SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Tek Ağaç Kurursa Sorumlusu.."

0
Güncellendi - 2015-12-27 22:51:49
A- A+ PAYLAŞ

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “100 bin liralık kayısı için üreticiler TARSİM’e 13 bin lira prim öderken, 100 bin liralık fındık için üreticiler 7 bin lira prim ödüyor. Neredeyse yarı yarıya fiyat farkı var. Kayısı üreticisi fındık üreticisinden daha zengin değil. TARSİM prim sisteminin çiftçilerimiz lehine mutlaka yeniden düzenlenmesi gerekiyor” dedi.Ağbaba, gelecek yıl kayısı ağaçlarının bakımsızlıktan dolayı kuruyacağını, bunun da tek sorumlusunun AKP hükümeti olduğunu belirtti.

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Genel Başka Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, hem 2014 yılında meydana gelen büyük felakete gözlerini kapatan AKP Hükümetini hem de  TARSİM sistemini eleştirdi.

ÜRETİCİ TARSİM’DEN KAÇIYOR

Ağbaba yaptığı yazılı açıklamada TARSİM sisteminin 2007 yılında faaliyete başladığını belirterek .2007 yılında 6 bin 217, 2008 yılında 18 bin 759, 2009 yılında 8 bin 460, 2010 yılında 4 bin 76, 2011 yılında 10 bin 950,2012 yılında 9 bin 56 ve 2013 yılında 7 bin 424 poliçenin imzalandığını açıkladı. Ağbaba, “7 yılda toplam 64 bin 942 poliçe Malatya gibi on binlerce üreticisi bulunan bir kent için çok düşük bir rakamdır. Üreticilerin ürünlerini sigorta yaptıramamalarının sebepleri detaylı bir şekilde incelenmeli ve sorunun çözümü için çalışmalar yapılmalıdır” dedi.

7 YILDA 41 MİLYON LİRA 

Pek çok üreticinin sigorta primlerinin yüksekliğinden, don ve dolu gibi tabii afetlerin ardından TARSİM eksperlerinin zararlarını düşük göstermelerinden dolayı şikayetlerin yıllardır devam ettiğini ifade eden Ağbaba, son 7 yılda Malatya’da TARSİM’in havuzuna 93 milyon lirası devletten, 64 milyon lirası üreticiden olmak üzere toplam 157 milyon lira para toplandığını belirterek , TARSİM’in ise 116 Milyon lira hasar ödemesi yaptığını kaydetti.CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Bu rakamlardan hareket ederek, TARSİM’in 7 yılda sadece Malatya’da ki kazancı 41 Milyon liradır. TARSİM’in kazancında gözümüz yok ama kendilerine milyonlarca para kazandıran  üreticilerimizin önümüzdeki yıl primlerini kendileri karşılayarak destek verebilirler” dedi.

KAYISI İÇİN 13 BİN, FINDIK İÇİN 7 BİN LİRA PRİM ÖDENİYOR

Kayısı ile fındığın primlerini de karşılaştıran Ağbaba, 100 bin liralık kayısı için üreticilerin 13 bin lira prim ödediğini, 100 bin liralık fındık için ise üreticilerin 7 bin lira prim ödediğini belirterek “Fındık ile kayısı arasında neredeyse yarı yarıya prim farkı var.Kayısı üreticisi fındık üreticisinden daha zengin değil.TARSİM prim sisteminin çiftçilerimiz lehine mutlaka yeniden düzenlenmesi gerekiyor” dedi.

Malatyalı üreticilerin ağaçlarını yaşatmak için ilaç almaya, sulama yapabilmek için elektrik borçlarını ödemeye gücünün kalmadığını belirten Veli Ağbaba,2014 yılında meydana gelen büyük afetin ardından üreticiye destek vermemekte direnen AKP Hükümeti’nin, gelecek yıl kayısı ağaçlarının ilaçsız ve susuz kalmasının, nihayetinde ağaçların kurumasının tek sorumlusu olacağını söyledi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız