SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Tecrübeyi Hiçbir Zaman Satın Alamazsınız"

0
Güncellendi - 2016-02-24 19:36:54
A- A+ PAYLAŞ

  • Moderatörlüğünü Spor Spikeri Ersin Düzen'in yaptığı "Tecrübe Konuşuyor" da Rüştü Rençber tecrübelerini anlattı.

Milli Takım eski kalecisi ve spor yorumcusu Rüştü Rençber, "Her türlü şekilde mücadele ettim. İyi ki de etmişim. O zamanlar eğer bu yaşamış olduğum sıkıntılarda pes etseydim belki çok daha farklı yerlerde olacaktım. Belki futbolu 39 yaşına kadar oynayamayacaktım. Belki şuan inşallah geçilir, Türk Milli takımının en fazla oynayan milli sporcusu olamayacaktım" dedi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından düzenlenen '‘Tecrübe Konuşuyor’' projesi kapsamında Malatya'ya gelen eski milli kaleci, gençlerle hem tecrübelerini paylaştı hem de kendisine yöneltilen soruları cevapladı.

Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen programın moderatörlüğünü yapan spor spikeri Ersin Düzen, "Doğu'dan Batı'ya, Kuzey'den Güney'e Türkiye'de bütün illerimizi; sizin gibi gençlerimizi ziyaret ediyoruz. Geçmişte olduğu gibi yine gelecekte de birçok ilimizde bu projemizi Allah'ın izniyle devam ettireceğiz" dedi.

"KENDİ TECRÜBELERİMİZİ SİZLERE ANLATACAĞIZ"

a2Düzen, projenin gençler için düzenlendiğini belirterek, şunları söyledi:

"Şuanda geleceğinizle ilgili belki bazı hayaller kuruyorsunuz. Belki de karar aşamasındasınız. Bu projenin amacı, önemi; buraya gelen konuklarımızla birlikte naçizane kendi fikirlerimizi, kendi tecrübelerimizi sizlere anlatabilmek ve biraz olsun o kararlarınızı olumlu bir şekilde etkileyebilmek. Ve bazı nasihatlerle birlikte kulağınıza küpe olmasını tavsiye edeceğimiz bazı şeylerde olacak."

"TEMENNİMİZ MALATYASPOR'UN YENİDEN SÜPER LİGDE OLMASIDIR"

Eski milli kaleci Rüştü Rençber'in futbolculuk döneminde Malatyaspor'un Süper Lig'de olduğunu anımsatan Düzen, "Malatyaspor'un o dönemde efsane oyuncuları vardı. Futbol tarihinde de çok önemli bir yere sahipti. Şuanda her ne kadar alt sıralardan kurtulma mücadelesi verse de, Play-Off ile arasındaki puan farkı çok fazla değil. Neticede iki galibiyetle bütün dengelerin değişebileceği bir lig. PTT 1. Lig bence Süper Lig'deki yarıştan daha heyecanlı geçiyor. Temennimiz sarı kırmızı renkli Malatyaspor'u yeniden Süper Lig'de görebilmek. Buranın bir futbol şehri olduğunu bir kez daha dosta, düşmana ilan edebilmek" diye konuştu.

"SADECE MAÇLARDA MALATYA'YA GELDİM"

a3Milli Takım eski kalecisi ve spor yorumcusu Rüştü Rençber, Gençlik ve Spor Bakanlığı'na kendilerini gençlerle bir araya getirdiği için teşekkür etti.

Rençber, Malatya'ya daha önce maç için geldiğini kaydederek, "Hiçbir zaman gelip, halkın işçine kaynaşamadık. Ama bu bir fırsat oldu. Burada olmaktan büyük bir keyif aldım. Umarız güzel anılar ve zaman geçiririz. Siz gençlere bir şeyler verebilir, anlatabilirsek de, şimdiden ne mutlu bizlere" dedi.

"BİR HAKEM AÇISINDAN TALİHSİZ BİR MAÇ GEÇİRDİ"

Galatasaray-Trabzonspor maçında verdiği kararlar sonrası yoğun eleştirilerle karşı karşıya kalan hakem Deniz Ateş Bitnel'le ilgili düşüncelerini gençlerle paylaşan Rençber, "Bir hakem açısından çok talihsiz bir maç geçirdi. Ama şunu unutmayalım, insanın olduğu yerde hata vardır. Futbol, hatalar oyunudur. Bu hataları futbolcularda yapar, hakemlerde yapar. Tabi ki maçın gidişatı içerisinde özellikle deniz hocanın çok baskı altında kalıp da, kararlarını sağlıklı veremeyişi de aslında o sahada mücadele eden 22 futbolcunun da eseridir. Bunu unutmamak lazım. Bizlerde herhangi bir sorunla karşı karşıya kaldığınız zaman sorunu yapan kişiyi cezalandırırsınız. Ama o düzeni cezalandırmazsınız. Ben Deniz hocanın çok kötü maç yönettiğini, hatalar yaptığını da kabul ediyorum ama sorgulamamız gereken şey, bence düzenin, o kurgunun gelişmesi, yenilenmesi ve yapılanmasıdır. Biz Deniz hocayı birkaç gündür astık. Galatasaray-Trabzonspor maçından buyana herkes Deniz hocayı astı. Taraflı tarafsız herkes astı ama biz böyle karar alırsak, bu şekilde hareket edersek, deve kuşu misali yine başımızı toprağa gömeriz ama tüm vücudumuz dışarıda kalır. Ben bu konuda Türk futbolunu yönetenlerin Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ve Merkez Hakem Kurulu'nun (MHK) sağlıklı bir karar vereceği inancındayım. Çünkü geçmişte birçok hakem arkadaşımız, birçok hakem büyüğümüz bu tarz olaylar neticesinde hep yalnız kaldı ve hep mesleklerinden uzaklaştırıldılar" ifadelerini kullandı.

"EMPATİ YAPMAYI BİLMİYORUZ"

Rençber, herkesin empati kurması gerektiğini ifade ederek, "Empati yapmayı bilmiyoruz. Hiçbir zaman kendimizi karşımızdaki insanın yerine koymayı biz bir türlü beceremiyoruz. Ben bunu yaptığım için böyle konuşuyorum. Eğer bunu yaparsak, karşı tarafın yerine kendimizi koyarsak, çok daha farklı bir açıdan ve çok daha farklı bir pencereden bakabiliriz. Benim temennim Deniz hocayı sadece bu olaydan dolayı bu işin dışına itmek değil, nasıl, kaç yıldır süre gelen hakem hatalarını düzeltebilmek adına alınacak önlemlerin ortaya konulması gerekiyor. Benim beklentim bu yönde" şeklinde konuştu.

"BİR FUTBOLCUNUN SAHA İÇERİSİNDE ÖYLE BİR HAREKET YAPMAYA HAKKI YOKTUR"

Eski milli kaleci, Galatasaray-Trabzonspor maçında hakem Deniz Ateş Bitnel'e kırmızı kart göstererek, Türkiye, Avrupa ve Dünya gündemine oturan Trabzonsporlu futbolcu Salih Dursun'un yaptığı hareketi ise, "Bir futbolcunun saha içerisinde öyle bir hareket yapmaya hakkı yoktur. Hakem kötü olabilir. Kötü olduğu zaman hakemle ilgili kararı TFF ve MHK verir. Gerekli cezayı ve yaptırımı yapar. Bir futbolcu saha içerisinde bunu yaparsa, önce bütün futbolcuları hakemin aleyhine çevirir. Sonra taraftarı çevirir. Sonra bağlı olduğu şehrini çevirir. Bizimde bunlardan nemalanacak olan çok büyük bazı medyayı çevirir. Dolayısıyla futbolcu sahada futbolculuğunu bilecek. Çünkü sahada 23 kişi var. Sahada bir tek yalnız adam var. Kaleciler değil, tek yalnız adam hakemdir. Verdiği kararlarla 22 kişiyi memnun edemez. Taraftarı memnun edemez verdiği kararlarla. Ama bir futbolcunun her ne olursa olsun bu hareketi yapmaya hakkı yok. O hareket sadece Deniz hocaya değil, Türk hakemlerine yapılmış bir saygısızlıktır. Dolayısıyla benim doğru bulmadığım bir hareketti" diye değerlendirdi.

"TECRÜBEYİ HİÇBİR ZAMAN SATIN ALAMAZSINIZ"

Düzenlenen toplantıda gençlere de tavsiyede bulunan Rençber, şunları söyledi: "Futbola başlarken bir hedefin vardır ve bu hedeflere giderken de bir çok engelle karşılaşırsın. Bahsettiklerimin bazıları senin anlattıkların tarzda. Şunu hiç bir zaman unutmamak lazım. Hayal etmek çok önemli bir şeydir. Hayal bende hedeflerin başlangıcıdır. Ben zaman zaman bu tarz durumlarla karşı karşıya kaldığım zaman gözümde şunu canlandırırım. Benim ulaşacağım nokta neydi, ben şuan neredeyim? İşin farklı boyutları var aslında. Tecrübe benim öğrendiğim kadarıyla ve yaşadığım kadarıyla aslında yaşanmışlıkların bir birikimidir. Tecrübeyi hiçbir zaman satın alamazsınız. Ancak yaşayarak iyi, kötü, doğru, güzel bütün bunları yaşayarak görebilirsiniz. Ama asıl mevzu bütün bu bahsettiğim olaylardan bir ders çıkarabilip ondan sonra icazet olduğunuz karalarda doğruyu görebilmektir. Aslında tecrübenin temelinde bu yatar. Ben ise o bahsettiğim dönemlerde baskıyı yenme veya heyecanı örtebilme veya büyük takım futbolcusu olabilme adı altındaki oluşturduğum kimliğimi devam ettirmek için her türlü şekilde mücadele ettim. İyi ki de etmişim. O zamanlar eğer bu yaşamış olduğum sıkıntılarda pes etseydim belki çok daha farklı yerlerde olacaktım. Belki futbolu 39 yaşına kadar oynayamayacaktım. Belki şuan inşallah geçilir, Türk Milli takımının en fazla oynayan milli sporcusu olamayacaktım. Ama işin özünde şu var. Her zaman sabır ve empati yapabilmeyi bileceksiniz. bence bu çok önemli bir nokta. Siz gençler daha hayatın başındasınız. Daha bir çok şeylerle karşı karşıya kalacaksınız. Belki yanlışlar içerisinde olacaksınız veya düzensizlikler içerisinde olacaksınız ama siz daha hayatın başında iken her zaman hedefleriniz olmalı ve bu hedeflere giderken yapmanız gereken tek şey sabırlı, çalışarak ve doğru bir şekilde doğru insan olarak ilerleyebilmektir."

Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

a4

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız