SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Tehlike Kalkınca Gidecekler"

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:15:13
A- A+ PAYLAŞ

Bakan Davutoğlu, NATO'dan talep edilen patriot hava savunma sistemlerinin savunmaya yönelik olduğunu belirterek, ''Patriotlar bu tehlike kalktığı anda gider. Bir gün bile kalmazlar'' dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Ocak ayı meclis toplantısında, üyelerin sorularını yanıtladı.

Davutoğlu, NATO'dan talep edilen patriot hava savunma sistemlerinin savunmaya yönelik olduğunu belirterek, ''Patriotlar bu tehlike kalktığı anda gider. Bir gün bile kalmazlar. Yarın bu tehlikenin kalktığına inanalım, tam konuşlanmadıkları için konuşlanmadan giderler. 1 aysa 1 ay, 3 aysa 3 ay, 5 aysa 5 ay... Tamamıyla savunmaya dönüktür ve sınırlıdır'' dedi.

Davutoğlu, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Ocak ayı meclis toplantısında, üyelerin sorularını yanıtladı.

Türkiye Tahran Anlaşması ve ondan sonra ona bağlı olarak Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde yaptırımlara karşı ne kadar kararlı bir şekilde İran'ın yanında durduysa, aynı kararlılıkla Suriye'de ezilen halkın yanında durduğunu ifade eden Davutoğlu, ''Bizim Orta Doğu'ya ve dünyaya dönük dış politikamızda bu anlamda tutarsızlık kabul edemeyiz. O zaman İran kararlıydı ve anlaşmamıza sadakat dolayısıyla İran'ın yanında BM Güvenlik Konseyi kararlarına karşı durduk. Şimdi de Suriye konusunda, Suriye halkına zulüm yapanlara karşı da aynı kararlılıkla dururuz'' diye konuştu.

Davutoğlu, ''Suriye konusunda 2003'te, 2004'te, 2005'te bütün dünya Suriye'yi izole ederken, nasıl Suriye'nin yanında durmuşsak, şimdi de yaklaşık 2 yıldır havadan, karadan bombardıman altında ezilen Suriyeli kardeşlerimizin yanında duracağız, bu kararlılığı da sürdüreceğiz. İnşallah yakın zamanda Suriyeli kardeşlerimiz kendi hak ettikleri onurlu hayatı ve özgürlüğü kazanırlar'' dedi.

Vize muafiyeti

Üyelerin sorularını da yanıtlayan Davutoğlu, hedeflerinin AB için vize muafiyetini temin etmek ve bunu kökten çözmek olduğunun altını çizerek, şu anda en fazla ağırlık verdikleri konulardan birinin bu olduğunu belirtti.

Geri Kabul Anlaşması'nı 2011 yılında imzaya hazır hale getirdiklerini hatırlatan Davutoğlu, ''Geçen Haziran ayında yetki kararı aldılar, yazılı bir karar çıktı. Biz paraf ettik Geri Kabul Anlaşmasını. Aralık ayında da yol haritasını çıkardılar, daha bize intikal etmedi. Biz de kendi yol haritamızı, Geri Kabul Anlaşması ve vize muafiyeti yol haritasını bugünlerde ben bizzat imzalayarak AB tarafına ileteceğim. Daha sonra önümüzdeki dönemde bu müzakere yürüyecek'' bilgisini verdi.

Dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girebilmek için dış politikanın inşasında temel ilkenin ''siyasi sınırlar sabit kalarak ekonomide sınır tanınmaması'' olduğunu kaydeden Davutoğlu, ''Siyasi sınırlara saygı göstereceğiz ama kullanacağımız araçlarla vize muafiyetiyle serbest ticaret anlaşmalarıyla yüksek düzeyli stratejik işbirliği konseyleriyle etrafımızdaki bütün sınırları aşacağız. İş adamlarımızı bu anlamda yeni ufuklara taşıyacak bir iktisadi sınırsızlık alanı oluşturacağız'' diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız