SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Tek Kelimeyle Güzel"

0
Güncellendi - 2015-12-27 13:40:01
A- A+ PAYLAŞ
 
İnönü Üniversitesi, Türk Halk Oyunları Federasyonu (THOF) ve Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün işbirliğiyle düzenlenen ve Malatya Belediyesi ile Battalgazi Kaymakamlığı ve Belediyesi ve TED Malatya Koleji tarafından desteklenen 1. Uluslararası Türk Halk Oyunları Kongresinin,ülkemizde alanında ilk olduğu ve başarıyla tamamlandığı belirtildi. İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Sağer, Türk Halk Oyunları Federasyonu (THOF) Başkanı Gürhan Ozanoğlu, THOF Araştırma ve Derleme Kurulu Başkan Vekili Kemal Deniz ve Macaristan Bilimler Akademisi Müzik Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Janos Sipos bir değerlendirme yaptı. 
 
Malatya’da uluslararası düzeyde Türk halk oyunları kongresi düzenleme fikrinin 2011 yılında ortaya çıktığını belirten Sağer “Eylül ayında Malatya’da Halk Oyunları Gençler Finali vardı. Bu sırada THOF Başkanı Sayın Ozanoğlu ile tanıştık. Yaptığımız görüşmede, organizasyonların yarışma düzeyinde kaldığı ama bilimsel bir kongre yapılmadığı belirtildi. Sayın Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik ile de görüşmüşlerdi. Rektörümüz de destek vereceğini söyledi ve Türkiye’de ilk kez uluslararası düzeyde bir Türk halk oyunları kongresi düzenlenmesine karar verildi. Federasyon tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığına da önerildi. Olumlu karşılandı. Zaten burada Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile ilişkilerimiz gayet iyi düzeyde. İşbirliği içerisinde organizasyonu gerçekleştirmeye karar verdik” dedi. 
 
Kongre öncesi oluşturulan Bilim Kurulunun Ankara ve İstanbul’da değişik toplantılar yaptığını, İnönü Üniversitesinin ise Düzenleme Kurulu olarak organizasyonla ilgilendiğini, yaklaşık 80 bildiri için müracaat edildiğini anlatan Sağer “Kongreye 70’e yakın bildiri katıldı. Halk oyunları ve halk biliminin köşe taşları, kendi ülkelerinde halk danslarında söz sahibi ve etnomüzikolog hepsi buradalar. Bu hususlar bizim için çok önemli."diye konuştu. 
 
THOF Başkanı Ozanoğlu değerlendirmesinde şöyle dedi:
 
“Turan Hocamızın söylediği gibi, bu tür organizasyonların hazırlığı normalde daha uzun sürer ama onların bize verdiği destekle ve titiz çalışmalarıyla daha kısa sürede gerçekleştirdik. Türkiye’de bu alanda ilk olma özelliğini taşıyor. Yurt içi ve yurt dışından gelen katılımcılar Türk halk oyunları alanında sunum yaptılar. Bazı yabancılar Türkçe sunum yaptı. Bu organizasyon bizim için gurur verici çünkü en büyük hazinelerimizden olan kültürümüzün sağlam ellerde ve temellerde olduğunu,üniversitelerimiz ve bilim adamlarımızla birlikte bunu daha yukarıya taşıyabileceğimizin en somut örneği ortaya çıktı”
 
Macar Etnomüzikolog Prof. Sipos, kongreden edindiği izlenimi aktarırken, hem Türklerin hem yabancıların memnun olduğuna tanıklık ettiğini anlattı. “Tek kelimeyle güzel” diyen Sipos “Organizasyon ve program iyiydi. Seviye fena değildi. Halk oyunları zor bir konu. Ancak bence örnek oyunlar daha fazla olmalıydı. Yılda en az 5-6 kongreye gidiyorum, Trakya’da bir kongreye katılacağım, seneye Londra’da olacağım. Teori tamam ama pratikte gösterilmesi çok daha akılda kalıcı olmasını sağlıyor” diye konuştu. 25 senedir “Türk halklarının müziklerinin karşılaştırmalı analizi” konusunda araştırma yaptığını, bu alanda İngilizce, Azerice ve Macarca 12 kitap yazdığını, 20 yıl önce 5 sene Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesinde çalışıp ailesiyle Ankara’da yaşadığını, Türkçe öğrendiğini, her sene en az 2 kez buraya gelmeye devam ettiğini anlatan Sipos “Macarlar ve Türkler kardeş. Türklerde halen misafirperverlik var. Batı’da öyle değil. İlişkiler daha soğuk ve resmi” dedi. 
 
THOF Araştırma ve Derleme Kurulu Başkan Vekili Deniz "Türkiye’de ilki yapılan 1. Uluslar arası Halk Oyunları Kongresinin, Malatya’da, İnönü Üniversitesi, Kültür Bakanlığı ve Malatya Belediyesi birlikte yapılmış olmasını çok önemsiyorum. Bu fikri ilk ortaya attığımızda, üniversite bünyesinde halk oyunları bölümünün açılmasını istedik. Bölümün açılmış olması kongrenin en önemli sonuçlarından biridir. Kongre Malatya’nın halk oyunlarında ufkunu açtı. Daha iyisi yapılacaktır” dedi.
 
Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Folklor Araştırmacısı Yasemin Gümüş ise değerlendirmesinde şunları söyledi: 
 
“Yerine gidilerek var olan oyunların görülmesi Türk halk oyunları açısından çok önemli. Çünkü değişen ve gelişen dünyamızda bu oyunlar oynanmıyor. Bunları icra eden yerli oyunculardan oyunların derlenmesi Türk halk bilimi açısından büyük önem taşıyor. Bunlar yazılı kaynak olacak ve ileride gençler-çocuklar bu oyunları oynayabilecek, geleneği bir şekilde devam ettirecekler. Üniversitede bölüm açılması sevindirici. Kongrede sadece oyunlar ve onların teknik özellikleri konuşulmadı. Geleneksel giyim-kuşam, oyunların hikayeleri ve köy seyirlik oyunları ile ilgili bildiriler sunuldu. Kemal Deniz ve Nezir Kızılkaya, köy seyirlik oyunlarına bir örnek olarak Akçadağ’da oynanan Hakim-Jandarma Oyununu anlattılar” 
 
Kongrede sunulan bildiriler sahipleri tarafından gözden geçirilip 25 Mayıs tarihine kadar son haliyle İnönü Üniversitesine gönderilecek ve kitaplaştırılacak. Ayrıca “hakemli dergi” olduğu belirtilen Güzel Sanatlar ve Tasarım Dergisinde özel sayı olarak yayınlanacak.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız