SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Tek Beraat Eden!

A- A+ PAYLAŞ

Saddam Hüseyin rejiminin kilit ismi eski Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Tarık Aziz (soldaki), yargılandığı en önemli davadan dün beraat etti. Eski Irak hükümetinin tek Hristiyan üyesi olan Aziz’e Vatikan da mahkemede avukat desteği sağlamıştı. ABD’nin Aziz’e “asılmama” garantisi verdiği de biliniyor. Bu arada, Saddam Hüseyin'in "Kimyasal Ali" lakaplı kuzeni Ali Hasan El Mecid (sağdaki) ise üçüncü kez idam cezasına çarptırıldı.

ABD’nin Irak operasyonunun 2003 yılının Nisan ayında başlamasının hemen ardından rejimin üst düzey isimleri birer birer yer altına girdi. Bu isimleri aramak için bastırılan en çok arananlar destesinin maça 8’lisi de Saddam’ın sağ kolu olan ve Irak kabinesinde 1979-2003 yılları arasında başbakan yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı yapan Tarık Aziz’di. Aziz, bir süre saklandıktan sonra 24 Nisan 2003’te Amerikan güçlerine teslim oldu. Ancak kabinenin tek Hristiyan üyesi olan Aziz’in aslında Amerikan ajanı olduğu iddiaları hiç gündemden düşmedi. Saddam’ın en yakınları için birer birer idam kararı alınırken Aziz sadece ifadesine başvurulmak üzere mahkemeye getirildi. Ancak tutukluluk hali devam etti.

Tek beraat eden Aziz

Aziz hakkındaki tek ciddi suçlama ise 1999’da ’Şii ve Kürtler’i yerinden etmek ve öldürmek’ iddialarının incelendiği mahkemeydi. Aziz, dün açıklanan mahkeme kararında beraat eden tek isim oldu. “Kimyasal Ali” lakabıyla bilinen Ali Hasan El Mecid ise 3’üncü kez idam cezasına çarptırıldı. Aynı mahkemede yargılanan Saddam Hüseyin döneminin diğer 14 eski yöneticisinden ikisi idama, aralarında Saddam’ın özel sekreteri Abid Hamid Mahmud’un bulunduğu 4 kişi de ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Bu kararla birlikte Tarık Aziz hakkında BM ambargosu döneminde karaborsacılık yapan tüccarların idam edilmesi hakkındaki dava dışında ciddi bir suçlama kalmadı. 72 yaşındaki Aziz’in bu davadan da beraatine kesin gözüyle bakıldığını yazan İtalyan basını, İtalya’dan sığınma isteyen Aziz’in çok yakında serbest kalacağını yazdı. Aziz’in savunmasını Vatikan’ın teşvikiyle İtalyan hukukçular ücret almadan hazırlıyor. Aziz’e Amerikalılar tarafından, “Hristiyan olduğu için hayatının tehlikede olmadığı” garantisi verildiği iddia edilmişti.

Papa’dan koruma istedi

Tarık Aziz’in İtalyan avukatı Giovanni Di Stefano, Irak’taki suçlamalrla ilgili mahkeme kararlarının beklerken müvekkillinin İtalya’da barış içinde yaşayabilmesi için İtalyan hükümeti ve Vatikan’dan güvence vermesini istemiş ancak Irak hükümeti bunu kabul etmemişti. Tarık Aziz’in İtalyan yetkililer ve Vatikan için iki ayrı mektup imzaladığını belirten avukat, Aziz’in Vatikan’a gidecek mektubu Papa’nın ellerine teslim etmesi yönünde kendisine talimat verdiğini de kaydetti. Tarık Aziz’in ailesi, bozulan sağlık durumunu gerekçe göstererek salıverilmesini talep ediyor. Aziz, Irak’ın işgal edilmesinden bir ay önce, Şubat 2003’te Vatikan’da kabul edilmişti.

Bu arada idam edilen devrik devlet başkanı Saddam Hüseyin'in "Kimyasal Ali" lakaplı kuzeni Ali Hasan El Mecid ise üçüncü defa idam cezasına çarptırıldı. Mahkeme El Mecid'i 1999'da Şiileri yerinden etmek ve öldürmek iddiasıyla yargıladığı davada suçlu bulmuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız