SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Tek Eksik Motivasyonmuş!.

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:30:46
Tek Eksik Motivasyonmuş!.
A- A+ PAYLAŞ

Malatya İl Genel Meclisi Eğitim-Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu tarafından Malatya'nın eğitimde geldiği noktaya ilişkin oldukça ayrıntılı bir rapor hazırlandı. Okul kurum sayıları, öğrenci sayıları, okullaşma oranı, sınavlara katılım ve başarı oranları, bilişim teknoloji sınıfları, taşımalı eğitim, sınav başarıları, derslik ve öğretmen sayıları ile eğitim yatırım ve harcamalarına ilişkin Malatya genelini kapsayan raporda, genel anlamda başarı için Malatya'nın birçok ile göre avantajlı olmasına rağmen eğitimde istenilen başarıyı yakalayamadığı belirtildi. Komisyonun raporuna göre başarısızlığın nedeni ise motivasyon eksikliği.

Pembe tablonun kara sonuçları

İl Genel Meclisi Kasım ayı çalışmalarını Naci Şavata başkanlığında sürdürüyor. Meclisin dünkü oturumunda Naci Şavata'ın Ekim ayında verdiği sözlü soru önergesi üzerine Eğitim-Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu'nun Malatya'nın eğitim alt yapısı ve eğitim profilini ortaya koyan rapor tartışıldı.

Raporda Malatya'nın son 10 yılda eğitime ayrılan bütçe ve eğitim alt yapısı için yapılan yatırımları ile diğer eğitim hizmetleri bakımından birçok ilden daha ileride olmasına rağmen istenilen başarıya bir türlü ulaşılamadığı vurgulandı.

Rakamlara boğulan ve bol istatistiki verinin yer aldığı İl Genel Meclisi'nin eğitim alt yapısını içeren raporunda, verilerdeki pembe tabloya rağmen sonuç kısmında Malatya açısından kara tablolar yer aldı.

28 bin öğrenciden 4 bini sınavlarda başarılı

Valilik başta olmak üzere Milli Eğitim Müdürlüğü ile kentteki eğitim yöneticilerinin başarısızlığını da gözler önüne seren ve çarpıcı tespitlerin  raporun sonuç kısmında  Malatya'da her yıl 28 bin civarında öğrencinin sınavlara girdiği bunlardan sadece 4 bininin bu sınavlarda başarı sağladığı belirtildi. Başarısızlığın sebebi ise motivasyon eksikliği ile açıklandı.

Okul yöneticilerinin gelişime ve değişime açık olmadığı, statükoyu korumaya yönelik bir tavırla hareket ettiği , böyle olmak yerine öğrencinin kafa yapısını, motivasyonunu, hayata bakış açısını, ailesini de sürecin içine katarak okulda bir heyecan oluşturması gerektiğine dikkat çekildi.

Eğitimciler eğitilmeli

Başta okul yöneticileri olmak üzere öğretmenler, yardımcı personeller dahil olmak üzere eğitimcilerin her ay bir saat 'araştıran, sorgulayan, problem çözen, yaratıcı düşünen bireylerin' nasıl yetiştirileceği konusunda eğitilmesi gerektiğinin ifade edildiği raporda ayrıca şu ifadelere yer verildi.

"Özellikle aile, çocuğun en fazla zamanın tükettiği ortam olması nedeniyle aile içi seminerler düzenlenmeli ve aile-okul işbirliği kurulmalıdır.

Başarı ve başarısızlığın altındaki en büyük pay ise okul rehber öğretmenlerine düşmektedir. Rehber öğrenmeli disiplin sorunu olan öğrenciye rapor yazan, sınıfta yaramazlık yapıp arkadaşını rahatsız eden gibi durumlarla değil,

1-Kendimi ve okulumu nasıl başarılı yapabilirim.

2-Öğrencimin kabiliyet ve yeteneklerini nasıl ortaya çıkarabilirim.

3-Hangi meslek öğrencinin kişiliğine ve karakterine uygundur.

4-Hangi mesleğin giriş koşulları nelerdir.

5-Etkili bir eğitim, öğretimde hangi bir model ve kavramlar geçerlidir.

6-Bireyin kendini tanıması nasıl mümkündür.

7-Öğrenci kendini nasıl geliştirebilir ve kendisiyle nasıl barışık yaşayabilir gibi sorunları kendine görev kabul etmeli ve bu anlamda okul idaresine ışık tutmalıdır. İlimizde her okulda ortalama üç yâda dört rehber öğrenmen bulunmakta iken, Temmuz ve Ağustos aylarında öğrencinin gireceği liseler yâda üniversitelerin tercihlerinde dershanelerdeki sosyoloji mezunu öğretmenlere bırakmaları, sorgulanmalı ve bu konuda çözüm üzerinde durulmalıdır.

Fen alanında başarı elde edilebilmesi için laboratuvarların atıl durumdan çıkarılıp aktif hale getirilmelidir. Fizik, Kimya, Biyoloji derslerinin laboratuvarsız  anlaşılamayacağı kesinlikle bilinmelidir.

Stajyer öğretmenler ilk sene öğrenciye birebir ders çalıştırmalı, alanında yetiştirilmeli ve sonra sınıfa girmelidir. Bu çalışmalar için en uygun zaman cumartesi günleri düşünülebilir. Sınıfa öğrenmen üzerindeki öğrenci baskısı kaldırılmalıdır. Korkuyla sınıfa giren öğretmen ne kadar başarılı olabilir.

Milli Eğitim denetmeleri teftişlerinde kırtasiyeyi değil başarıyı göz önüne almalı, bunun içinde denetmelerin kendi branşlarını unutmamaları veya başarıyı denetleyen denetmenler ayrı olmalıdır. Milli Eğitim camiası bir bütün olarak başarıya odaklanmalıdır."

'5 tane bakan değişmesi milli eğitimdeki başarısızlıktır'

Raporun okunmasından sonra meclis üyeleri görüşlerini ifade etti. CHP'li Doğanşehir İl Genel Meclis Üyesi Deniz Kayıkçı, "AKP iktidarında son 10 yılda 5 tane Milli Eğitim Bakanı değişti. Bu, Milli Eğitim politikalarında başarısızlığın işaretidir. Aynı zamanda eğitimde istenilen başarının yakalanamadığının da bir göstergesidir. Mesela Sağlık Bakanı bir kere değişti, Ulaştırma Bakanı hiç değişmedi, ama 5 kez Milli Eğitim Bakanı değişti" dedi.

Rapordaki eksikliklere de değinen Kayıkçı, "Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı'nın Fatih, 4+4+4 Eğitim Sistemi, İmam Hatip Liseleri'nin dönüştürülmesi gibi projelerinin nasıl sonuçlar verdiğine hiç değinilmemiş. 66 ay ve daha önce çocukların okula katılım oranlarını düşük olduğunu da görüyoruz. Uzmanların, eğitimcilerin 4+4+4 için bütün uyarılarına ve başarısız olacağını söylemesine rağmen bu uyarılar dikkate alınmamış. Malatya'daki katılımın düşüklüğü bize bunu gösteriyor. Eğitimde en önemli sorunlarımızın başında tadilat ve tamirat işleri geliyor. Bizim ülkemizde nedense okul tadilatları tatil olan yaz ayları yerine eğitim öğretimin başladığı kış aylarında başlatılıyor. Bütün bunların da raporda yer alması gerekiyordu" diye konuştu.

CHP'li bir başka üye Vahap Altınok ise "Bu raporda 4+4+4 eğitim sisteminin ne kadar faydasının olduğuna dair bir bilgi yok. Deprem testi yapılması gereken 9 adet okulumuz vardı, onların akıbetine ilişkin bilgi yok " diyerek bu konularda da meclise bilgi verilmesini istedi.

Paşahan: Pütürge'de lisemiz yok

Rapor üzerine söz alan AK Partili üye Battal Paşahan ise nüfusu 17 bin 500 olan Pütürge'de 2 bin 500 nüfusa hitap edecek lisenin olduğunu, ilçede bu anlamda eksiklik bulunduğunu belirterek okul yapılması gerektiğini söyledi.

Marasalı: Eğitim, yap-boz tahtasına döndü

Rapor üzerinde görüş belirten bir başka üye SP'li Osman Marasalı ise Türkiye'nin Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde çıkardığı ve öğrencilere özgürlük tanıyan bir takım uygulamaların Türk toplumuna uymadığını ve okul önlerinde toplumsal açıdan kabul edilmeyecek görüntülerin sıkça yaşandığını dile getirdi. Marasalı "Şimdi bu raporda eğitim alt yapısında önemli eksikliğin olmadığı vurgulanıyor ama nedense 10 yılda 5 kez milli eğitim bakanı değişiyor. Bu milli eğitime gereken önemin verilmediğini ortaya koyuyor. Okulları depreme dayanıklı hale getiriyoruz, aradan iki yıl geçiyor bu kez doğalgaz döşemesi için okullarda yeniden inşaat açıyoruz. İki kez masraf yapmanın yanında eğitim öğretime denk gelen bu çalışmalar nedeniyle eğitimin aksamasına neden oluyoruz.  Öğretmenlerde motivasyon eksikliğinin yanında  'Bana ne' tavrı başladı. Avrupa Birliği uyum yasaları nedeniyle öğrencilere çok fazla imkan verilmeye başlandı. Bizim zamanımızda okulun üç sokak ötesinde bile sigara içmeye kimse cesaret edemezdi ancak şimdi okulların bahçelerinde görüyoruz öğrenciler sigara içiyor ama öğretmen karışamıyor.  Öğretmenlerin gözünün önünde sigara içiliyor ama öğretmen itiraz etmiyor. Neden? Ya dayak yiyeceğim ya bıçak yiyeceğim diyor.  Liselerin önünden geçince gördüğümüz manzaralara bakamıyoruz. Öğretmen karışsa, polis karışsa soruşturma açılıyor. Dolayısıyla bu Avrupa Birliği uyum yasaları bu milletin yapısına uymuyor. Birde okullarda öğrencinin hala ne giyeceği konusunda kafa karışıklığı var. ÖSS'yi kaldırdık ÖYS yaptık, ÖYS'yi kaldırdık LYS yaptık, LYS'yi kaldırdık YGS yaptık, bende bir veliyim ama bu yıl çocuğumun daha hangi sınava gireceğini bilmiyorum. Eğitim adeta bir yapboz tahtasına döndü" şeklinde konuştu.

'Bir sınıfta 50 öğrenci var'

CHP Grup Başkan Vekili Mustafa Mengüç de "Derslik fazlalığı olan yerler de var hiç olmayan yerler de var.  Kemal Özalper İlköğretim Okulu. Bakın burada bir sınıfta 50 öğrenci okuyor. Okul yetersiz. Bir an önce bu okula bir çözüm bulunsun.  Öğrencilerimiz geri zekalı değil. Hepsinin başarılı olacağına inanıyorum ancak bu başarıyı etkileyen olumsuzlukları ortadan kaldıracak yolları aramalıyız. Üniversiteye giren öğrencilerin yarısı kazanamıyor. Madem bu kadar eğitim alt yapısı iyi neden öğrencilerimiz üniversiteyi kazanamıyor. Bunun çözümü bulunmalı. Başarıya taşımak için herkes el birliği ile çalışmalı.

Eğitim-Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu Başkanı Hasan Göğüs ise eleştiri ve önerilere şu yanıtı verdi: "Biz bu raporu hazırlarken, Milli Eğitim Müdürü, şube müdürleri, okul müdürleri, ilçe milli eğitim müdürleri ve öğretmenlerle görüştük. Malatya'da gerçekten eğitim alt yapısı bakımından önemli bir eksikliği yok. Eğitimdeki başarıyı engelleyecek seviyede bir eksiklik yok ancak çalışmalarımız doğrultusunda başarısızlığın nedeni insan kaynaklı. Motivasyon eksikliği var. Öğretmenlerimizin yetkileri, özellikle öğrencilere en ufak bir tepkilerinde ailelerden şikayet olması iyi hiç iyibir durum değil. Öğretmenlerin öğrenci üzerindeki hakimiyetini kısıtlayıcı nedenlerin ortadan kaldırılması gerekiyor."

Bu tablo doğru mu?

Öte yandan Malatya'nın özellikle Yükseköğretime Giriş Sınavında başarısız bir tablo sergilediği bilinirken İl Genel Meclisi'nde tartışılan eğitim raporunda yıllara göre gittikçe düşen bir başarı tablosu olmasına rağmen sınav sonuçlarının açıklandığı günlerde kamuoyuna yansıyan rakamlardan daha farklı sonuçlar yer aldı.

Komisyonun  Milli Eğitim Müdürlüğü'nden aldığı sonuçlara göre de sınav başarılarında her yıl eğitimde geriye gidiş var.  8 bin 505 öğrencinin girdiği 2010 yılındaki YGS sınavında eşit ağırlık dalında Malatya 30'uncu sırada iken 9 bin 923 öğrencinin girdiği 2011 yılında 35. sıraya, 9 bin 749 öğrencinin girdiği 2012 yılında ise 42. sıraya yer alıyor.

LYS'de de durum ne?

Meclise sunulan raporda yer alan Lisans Yerleştirme sınavında da Malatya'nın başarısının her geçen yıl düştüğü gözleniyor. Türkçe- Matematik, Matematik-Fen ve Türkçe-Sosyal puan türlerinde Malatya, 54-66.sıralar arasında yer alıyor.

Mecliste sunulan rapordaki sınav istatistikleri bile Malatya'nın sınavlardaki başarısı her geçen gün düşmesine rağmen tablonun meclise sunulandan daha da vahim olduğunu gösteren haberler sınavların açıklandığı dönemde kamuoyuna yansımıştı.

6 Haziran 2012 tarihinde  malatyahaber.com'da  'Eğitimde geriye gidiş' başlığı ile ÖSYM'nin verilerine dayandırılarak yapılan haberde sınav başarılarının meclise sunulan tablodan çok daha vahim olduğu gözler önüne serilmişti. Söz konusu haberde Malatya'nın üniversite sınavlarında 2003 yılında 25. Sırada, 2005 yılında 31. Sırada yer almasına karşın, 2010 yılında Matematik-Fen testinde 54. Sıraya, Türkçe-Matematik testinde 61. Sıraya, Türkçe-Sosyal testinde ise 55. Sıraya gerilediği bilgisi yer almıştı.

Haberde yıllara göre Malatya'nın sınav performansına ilişkin bilgiler şöyle verilmişti:

"Üniversite sınavlarındaki başarısızlık irdelendiğinde Malatya'nın bazı dersler bazında bütünüyle çöküşe geçtiği görülüyor. Örneğin, 9783 adayın sınava girdiği 2007 yılında Malatya Kimya dersi bazında 47., Tarih dersi bazında 72. olurken Coğrafya dersi kategorisinde de ancak 71. İl olabildi. Puan sıralamasında ise, sayısalda 59. Sırada yer alırken eşit ağırlık ve sözel puanlarda 64 ve 65. sırada yer aldı

Genel liselerin 2007 yılında 4 yıla çıkarılması nedeniyle mezun vermediği ve bu nedenle çok az öğrencinin sınava girdiği 2008 sınavında bazı derslerde göreceli bir başarı yakalanırken, Malatya coğrafyada 59, Türkçe dersinde 53, felsefe dersinde 50 ve tarih dersinde 47. sıralara kadar geriledi. Puanlamada ise eşit ağırlıkta 40. ve sözel ağırlıkta 50. sıralara kadar geriledi.

2010: Hızlı düşüş sürüyor

2010 yılında ise sınava giren öğrenci sayısının artmasıyla 53.-55.-65. sıralardaki başarısız performans tekrar edildi.  8504 öğrencinin girdiği sınavlarda puanlama sıralamasında Matematik-Fen testinde 54. Sıraya, Türkçe-Matematik testinde 61. Sıraya, Türkçe-Sosyal testinde ise 55. Sıraya gerileyerek, Türkiye ortalamasının bir hayli altında performans gösterdi."

HABER: Güler HAZAR- yenimalatya.com.tr

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız