SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Tehlike Uyarısı!

A- A+ PAYLAŞ

DSİ tarafından ilimizin sulama suyuna çözüm bulmak amacıyla yerleşim alanların yoğun olduğu Derme Kanalı güzergahında, Atatürk Anıtı civarı başta olmak üzere çeşitli bölgelerde (Aşağı bağlar- Cemal Gürsel- Başharık- Yamaç- Kernek- Göztepe mahalleleri gibi) sondaj kuyu çalışmaları uzmanlardan tepki gördü. Konuyla ilgili olarak Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Malatya temsilciliği “ Sondajlar vurulurken bizlerden görüş alınmadı. Hangi ölçütlere göre açıldığı bizler için de merak konusu. Sondajların vurulduğu bölgede belli bir süre sonra yer altında boşluklar oluşur. Yani bölgenin jeolojik yapısı tamamen değişir, bu durumda o bölge de bulunan binalar için büyük tehlikeler oluşturur”dediler.
.
Devlet Su İşleri (DSİ) Müdürlüğü tarafından çoğunluğu yerleşim alanlarının bulunduğu Derme Kanalı güzergahında sulama suyu sorununa çözüm üretmek amacıyla 17 sondaj kuyu açma projesi ilgili JMO ve teknik adalarından tepki geldi. JMO ve teknik uzmanlar DSİ’nin konuyu uzmanları ile tartışmadan bir oldu-bittiye getirdiğini söyledi.

JMO İl temsilcisi Muhittin Yığmatepe konu ile ilgili şunları söyledi:

“ Konu bize resmen gelmedi. Yaptığımız araştırmalarda sulama suyu sorununa çözüm bulmak amacı ile çoğunluğu yerleşim alanları bölgesinde olmak üzere 17 kuyu açılması planlandığını öğrendik.. Şu ana kadar 5 kuyu açılmış 5 kuyunun 2’sinde bir miktar su çıktığı konuşuluyor. Sulama amaçlı sondaj kuyu kurulmasına karşı değiliz ama çekincemiz ‘Sular çekildiği’ zaman ne olacak? Çünkü belli bir müddet sonra suların çekilmesiyle bölgede bir boşluk oluşacak veya yer altı su düzeyi daha da düşecek. Bölgedeki yapılar için çok tehlikeli bir durum. JMO olarak öğrenmek istiyoruz. DSİ tarafından açılan bu kuyuların ‘Jeolojik etütlerinin’ yanı sıra ‘şehrin alt ve üst yapılarına etkileri araştırıldı mı?’ veya ‘Herhangi bir doğal afet durumunda oluşacak tahribatlar göz önüne alındı mı?’ bu soruların DSİ tarafından açıklanması gerekir. Yine maliyetler konusunda da çekincelerimiz var.

Ayrıca, JMO olarak alternatif olarak İlimizin büyük bir kısmı Fırat nehri ile çevrili ayrıca Karakaya Baraj gölümüz var. 17 kuyuya harcanacak maliyet ile bu suların çekilmesinde kullanılacak enerji sarfiyatı ile bu sulardan yararlanmak varken kent merkezinin jeolojik yapısını olumsuz anlamda etkileyecek olan sondaj kuyu açılmasını sağlıklı bulmuyoruz .Bu günü birlik bir projedir. Kentimizin sulama suyu sorununa uzun vadeli projelerle çözümlemek durumundayız.”

İMAR MÜDÜRLÜĞÜ
Malatya Belediyesi İmar Müdürlüğü yetkilileri ise konu ile ilgili olarak “Kuyu açılması ile ilgili olarak elbette ki bilgi verilmiştir. Ama bilgi vermek başka, görüş istemek başka. Böyle bir projede Belediyemizin aktif olarak yer alması gerekir. Ama sanmıyoruz. Çünkü yazışmalar, raporlar olması gerekirdi. Bildiğimiz kadarı ile böyle bir yazışma veya raporlar yok. Bu çok kötü bir durum. Çünkü gerek alt yapı gerekse üst yapı konusunda kentin bütün envanteri Belediyededir, böylesi çalışmalarda bunlar önemli unsurlardır.” diyerek uygulamadan resmi olarak belediyenin bilgilendirilmediğini bildirdiler.

Konunun serbest çalışan uzmanları ise olaya farklı bir boyuta taşıyarak; “Jeolojik etütlerin yanı sıra diğer etütler-(alt/üst yapı) yapıldı mı? Yapıldıysa neye göre yapıldı? Çünkü Malatya’nın genel bir imar planı ve Coğrafi Bilgi Sistemi (GBS)yok. Hemen her ay bölgelerin imar durumları değişiyor. Bu konuda da DSİ tarafından Malatya kamuoyunu rahatlatacak açıklamalar yapmasını bekliyoruz.” diye konuştular.

HABER: Yaşar KARAASLAN

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız