SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Tefeci ve Tüccarın Oyuncağı Olduk..''

A- A+ PAYLAŞ

Tüm Üretici Köylüler Sendikası Malatya Şube Başkanı Hayri Yıldırım, kayısı üreticisinin tüccarın ve tefecinin oyuncağı olduğunu öne sürdü. Ziraat Odası Başkanı Enver Budan, düşük fiyat nedeniyle üreticiye kayısılarını satmama çağrısını tekrarlarken, Kayısıbirlik Genel Müdürü Serhan Bayhan, başfiyatın 22 Ağustos Pazartesi günü açıklanacağını bildirdi.

KAYISI ÜRETİCİSİ PERİŞAN..
Kayısı Pazarı'nda, sendika yönetim kurulu üyeleriyle birlikte basın açıklaması yapan Tüm Üretici Köylüler Sendikası Malatya Şube Başkanı Hayri Yıldırım, "Kayısı'nın geçen yıl fiyatı 3,5 - 4 milyon arasında satıldı. Bu yıl 1,5 ile 1 milyon 800 bin lira arasında satımakta. Geçen yıl çekirdek 500 bin lira, ıskarta kayısı 2 -2,5 milyon lira idi. Bu yıl çekirdek 200 bin lira ıskarta kayısı ise 300-500 bin lira arasında satılmaktadır. Geçen yıl bir kilo kayısının üreticiye maliyeti ise 2 milyon 275 bin lira olarak tarım Müdürlüğü tarafından açıklandı. Fiyatların bu kadar düşük olması kayısı rekoltesinin çok almasına bağlanıyor. Kayısı üreticisi, tüccarın ve tefecinin oyuncağı oldu"şeklinde konuştu.

Kayısıbirlik'in birkaç tefecinin oyuncağı olduğunu iddia eden Yıldırım, kayısının taban fiyatının en az 4 milyon lira olarak açıklanmasını beklediklerini söyledi. Üreticiye nefes alması için faizsiz veya düşük faizli kredi verilmesini önerdiklerini dile getiren Hayri Yıldırım, "Hükümet sesimize kulak tıkarsa, hertürlü meşru mücadelemizi sürdüreceğiz"dedi.

Bu arada, kayısıcı Bayram Alışık, Kayısıbirlik'in elinde geçen yıldan 2 bin ton kayısı bulunduğunu, 4 milyon liradan alınan kayısının zamanında niye satılmadığını sorduklarını belirtip, kayısı fiyatının düşük olmasında Kayısıbirlik'in de büyük kabahati olduğunu ileri sürdü.

"SATMAYIN" ÇAĞRISI..
Bu arada, Malatya Ziraat Odası Başkanı Enver Budan, üreticilere mecbur kalmadıkça kayısılarını satmama tavsiyesinde bulundu.

Bu yıl rekoltenin yüksek, fiyatın düşük olması nedeniyle üreticilerin mağdur duruma düştüğünü söyleyen Ziraat Odası Başkanı Budan, "Kuru kayısının geçen yıl kilosu 4 YTL idi, bu yıl 1.5 YTL. Üretici zaten 1 kilo kuru kayısıyı 2-2.5 YTL'ye mal etti. Şimdi zararına satış yapıyor. Üreticilere önerimiz, mecbur kalmadıkça ürünlerini satmasınlar" dedi.

Kuru kayısı rekoltesinin 125 bin ton olarak açıklanmasından sonra bazı çevrelerin daha fazla rekolte olduğunu iddia ederek, fiyatların iyice düşmesine neden olduğunu vurgulayan Budan, "Üreticinin işçi parasını ödemesi için ürününü pazara erken çıkarması da fiyatların çok düşmesine yol açtı. Üretici ne yapsın, işçi parasını ödemesi için ürününü düşük fiyatla sattı. Adıyaman ve Şanlıurfa'dan gelen işçiler illerine dönünce, üretici artık kayısısını satamayacak ve fiyat da yavaş yavaş yükselecek"şeklinde konuştu.

BAŞFİYAT AÇIKLAMASI..
Öte yandan, Kayısıbirlik Genel Müdürü Serhan Bayhan, kayısı tavan fiyatını 22 Ağustos Pazartesi günü açıklayacaklarını, ancak fiyatla ilgili beklentinin yüksek olmaması gerektiğini, piyasa koşullarına göre fiyat açıklanacağını söyledi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız