdürlüğüne dönüştürülerek Adana 6. Bölgeye bağlanması gündeme gelmiştir.  Bilahare yeniden yapılanma kapsamında Yol Müdürlüğünün ve diğer Servis Müdürlüklerinin aynı akıbete uğrayacağı aşikârdır. Bu gelişmeler ve tasarruf sonucunda 5.Bölge Müdürlüğünün kapatılması ve Adana 6. Bölgeye bağlanması gündemde yerini almıştır. Bu nedenle gündem gereği Malatya 5. Bölge Müdürlüğünde faaliyetlerini sürdüren Demiryol-İş Sendikası- Ulaştırma Memur-Sen-Türk Ulaşım-Sen –Birleşik Taşımacılık Sendikası Şubesi, DEMARD, DEKARD  ve tüm sivil toplum kuruluşları başkan ve yöneticileri  4 Şubat 2014 tarihinde toplanarak konu hakkında değerlendirme yaparak bu hususla ilgili gelişmeleri AK Parti Milletvekili ve T.B.M.M. İdare Amiri Sayın Ömer Faruk ÖZ’e iletilmiştir. Sendikalar ve Dernek Şubeleri hazırladıkları dosyanın takdimi için Ankara’ya T,B.M.M.’ye Malatya-Elazığ-Diyarbakır-Batman-Muş- Van ili demiryolları sivil toplum kuruluşluları ile birlikte gidilmesine karar verilmiştir” dedi.  

ÖZ VE FINDIKLI İLE BÖLGE MİLLETVEKİLLERİ DEVREYE GİRDİ, NAKİL DURDU, HIZLI TREN MÜJDESİ GELDİ

Gelinen noktada TCDD 5. Bölge Müdürlüğü’nün kapatılmaktan kurtulduğu gibi TCDD’nin Malatya ve bölgeye yönelik olarak yeni bazı projeleri hakkında da bilgi veren Öndeş şu şekilde konuştu:

“Ancak 6 Şubat tarihinde Malatya AK Parti Milletvekilleri Ömer Faruk Öz ve Malatya Ak parti milletvekili Mücahit Fındıklı TCDD İşletmesi Genel Müdürü Süleyman Karaman ve diğer yetkililerle yapılan görüşmeler sonucunda aşağıdaki kararların alındığı tarafımıza bildirilmiştir.

1-Malatya 5.Bölge Cer Servis Müdürlüğünün Adana 6.Bölgeye Bağlanması ve Malatya Loko Bakam Atölye Müdürlüğünün Depo Müdürlüğüne dönüştürülmesi durdurulmuştur.

2. Daha önce Lojistik merkez kapsamına alınan iller İstanbul, İzmit, Eskişehir, Kayseri, Denizli, Samsun, Balıkesir, Erzurum, Uşak, Konya, Birecik, Mersin, Sivas, Maraş, Kars, Mardin Türkiye Genelinde Kurulacak TCDD Lojistik Merkezlerinde kapsamına alınmayan Malatya İlinde Lojistik merkez kurulmasına karar verilmiştir.

3.Sivas-Çetinkaya-Malatya arası Hızlı Tren Projesi 2014 yılında ihalesinin yapılmasına karar verilmiştir. Yukarıda belirtilen hususlar ile ilgili uğraş ve çabalarından dolayı AK Parti Malatya Milletvekilleri Sayın Ömer Faruk ve Mücahit Fındıklı’ya ve bugüne kadar sıkıntı ve sorunlarımızda bizleri yalnız bırakmayan Malatya Milletvekillerimiz, Adıyaman, Elazığ, Bingöl, Muş, Van, Siirt, Batman, Diyarbakır, Bitlis Milletvekillerimize ve sivil toplum kuruluşlarımıza Demiryollarında örgütlü Sendika ve Dernekler ve Demiryollarında çalışan İşçi ve memur personel adına şükran ve saygılarımızı sunarız.”

MALATYA BÖLGE ÖNEMLİ BİR NOKTA 

TCDD 5. Bölge Müdürlüğü ile ilgili olarak bilgi veren Öndeş, “TCDD 5. Bölge Müdürlüğü; 1232 kilometre hattı cari yol uzunluğu olan, 12 Vilayet sınırları içerisinde hizmet veren, işçi-memur  2 bin 650 civarında çalışanı olan, 1931 yılında demiryolunun Malatya’ya gelişiyle hizmete başlayan ve idari merkezi Malatya olan TCDD’nin 7 Bölgesinden bir tanesidir. Bölgede günlük olarak 4 ekspres, 3 adet bölgesel yolcu treni ve haftada 2 adet uluslararası yolcu treni işletilmektedir. Ayrıca günlük 45 yük treni işletilmekte olup, bu hizmetler 63 adet Diesel ve Elektrikli lokomotif ile temin edilmektedir.

Şu an itibariyle yıllık 2.6 milyon ton yük dulumu gerçekleştiren ve bir o kadar da diğer bölgelerden gelen yükü tahliye eden bir bölgedir. En önemlisi de; TCDD nin en büyük ve önemli taşımacılık kalemlerinden olan ve Sivas-Demirdağ ile İskenderun-Yakacık (Demir çelik fabrikası) arasında yapılan Demir Cevheri taşımacılığına yaptığı katkıdır. Nitekim 548 kilometrelik  Demirdağ-Yakacık parkurunda işletilen cevher trenlerinin 320 kilometrelik bölümünde, yani yüzde 58’lik kısmında bu hizmet TCDD Malatya 5. Bölge tarafından gerçekleştirilmektedir” dedi.

CİDDİ YATIRIMLAR YAPILDI 

Öndeş şu bilgileri verdi:

“Ülke ihracatı ve Uluslararası taşımacılık açısından önem arz eden Van–Kapıköy’den yıllık bazda 310 bin ton civarında bir ihracat gerçekleştirilmektedir. Gelecek yıllarda bu ihracat rakamlarının 1 milyon tonlara ulaşması mümkün görünmektedir. Son yıllarda demiryollarının yeniden devlet politikası haline gelmesi ve ciddi yatırımlar almasıyla, 5. Bölgede de ciddi yatırımlar gerçekleştirilmiştir. Şöyle ki;  son üç yılda 515 kilometre yol yenilemesi yapılmış olup, 2014 de yapılacak 225 kilometre yol yenilemesi ile bölgenin alt yapı problemi kalmamış olacaktır. 

Bu çalışmalar kapsamında ayrıca; yükleme merkezleri ve rampaları iyileştirilmiş, yollardaki hız sınırlamaları minimize edilmiş, Malatya merkezde çeken ve çekilen araçlar için, Statik Muayene İstasyonu ve CNC Kontrollü Tekerlek Torna Atölyesi kurularak hizmete sokulmuştur. Ayrıca, Dinamik Muayene İstasyonu kurulması çalışmaları da devam etmektedir. Yine Malatya merkezdeki loko bakım ve vagon bakım atölyeleri modernize edilmiştir. Misafirhaneler ve yatakhaneler de iyileştirilmiş olup, bölge dahilindeki bütün Gar ve istasyonlar güzelleştirilmiştir.”

BÖLGEDEKİ MADENLER İÇİN ÖNEMLİ 

Malatya TCDD 5. Bölge Müdürlüğü’nün yük taşımacılığında önemli bir alana hizmet verdiğine işaret eden Türk-İş İl Temsilcisi ve Demiryol-İş Sendikası Şube Başkanı Nurettin Öndeş, “Bölgemizde bugün itibariyle günlük olarak; Hekimhan gar, Muratbağı istasyonu, Batman gar ve Battalgazi istasyonlarından yıllık bazda 2.6 milyon ton yük dolumu yapılmaktadır. 2013 yılı dolumlarında, önceki yıla göre yüzde 54’lük ciddi bir artışın olması, dolumların gelecek yıllarda da ciddi oranlarda artarak devam edeceğini göstermektedir. Yakın gelecekte ise 5. Bölge mıntıkasında ciddi yük artışları olacaktır.; 5.Bölgenin yüzde 58 ini temin ettiği ve yıllık 2.5 milyon tonu bulan Demirdağ-Yakacık  arası demir cevheri taşımacılığının yakın gelecekte rezervlerinin bitmesi ile artık işlemeyeceği söz konusudur. Erdemir Madencilik Şirketi, Demirdağ’daki cevherin bitişinden sonra; Malatya-Hasançelebi deki cevher ocaklarını işletmeye başlayacaktır.  Hasançelebi den yapılacak bu taşımacılık yıllık bazda 3.5 milyon net ton ve 4.5 milyon ton gayri safi yük olmaktadır. Yapılan görüşmelerde Hasançelebi’den bu taşımacılığın 2015 yılı sonunda başlayacağı şeklindedir. Halen ilgili firmanın tesis çalışmaları devam etmektedir. Bingöl-Genç-Suveren’den başlanan demir cevheri taşımacılığında; Ekim 2013 de özel sektöre ait ocaktan demir cevheri taşımacılığı başlatılmıştır. İlk aylarda günlük 650 ton olan yüklemeler 1500 tona kadar çıkarılmıştır. Firma yetkililerinin yaptırdığı teknik çalışmalarda cevherde  görünen rezervin 120 milyon ton, tahmini rezervin ise 400 milyon ton olduğu şeklindedir. 2014 ve sonraki yıllar için 2.5 milyon ton yükleme yapmayı planladıkları firmaca ifade edilmiştir. Gelecek yıllarda buradan yapılacak taşımacılığın çok daha artacağı muhakkaktır. Genel Müdürlükçe de konu önemsenerek, ocak-istasyon arası 16 kilometrelik mesafeye iltisak hattı yapma çalışmalarını demirlemiş olup, çalışmalara başlanmıştır. Bu çalışmalardan sonra yüklemenin 4 milyon ton net ve 5 milyon ton gayri safi olması beklenmektedir” şeklinde bilgi verdi.

BÖLGEDEKİ OSB’LER İÇİNDE ÖNEMLİ

Öndeş,TCDD 5. Bölge Müdürlüğü’nün bölgedeki Organize Sanayi Bölgeleri içinde yük taşımacılığında önemli bir potansiyele sahip olduğunu kaydederek, “Elazığ Organize Sanayi Bölgesinde  iltisak hattı 2012 de, Malatya Organize Sanayi Bölgesinde  iltisak hattı 2013 sonu itibariyle hizmete girmiştir. Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesinde iltisak hattı çalışmaları devam etmekte olup, bu yılsonunda veya 2015 de hizmete girecektir. İlk planda her üç Organize Sanayi Bölgesinde 1 milyon ton düşünülürken, yakın gelecekte 3-4 milyon ton yükleme yapılabileceği öngörülmektedir” dedi.

BÖLGE HALKI, HİZMETİ YANINDA GÖRMEK İSTER 

Öndeş ayrıca şu bilgileri paylaştı:

“Yeniden yapılanma çalışmalarında Bölgeler değerlendirilirken gelecekteki en önemli faktör olarak yükleme potansiyeli dikkate alınmalıdır.Bu açıdan bakıldığında yakın gelecekte; Hasançelebi’den 3.5 milyon net ton, Suveren’den 4 milyon net ton, Organize Sanayi Bölgelerinden 3 milyon net ton ve diğerlerinden 1.5 milyon net ton olarak ve 5. Bölgede toplamda 12 milyon net ton ve 15 milyon gayri safi dolum yapılması mümkün görünmektedir. 

Yakın gelecekte bu kadar ciddi yük potansiyeline sahip bu Bölgenin idari ve ekipman  olarak güçlendirilmesi ve desteklenmesi gerekmektedir. Van Gölü feribot hizmetleri ve Kapıköy’den yapılan ihracat, işlerin uzaktan değil de daha yakından takibi ve koordinesini zaruri kılmaktadır. İhracat kapısı olan Bölgelerin, olmayan veya olup da kapalı olan Bölgelere göre daha önemli olarak değerlendirilmesi aklın ve bilimin gereğidir. Yakın gelecekte yeni yük imkanları devreye girecek 5. Bölgenin, tek dolum yeri olan Demirdağ’da ki cevherin bitmesi ile yük taşımacılığı önemli ölçüde azalacak olan bölgelerle mukayesede avantajlı olması ve öne çıkması gerektiği açıktır. Yani, gelecekte taşımacılık potansiyeli olan bu Bölgenin avantajları yine bu Bölgece değerlendirecek düzenlemeler yapılmalıdır. Aksi taktirde Bölge çalışanlarını ve Bölge kamuoyunu ikna etmek kesinlikle mümkün olmayacaktır.”

“MALATYA BU KONUDA HASSASTIR”

Öndeş, “Malatya halkı; birçok kuruma ait Bölge birimlerinin geçmişte başka yerlere gerekçesiz ve haksız olarak nakledilmesi nedeniyle benzer konularda ciddi hassasiyet taşımaktadır. Önem verdiği TCDD 5. Bölge ve hizmetlerinin devamından yana olacağı ise şüphesizdir. Ayrıca Bölgedeki özel bazı durumlar ve nedenlerle, yanlış anlama ve istismarlara yol açacak düzenlemelerden uzak olunması gerektiği muhakkaktır. TCDD 5.Bölge müdürlüğü son birkaç yılda gerçekleştirdiği yatırımlar, yük dolumlarında ki artışlar, alt yapıdaki iyileştirmeler ve işletmecilikteki diğer performans kriterleri açısından ciddi başarılar sağlamıştır. Bu açıdan bakıldığında ve Bölgesindeki imkanları da dikkate alarak ‘’Yeniden Yapılanma Çalışmalar’’ında göz ardı edilecek değil de, aksine daha güçlendirilmesi ve daha fonksiyonel hale getirilmesi, gereken bir Bölge durumundadır” ifadelerini de sözlerine ekledi..

HABER: Burhan KARADUMAN, yenimalatya.com.tr- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız