SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Teamül Meselesi"!.

A- A+ PAYLAŞ
Orgeneral Necdet Özel’e Genelkurmay Başkanlığı yolunun normalden 2 yıl önce açılması ve burada teamüle göre 4 yıl kalacağı hesap edildiğinde, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) 2015 sonrasının nasıl şekilleneceği de merak konusu oldu.
TSK’da emeklilik depreminin ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan’la biraraya gelen Orgeneral Özel’in, bu üçlü görüşmede altındaki kuvvet komutanlarının kimler olması yönünde görüş belirtip belirtmediği de, kulislerde merak edilen bir diğer konu. Kulislere göre, bu yılki Yüksek Askeri Şûra’da (YAŞ) hem TSK’da kıdem durumunu dikkate alan yerleşik teamüller, hem de teamül dışı daha farklı atamalar olabilir. Yine kulislere göre, tüm senaryolar ve yaş haddi dikkate alındığında Orgeneral Özel sonrası 2015’te Genelkurmay Başkanlığı için halen Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı olan Orgeneral Bekir Kalyoncu’nun ismi öne çıkıyor. 
 
Başkent kulislerinde, yaş ve kıdem durumu nedeniyle son derece karmaşık olan atamalarla ilgili konuşulanlar şöyle:
 
Normal şartlarda en yüksek kıdeme sahip Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner’in, Kara Kuvvetleri Komutanı olması gerekiyordu. Ancak Cumhurbaşkanı Gül’ün, Güner’in, Ankara Garnizon Komutanı olduğu dönemde eşi Hayrünnisa Gül’ün elini sıkmamak için karşılama protokolünden çıkması nedeniyle onay vermeyeceği belirtiliyor. Bu durumda 1’inci Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu’nun Kara Kuvvetleri’ne getirilmesi öne çıkıyor. Kıvrıkoğlu’nun bu görevde 2 yıl kalıp emekliye ayrılacak olması hükümetin elini rahatlatan bir durum olarak değerlendiriliyor. Bu senaryo işlediğinde Güner’in 1’inci Ordu Komutanlığı’na getirilme ihtimali de bulunuyor. Ancak bu noktada, Güner’in kendisinden daha az kıdeme sahip Kıvrıkoğlu’nun emrinde çalışmayı kabul edip etmeyeceği soru işareti olarak duruyor. Güner 1’inci Ordu Komutanı olmadığı takdirde, Genelkurmay İkinci Başkanlığı’nda 1 yıl daha kalıp emekliye de ayrılabilir. Karargahı iyi bilen Güner’in, İkinci Başkanlık’ta kalmasına Orgeneral Özel’in sıcak bakabileceği belirtiliyor. Güner’in bu yıl emekliye ayrılacak olan Eğitim ve Doktrin Komutanı (EDOK) Orgeneral Saldıray Berk’in yerine atanabileceği ileri sürülse de, Güner’in buna tepki göstererek istifa edebileceği iddia ediliyor. Bu durumda EDOK’un başına bu yıl “Or”luğa yükselecek bir korgeneralin getirilebileceği senaryosu da konuşuluyor. Bu yıl orgenerallikte üçüncü yılına girecek olan Orgeneral Kalyoncu için birçok senaryo mevcut. Kalyoncu, bu yıl Jandarma Genel Komutanlığı’na getirildiğinde 2 yıl bu görevde kalacak. Daha sonra Kara Kuvvetleri’ne gelecek olan Kalyoncu, burada da 2 yıl kaldıktan sonra 65 yaşındayken, 2015’de Genelkurmay Başkanı olacak. Genelkurmay Başkanları 67 yaşına kadar görev yaptıklarından 1950 doğumlu Kalyoncu 2017’de Genelkurmay Başkanlığı’ndan emekli olacak. Bir diğer senaryoya göre, 2’nci Ordu Komutanı Orgeneral Servet Yörük, Jandarma’ya atandığında, onun yerine Kalyoncu 2’nci Ordu’nun başına gelebilir. Kalyoncu 2 yıl sonunda en kıdemli orgeneral olacağından 2’nci Ordu’dan, Kara Kuvvetleri’ne geçebilir. Bu senaryoyla da kendisine, Genelkurmay Başkanlığı yolu açılabilir. Ancak 2015’deki hükümet, o yıl 65 yaşında olan Özel’den 67 yaşına kadar Genelkurmay Başkanlığı yapmasını istediği takdirde, tüm bu senaryolar geçerli olmayacak. 
 
İnternet andıcı nedeniyle hakkında yakalama kararı çıkarılması istenen ve sanık durumuna düşen Ege Ordu Komutanı Orgeneral Nusret Taşdeler’in durumu ise belirsizliğini koruyor. Bu yılki YAŞ’ta durumu görüşülecek 6 korgeneral şunlar: Abdullah Atay (2006’dan temditli), Ömer Necati Özbahadır (2006’dan temditli), Ahmet Turmuş, Galip Mendi, Hulusi Akar, Abdullah Yaşar Cihansız (2007’de korgeneral oldular, bu yıl orgenerallik sırasında bekliyorlar).
 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız