SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Tedavide Yeni Yöntem

A- A+ PAYLAŞ

Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde omurga kanserlerinde yeni bir tedavinin uygulanmaya başladığı bildirildi.

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Radyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Fırat, yaptığı açıklamada, "Omurga metaztaslarının tedavisinde yeni bir teknik vertebroplasti, Turgut Özal Tıp Merkezi'nde de uygulanmaya başladı" dedi.

Kanser hastalığının vücuda dağılmasının hastanın sağ kalımında önemli bir etken olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Ahmet Fırat, "Özellikle kanserin kemiğe sıçraması ağrı ve kırıklara yol açması nedeniyle hastaların yaşam sürelerini ve yaşam kalitesini belirgin azaltmaktadır. Omurgalar insan vücudunda yük taşıyan ana iskelet yapısı olması nedeniyle gövdemizin duruşunun sağlanmasında ve omurga kanalındaki omuriliğin korumasında etkindir. Omurgalara vücudun başka bir yerinden kanser hücreleri sıçradığında zaman içinde omurgada çökme kırıkları gelişmekte ve buna bağlı olarak hareketlerle artan şiddetli ağrılar olmaktadır. Bu ağrı o kadar şiddetli olabilmektedir ki, hastalar yatağa bağımlı hale gelebilmektedir. Yatağa bağımlılık zatürre, bacak toplardamarlarında tıkanıklık gibi ikincil hayatı riske sokan hastalıklara yol açabilmektedir. Kırıklar ilerlediğinde ve omur arka duvarını hastalık tutuğunda, omurga kanalı daralmakta ve omuriliğe bası oluşturmaktadır. Basıya bağlı olarak da felç gelişebilmektedir" diye konuştu.

"Son yıllarda, omurgaya kanser sıçradığında klasik radyoterapi, kemoterapi ve cerrahi tedaviye ek olarak vertebroplasti işlemi de kullanılmaktadır" diyen Fırat, açıklamasını şöyle tamamladı:

"İşlem yaklaşık bir saat sürmektedir. İşlem sonrasında hasta 24 saat içerisinde normal hayatına dönebilmektedir. Vertebroplasti, kanserin sıçradığı kemik yıkım alanlarını doldurarak çökme kırıklarının ilerlemesini durdurmakta ve böylece hastaların ilerleyen dönemlerde felç olmasını engellemektedir. Hastaların ağrısında belirgin düzelme olmaktadır. Son bir yılda hastanemizde uygun olan vakalarda bu uygulanmaya başladık. Vertebroplasti hastaların sağ kalımında güvenli ve etkin bir yöntem olması nedeniyle omurgaya sıçrayan kanser durumlarında gelecek vaat etmektedir."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız